Christine Lagarde salută progresele semnificative înregistrate în Grecia şi Italia

Directoarea generală a FMI, Christine Lagarde, a salutat sâmbătă "progresele semnificative" realizate pe plan politic în Grecia şi în Italia, afectate de criza datoriilor.

226 afișări
Imaginea articolului Christine Lagarde salută progresele semnificative înregistrate în Grecia şi Italia

Christine Lagarde salută progresele semnificative înregistrate în Grecia şi Italia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este ceea ce vrem la Fondul Monetar Internaţional, o stabilitate politică şi o claritate politicăîn cele două ţări. Cred că a fost realizate progrese semnificative", a subliniat Lagarde în faţa jurnaliştilor la Tokyo.

Italia şi-a asigurat într-o oarecare măsură investitorii, vineri, odată cu adoptarea în Senat a unui plan anticriză promis UE, un preludiu pentru plecarea, aşteptată sâmbătă, a premierului Silvio Berlusconi, în timp ce Grecia s-a dotat cu un Guvern complet şi a primit susţinerea Berlinului.

"Mă bucur de nominalizarea premierului Lucas Papademos, pe care îl cunosc bine şi cu care putem începe să colaborăm, atât în ceea ce priveşte plata celei de-a şasea tranşe de împrumut cât şi, ulterior, asupra relaţiilor dintre Fond şi Grecia", a explicat Lagarde.

Grecia are nevoie de această tranşă de opt miliarde de euro din împrumuturile internaţionale până la 15 noiembrie, care urmează să îi fie plătită de creditorii săi (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional), dacă Atena respectă un anumit număr de condiţii.

"În ceea ce priveşte Italia, mă bucur de asemenea că Senatul a votat acum planul de reformă supus Parlamentului. Votul din Camera inferioară este aşteptat astăzi", a amintit Lagarde.

"Preşedintele Consiliului (de Miniştri) şi-a anunţat intenţia de a ceda locul şi presupun că o nominalizare va fi făcută în zilele următoare, iar aici este iar un semn de clarificare şi credibilitate a instanţelor politice, un element fundamental al stabilizării situaţiei pe plan general", a afirmat ea.

Senatorii italieni au adoptat fără dificultate reformele anticriză după ce au salutat cu căldură sosirea în rândurile lor a fostului comisar european Mario Monti, considerat posibil succesor al lui Il Cavaliere şi numit senator pe viaţă.

"Îl cunosc bine pe Mario Monti, am o mare stimă pentru el, cred că este un om de mare calitate cu care am avut un dialog fructuos şi călduros", a subliniat Lagarde.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici