Premierul turc susţine că există confuzii la nivelul Uniunii Europene în urma votului de Brexit, iar locul Turciei în procesul de extindere trebuie revizuit

Uniunea Europeană este "complet confuză" după ce Marea Britanie a votat pentru părăsirea Blocului comunitar, care trebuie să îşi revizuiască viziunea de extindere şi locul Turciei în acest proces, a declarat luni premierul turc Binali Yildirim, relatează site-ul agenţiei Reuters.

357 afișări
Imaginea articolului Premierul turc susţine că există confuzii la nivelul Uniunii Europene în urma votului de Brexit, iar locul Turciei în procesul de extindere trebuie revizuit

Premierul turc susţine că există confuzii la nivelul Uniunii Europene în urma votului de Brexit, iar locul Turciei în procesul de extindere trebuie revizuit

"După decizia de Brexit, UE este complet confuză. Ei trebuie să îşi revizuiască viziunea pentru viitor, cât de mult se vor extinde şi ce loc va avea Turcia în acest proces. Noi suntem aici. Nu plecăm nicăieri", a spus Yildirim, în cadrul unei vizite la Londra.

Turcia a început negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană în 2005, doar unul dintre cele 16 capitole de discuţii fiind încheiate. În urmă cu doi ani, Blocul comunitar a promis să grăbească negocierile dacă Ankara va contribui la gestionarea fluxului de imigranţi, însă măsurile luate de preşedintele Recep Tayyip Erdogan după tentativa de lovitură de stat din 2016 au atras criticile cancelariilor occidentale.

Oficialii Uniunii Europene şi-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la situaţia drepturilor omului în Turcia şi la situaţia politică. Referendumul din 16 aprilie din Turcia privind reformele constituţionale, în urma căruia prerogativele preşedintelui au fost extinse, a generat, de asemenea, dezamăgire şi dezaprobare în cadrul UE.

Recent, Uniunea Europeană a redus finanţarea acordată Turciei, după stabilirea bugetului pentru 2018, fiind invocate îndoieli cu privire la angajamentul Ankarei pentru respectarea democraţiei şi a drepturilor omului. În plus, discuţiile de aderare au fost îngheţate.

Premierul Turciei a mai declarat că nu crede în scenariul potrivit căruia criza din Siria ar putea fi rezolvată cu rămânerea preşedintelui Bashar al-Assad la putere.

"Regimul actual este responsabil pentru modul în care lucrurile s-au desfăşurat în Siria ... Nu cred că este o perspectivă realistă construirea unei păci durabile în Siria cu Assad (în funcţie)", a mai spus Binali Yildirim.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici