O nouă gafă la IKEA: Modificarea controversată pe care retailerul suedez o regretă - IMAGINILE apar şi în catalogul din România

Compania suedeză IKEA a fost nevoită să-şi ceară scuze în mod public pentru ultima sa modificare operată în ediţia catalogului de mobilier distribuit în întreaga lume.

28071 afișări
Imaginea articolului O nouă gafă la IKEA: Modificarea controversată pe care retailerul suedez o regretă - IMAGINILE apar şi în catalogul din România

O nouă gafă la IKEA: Modificarea controversată pe care retailerul suedez o regretă (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Retailerul a modificat tot catalogul de mobilier pentru a respecta cultura şi obiceiurile pentru regiunea Arabiei Saudite.

Astfel, producătorul suedez de mobilă şi accesorii pentru casă a luat decizia de a elimina din cataloagele sale, distribuite în Arabia Saudită, toate persoanele de sex feminin. IKEA şi-a exprimat punctul de vedere cu privire la această situaţie, pentru care a atras numeroase critici din partea clienţilor din întreaga lume, spunând că regretă că a recurs la această modificare, scrie Daily Mail în ediţia sa electronică. 

IKEA a eliminat din paginile cataloagelor sale de mobilă, distribuite în Arabia Saudită, toate persoanele de sex feminin, pe motiv că tradiţia şi cultura acestei ţări spun că femeile nu trebuie să apară în public, prioritate având doar bărbaţii. Nu doar cataloagele au fost modificate, ci şi site-ul oficial al companiei din Arabia Saudită. 

 

Chiar şi un designer de sex feminin a fost înlăturat din imaginile care se regăsesc în cataloagele IKEA, în timp ce bărbaţii prezenţi în aceeaşi fotografie au fost păstraţi.

Ministrul Comerţului din Suedia, Ewa Bjorling, şi-a exprimat părerea cu privire la situaţia companiei spunând că "acesta este un exemplu trist care demonstrează că mai este cale lungă până la egalitatea între sexe în Arabia Saudită". 

"Femeile nu pot fi pur şi simplu şterse în realitate. Dacă Arabia Saudită nu permite femeilor să apară în public, această ţară îşi pierde jumătate din capitalul său intelectual", a declarat Ewa Bjorling pentru cotidianul suedez Metro.

 

În numeroase pagini ale cataloagelor IKEA distribuite în Arabia Saudită persoanele de sex feminin sunt înlăturate din imaginile în care sunt descrise piesele de mobilier. O comparaţie făcută între ediţia saudită a publicaţiei şi orice alt număr din lume demonstrează acest lucru. Astfel, pe pagina în care sunt expuse accesoriile pentru baie sunt păstrate doar trei personaje, în speţă un bărbat şi doi copii, în timp ce femeia care apare în alte cataloage din lume este ştearsă pentru ediţia din Arabia Saudită. 

În aceeaşi manieră a fost modificată şi pagina catalogului care ilustrează mobilierul de bucătărie, femeile fiind complet eliminate. Nici secţiunea de lămpi a catalogului nu iese din acest tipar, tânăra blondă care apare ţinând în mână o lampă nu se mai regăseşte şi în ediţia catalogului saudit.

 

"Ar fi trebui să realizăm că excluderea persoanelor de sex feminin din catalogele companiei distribuite în Arabia Saudită este o măsură care se află în conflict cu valorile grupului IKEA", au declarat reprezentanţii companiei.

În urmă cu o săptămână compania suedeză s-a mai aflat în centrul unui conflict de imagine, atunci când aceasta a şters de pe pagina rusească a magazinului o imagine care ar fi putut fi interpretată politic.     

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici