Proiectul strategiei antiteroriste a Statelor Unite: Operaţiunile de amploare trebuie EVITATE. Aliaţii vor avea contribuţii mai mari

Statele Unite trebuie să traseze mai multe responsabilităţi ţărilor aliate în misiunile de combatere a grupurilor islamiste, iar intervenţiile militare antiteroriste de amploare trebuie evitate, se arată în proiectul strategiei antiteroriste elaborat de Administraţia Donald Trump, relatează CNBC.

1118 afișări
Imaginea articolului Proiectul strategiei antiteroriste a Statelor Unite: Operaţiunile de amploare trebuie EVITATE. Aliaţii vor avea contribuţii mai mari

Proiectul strategiei antiteroriste a Statelor Unite: Operaţiunile de amploare trebuie EVITATE. Aliaţii vor avea contribuţii mai mari (Imagine: AFP)

"Operaţiunile împotriva grupurilor islamiste active la nivel mondial trebuie intensificate, însă prin reducerea costurilor de vieţi omeneşti americane şi prin diminuarea resurselor în atingerea obiectivelor antiteroriste", arată proiectul strategiei antiteroriste, care admite că riscurile teroriste nu vor putea fi eliminate total niciodată.

"Vom încerca să evităm intervenţiile militare de amploare, costisitoare, pentru atingerea obiectivelor antiteroriste şi vom împărţi din ce în ce mai mult responsabilităţile cu ţările partenere în combaterea grupurilor teroriste", precizează proiectul de strategie, care ar urma să fie adoptat în forma definitivă abia peste câteva luni. "Terorismul nu poate fi învins în formă definitivă", subliniază documentul.

Administraţia Barack Obama a prezentat în anul 2011 cea mai recentă strategie antiteroristă a Statelor Unite, înainte de intensificarea ameninţării reprezentate de organizaţia teroristă Stat Islamic. "De atunci, ameninţările terriste s-au diversificat şi au devenit mai complexe", explică noul proiect de strategie.

"Administraţia SUA evaluează întreaga strategie de securitate naţională, iar aceasta va include misiunile antiteroriste - un lucru foarte important dat fiind că nu a mai fost adoptată nicio altă strategie antiteroristă din 2011", a explicat Michael Anton, purtătorul de cuvânt al Consiliului prezidenţial pentru Siguranţă Naţională.

"Noua strategie vizează contracararea principalelor riscuri teroriste la adresa naţiunii noastre, cetăţenilor noştri, intereselor noastre din străinătate şi aliaţilor. Strategia va evidenţia obiective tangibile, realiste, va trasa principiile fundamentale", a subliniat oficialul SUA.

Preşedintele Donald Trump a evocat în campania electorală intensificarea eforturilor de combatere a terorismului islamist, promiţând distrugerea reţelei teroriste sunnite Stat Islamic. Nu este clar cum vor putea fi evitate operaţiunile militare de amploare în contextul în care militari americani sunt implicaţi în conflictele din Irak, Siria, Afganistan, Yemen şi în alte ţări. Recent, surse americane au dezvăluit că Administraţia Donald Trump analizează posibilitatea suplimentării cu 3.000-5.000 de membri a contingentului de 8.400 de militari care oferă susţinere autorităţilor din Afganistan în conflictul cu insurgenţii talibani.

Administraţia Donald Trump intenţionează să solicite participarea Alianţei Nord-Atlantice la operaţiunile militare împotriva reţelei teroriste Stat Islamic, în Siria, au afirmat vineri surse citate de revista germană Der Spiegel. Propunerea va fi analizată de ambasadorii ţărilor membre NATO miercurea viitoare, la Bruxelles. Ideea ar fi ca Alianţa Nord-Atlantică să fie cooptată la operaţiunile coaliţiei internaţionale coordonate de SUA care efectuează operaţiuni împotriva poziţiilor reţelei teroriste Stat Islamic din Siria şi Irak.

Preşedintele SUA, Donald Trump, insistă ca Alianţa Nord-Atlantică să se implice mai mult în combaterea terorismului, iar subiectul va fi discutat cu ocazia reuniunii NATO din 25 mai. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat analizarea unei propuneri de intensificare a rolului în combaterea terorismului. "Antrenarea forţelor locale, cum se întâmplă în ţări precum Irakul şi Afganistanul, este, în opinia mea, cea mai bună modalitate de combatere a terorismului", a spus Stoltenberg. Unele state NATO ar putea pune la dispoziţia coaliţiei antiteroriste avioane de recunoaştere Awacs. "Se analizează posibilitatea intensificării misiunilor Awacs lansate din Turcia", a adăugat Stoltenberg, excluzând posibilitatea trimiterii de efective terestre în Siria.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici