Prim-ministrul Turciei: Ankara îşi păstrează în continuare obiectivul de a adera la UE

Binali Yildirim, prim-ministrul Turciei, a afirmat, miercuri, că Ankara îşi păstrează în continuare obiectivul de a adera la Uniunea Europeană, adăugând că nu este în interesul Bruxellesului ”să supere” un aliat atât de important precum Turcia, relatează site-ul agenţiei Anadolu.

670 afișări
Imaginea articolului Prim-ministrul Turciei: Ankara îşi păstrează în continuare obiectivul de a adera la UE

Prim-ministrul Turciei: Ankara îşi păstrează în continuare obiectivul de a adera la UE

Yildirim, aflat într-o vizită oficială la Madrid, a precizat că Turcia aşteaptă să adere la UE de peste 60 de ani.

”Suntem membri NATO. Aşteptăm aderarea la UE de mai bine de 60 de ani. Toţi cei care au cerut aderarea la Blocul comunitar după noi au aderat înaintea noastră. Există o abordare ideologică atunci când vine vorba de Turcia. (...) A supăra un aliat important precum Turcia nu este o mişcare înţeleaptă pentru viitorul UE”, a declarat premierul turc.

Yildirim a subliniat că relaţiile dintre Turcia şi Rusia sunt esenţiale pentru securitatea Europei.

”Eurasia ar trebui să fie centrul păcii”, a adăugat prim-ministrul Turciei.

Turcia a început negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană în 2005, doar unul dintre cele 16 capitole de discuţii fiind încheiate. În urmă cu doi ani, Blocul comunitar a promis să grăbească negocierile dacă Ankara va contribui la gestionarea fluxului de imigranţi, însă măsurile luate de preşedintele Recep Tayyip Erodgan după tentativa de lovitură de stat din 2016 au atras criticile cancelariilor occidentale.

Oficialii Uniunii Europene şi-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la situaţia drepturilor omului în Turcia şi la situaţia politică, după tentativa eşuată de lovitură de stat de anul trecut. Referendumul din 16 aprilie din Turcia privind reformele constituţionale, în urma căruia prerogativele preşedintelui au fost extinse, a generat, de asemenea, dezamăgire şi dezaprobare în cadrul UE.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici