Compania Skype, acuzată că permite spionarea utilizatorilor săi din China de către autorităţi

Compania Skype este acuzată că a permis autorităţilor chineze să îi spioneze pe utilizatorii săi, relansând o polemică privind compromisurile pe care le-ar accepta grupurile occidentale pentru a se stabili în China.

66 afișări
Imaginea articolului Compania Skype, acuzată că permite spionarea utilizatorilor săi din China de către autorităţi

Compania Skype, acuzată că permite spionarea utilizatorilor săi din China de către autorităţi (Imagine: Mediafax/AFP)

TOM-Skype, companie formată din Skype (filială a eBay) şi compania chineză de telecomunicaţii TOM Online, ar stoca schimburile de mesaje scrise între utilizatorii săi, pe baza unor filtre ca "Tibet" sau "Partidul Comunist", potrivit unui studiu publicat de cercetători canadieni.

"TOM-Skype cenzurează şi înregistrează mesaje care conţin cuvinte-cheie sensibile, şi ar putea oferi o monitorizare mai selectivă", se arată în raportul grupului de cercetători din cadrul Citizen Lab, de la Universitatea din Toronto.

Compania Skype s-a declarat joi "profund dezamăgită" de dezvăluirea datelor utilizatorilor săi, arătând că aceasta este o modificare adusă de partenerul său, TOM Online.

Preşedintele Skype, Josh Silverman, a subliniat că "este cunoscut faptul că în China există cenzură şi că Executivul chinez supraveghează de mai mulţi ani comunicaţiile, în interiorul ţării sau cu exteriorul" şi că TOM-Skype a fost nevoită să se supună legilor în vigoare.

Potrivit cercetătorilor însă, problema nu se reduce la filtrarea mesajelor, ci este vorba şi despre înregistrarea şi accesarea acestora.

Conversaţiile referitoare în special la statutul Taiwanului, secta Falun Gong, opoziţia faţă de Partidul Comunist Chinez, subiecte deosebit de sensibile pentru autorităţile chineze, nu numai că sunt sistematic filtrate, dar şi stocate, potrivit raportului publicat miercuri în Canada.

"Înţelesesem că TOM nu are politica de a înregistra mesajele de pe chat pe o anumită temă, şi îi întrebăm acum de ce s-a schimbat protocolul", a adăugat Silverman, care a precizat că, la cererea Skype, TOM Online nu mai stochează mesajele.

Potrivit aceleiaşi surse, nu numai mesajele scrise, ci şi milioane de date personale sunt stocate pe servere nesecurizate şi accesibile publicului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici