Video Noi acuzaţii la adresa Stat Islamic: Teoriştii au comis două noi atacuri cu armament chimic în Irak - VIDEO

Oficiali kurzi au acuzat gruparea teroristă Statul Islamic că a comis două noi atacuri cu armament chimic în Irak, unde militarii au suspendat luni ofensiva de la Tikrit, cerând coaliţiei împotriva SI să efectueze atacuri aeriene suplimentare.

1984 afișări

Oficialii au prezentat înregistrări video dramatice în care sunt surprinse efectele unui presupus atac cu clor, relatează Euronews.

Imaginile datează din decembrie, dar oficialii au declarat că nu le-au făcut publice până în prezent de teamă să nu creeze panică.

După ce au prezentat rezultate de laborator sâmbătă, autorităţile kurde subliniază că toate aceste dovezi arată că SI a folosit armament chimic în timpul luptelor.

Generalul Aziz Wesi a declarat că a fost nevoit să trimită militari la spital, în urma unui atac, şi că medicii le-au recomandat repaos după ce analizele au relevat că prezentau niveluri ridicate de clor în corp. Însă nu a fost utilizată o doză mortală, a precizat el.

Pe de altă parte, oficiali militari au suspendat luni operaţiunile la Tikrit, solicitând coaliţiei internaţionale antijihadiste să efectueze atacuri aeriene suplimentare înainte de reluarea ofensivei asupra oraşului natal al fostului dictator irakian Saddam Hussein, aflat sub controlul SI.

Această ofensivă este considerată crucială în cadrul operaţiunilor care vizează recucerirea oraşului Mosul (nord).

Luptătorii kurzi au avansat în regiunea Kirkuk, cucerind satele Wahda, Saada şi Khalid. Susţinuţi de bombardamentele coaliţiei, ei încearcă să respingă SI din regiunea oraşului bogat în petrol.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici