LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 169. Ruşii continuă să ucidă civili zilnic, printre care şi copii / Letonia declară Rusia „stat sponsor al terorismului”, replica Moscovei / Evacuări în masă decretate pentru regiunile Zaporojie, Herson şi Harkov / Nou atac asupra centralei nucleare / Posibile întăriri pentru armata lui Putin

  • Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană va răspunde bombardamentelor ruseşti din Marhanets.
  • Un comandat ucrainean spune că principalul obiectiv este eliberarea regiunii Herson în cel mai scurt timp
9363 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 169. Ruşii continuă să ucidă civili zilnic, printre care şi copii / Letonia declară Rusia „stat sponsor al terorismului”, replica Moscovei / Evacuări în masă decretate pentru regiunile Zaporojie, Herson şi Harkov / Nou atac asupra centralei nucleare / Posibile întăriri pentru armata lui Putin

Ministrul Infrastructurii de la Kiev: Navă cu 23.000 de tone de cereale, mâine, în Etiopia

„Ucraina este pregătită pentru sosirea Viteazului Comandant programată pentru mâine. Suntem pregătiţi să încărcăm peste 23.000 de tone de grâu şi să-l exportăm în Etiopia”. Ministrul infrastructurii de la Kiev, Oleksandr Kubrakov, a scris pe Twitter.

Kiev: senzori de detectare a radiaţiilor deterioraţi

Bombardamentul rusesc asupra centralei nucleare Zaporojie a deteriorat „mai mulţi senzori de detectare a radiaţiilor”, a fost declarat de agenţia nucleară ucraineană pe Telegram.

Energoatom a adăugat că noile raiduri au lovit o zonă din apropierea unuia dintre cele 6 reactoare ale centralei controlate de ruşi, explicând că era „fum extins”.

Belarus îl ajută pe prietenul rus

Kiev: nou atac rusesc asupra centralei Zaporojie

Ruşii au bombardat din nou centrala nucleară Zaporojie şi teritoriul din apropierea centralei nucleare. Compania ucraineană Energoatom, care administrează centralele nucleare ale ţării, a relatat pe Telegram. „Ruşii au bombardat încă o dată centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Ucraina şi din Europa. Cinci focuri de armă au căzut în zona postului de comandă al centralei, lângă depozitul de materiale radioactive. Din fericire, nimeni nu a fost rănit” , se arată în comunicat. Compania asigură însă că „situaţia este sub control".

Oamenii instalaţi de Moscova după preluarea controlului asupra teritoriului, la începutul războiului, a raportat în schimb că atacul a venit de la „teroriştii ucraineni”.

Kiev, evacuare în masă din Zaporojie, Herson şi Harkov

Kievul a ordonat evacuarea forţată a populaţiei, precum şi din Doneţk, din regiunile Zaporojie, Herson şi Harkov. Vicepremierul Irina Vereşciuk a anunţat acest lucru pe Telegram, fără a preciza cum anume intenţionează Kievul să procedeze la evacuări.

Estonia nu-i mai lasă pe ruşi să-i calce teritoriul

Zelenski: risc de dezastru nuclear în Zaporojie

„Rusia este un stat terorist care a luat ostatică centrala nucleară Zaporojie ca o armă de şantaj”, a declarat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, vorbind pe video la conferinţa donatorilor de la Copenhaga. „În Zaporojie”, a avertizat el, „există riscul unui dezastru nuclear precum cel de la Cernobîl în 1986, trebuie să protejăm Europa de această ameninţare”.

Ruşii continuă atacurile asupra civililor. Mai mulţi morţi şi răniţi, printre care şi un copil, în urma unui bombardament în regiunea Dnipropetrovsk 

Cel puţin două persoane au fost ucise şi alte nouă au fost rănite, inclusiv o fetiţă de 13 ani, după ce forţele ruseşti au bombardat regiunea centrală ucraineană Dnipropetrovsk. Atacul a avut loc în noaptea de miercuri spre joi.
 
Guvernatorul din Dnipropetrovsk, Valentin Reznichenko, a declarat pe Telegram că peste o sută de rachete ruseşti au lovit patru districte din regiune, Nikopol, Chervonohrihorivska, Kryvorizka şi Synelniky, avariind zeci de clădiri şi lăsând mii de locuitori fără electricitate. 
 

Parlamentul din Letonia a declarat Rusia „stat sponsor al terorismului" 

Parlamentul leton a declarat Rusia „stat sponsor al terorismului" din cauza atacurilor asupra civililor din Ucraina, potrivit CNN.
 
Parlamentul unicameral al Letoniei s-a întrunit joi, iar parlamentarii au decis să declare Rusia drept „stat sponsor al terorismului". Decizia a fost luată ca urmare a atacurile asupra civililor în timpul războiului din Ucraina.
 
„Seimul a adoptat o declaraţie cu privire la atacurile militare ţintite ale Rusiei împotriva civililor şi a zonelor publice din Ucraina, recunoscând violenţa Rusiei împotriva civililor ca fiind terorism şi Rusia ca stat sponsor al terorismului", au anunţat, joi, reprezentanţii Parlamentul leton.
 
De asemenea, parlamentarii letoni au îndemnat ţările UE să oprească imediat eliberarea de vize turistice şi de intrare pentru cetăţenii ruşi şi belaruşi. 
 

Incendiu în Belarus, lângă graniţa cu Ucraina. Autorităţile spun că un echipament a luat foc 

 
Incendiul care a izbucnit peste noapte la o bază aeriană din Belarus de lângă graniţa cu Ucraina a fost provocat de un echipament care a luat foc, a declarat joi Ministerul Apărării din Belarus.
 
Declaraţia a fost emisă ca răspuns la rapoartele privind luminile şi zgomotele înregistrate la baza aeriană Zyabrovka, în apropiere de oraşul Gomel din sud-estul ţării.
 
„Nu există victime. Personalul a luat la timp măsurile respective", se arată în declaraţie.
 
Belarus este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Rusiei şi a jucat un rol cheie în invazia din Ucraina. 
 
 

Institutul pentru Studierea Războiului (think tank din SUA) transmite un raport privind situaţia războiului în Ucraina

 
Oficialii ruşi rămân confuzi cu privire la atacul din 9 august asupra bazei aeriene Saki din Crimeea ocupată de ruşi, la peste 225 km în spatele liniilor ruseşti, care a distrus cel puţin opt avioane ruseşti şi mai multe clădiri.
 
Planurile în schimbare ale Kremlinului sugerează că forţele de ocupaţie cel mai probabil vor amâna data aşa-zisului referendum de anexare a teritoriilor ocupate. Anexarea face mai greu de imaginat orice reglementare negociată a războiului în orice condiţii pe care Ucraina sau Occidentul le-ar putea accepta. Asta demonstrează că Kremlinul nu acceptă în mod serios altceva decât capitularea Ucrainei, pentru a pune capăt războiului.
 
Iranul a început să antreneze forţele ruse cu drone iraniene în ultimele săptămâni, demonstrând cooperarea militară din ce în ce mai aprofundată dintre Iran şi Rusia.
 
Forţele ruse au efectuat atacuri la sol la vest de Izyum. Soldaţii au efectuat atacuri terestre limitate la nord-est şi la vest de Bakhmut şi probabil au obţinut câştiguri marginale în aceste zone.
 
Invadatorii au înregistrat câştiguri marginale la nord-vest de oraşul Doneţk şi continuă încercările de a împinge spre nord-vest de la punctele de sprijin actuale de la periferia oraşului Doneţk.
 
Apoi, ruşii au condus mai multe ofensive fără succes la nord şi nord-est de oraşul Harkiv/Harkov. Totodată, au efectuat o operaţiune de recunoaştere în forţă fără succes în nord-vestul regiunii Herson. 
 

Armata ucraineană afirmă că a respins atacurile ruseşti în mai multe localităţi din Doneţk şi în apropiere de oraşul Harkov

Armata ucraineană afirmă că a reuşit să împiedice avansarea Rusiei spre oraşele Avdiivka şi Bahmut din Doneţk, precum şi în apropierea oraşului Harkov, a anunţat miercuri seară Statul Major ucrainean, conform CNN.

"Rusia a încercat să avanseze în zonele aşezărilor Bahmut, Kodema, Spirne, Yakovlivka şi Soledar cu acţiuni ofensive şi de asalt, nu a reuşit, s-a retras", a precizat statul major. 

Statul Major a declarat că Rusia a continuat să folosească artileria pentru a încerca să atace liniile ucrainene acuzând Moscova că a vizat infrastructura civilă.

Armata ucraineană a precizat că forţele ruse au încercat, de asemenea, să avanseze pe anumite poziţii din jurul Harkovului pentru a-şi "îmbunătăţi poziţia tactică", dar nu au reuşit.

"Soldaţii ucraineni au provocat pierderi semnificative invadatorilor şi i-au forţat să fugă înapoi", a precizat Statul Major Ucrainean.

Ucraina îşi propune să elibereze Hersonul ocupat de ruşi în cel mai scurt timp

Un comandant ucrainean de rang înalt a declarat că obiectivul este de a elibera regiunea Herson până la sfârşitul anului.

"Din păcate, nu vă pot da un termen sau o dată. Dar vreau să le transmit locuitorilor din Herson ... nu va dura atât de mult pe cât se aşteaptă toată lumea. Va fi rapid", a declarat generalul-maior Dmytro Marchenko într-un interviu acordat RBC-Ucraina. 

Întrebat dacă obiectivul este de a elibera Hersonul până la sfârşitul anului, Marchenko a răspuns: "100%", precizând că este vorba de obiectivul de a pune capăt ocupaţiei ruseşti în Herson şi de "sfârşitul fazei active a războiului".

"Şi apoi vor mai avea loc câteva operaţiuni militare locale. Dar până la sfârşitul anului trebuie să încheiem faza principală a acestui război", a adăugat el.

Marchenko a insistat, de asemenea, asupra faptului că Ucraina intenţionează să elibereze Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

"Crimeea este Ucraina. Este pământul nostru, acolo se află oamenii noştri, care sunt încă forţaţi să stea sub ocupaţie. Nimeni nu a dat Rusiei dreptul de a veni, de a lua o bucată de pământ şi de a spune că 'asta este a mea'. Vom recuceri Crimeea, la fel cum vom recuceri Kherson, Luhansk şi Doneţk", a declarat el.

Ştirea iniţială

Ucraina a declarat că 13 persoane au murit şi 10 au fost rănite când Rusia a tras rachete asupra oraşului Marhanets. "Forţele armate ale Ucrainei, serviciile noastre de informaţii şi agenţiile noastre de aplicare a legii nu vor lăsa fără răspuns bombardamentele ruseşti de astăzi asupra regiunii Dnipropetrovsk", a declarat Zelenski într-un discurs nocturn, informează Reuters.

Atacul, a spus el, a subliniat necesitatea ca aliaţii să furnizeze arme mai puternice pentru armata ucraineană. "Cu cât mai multe pierderi vor suferi ocupanţii, cu atât mai repede vom fi capabili să ne eliberăm ţara şi să asigurăm securitatea Ucrainei", a spus el.

"La acest lucru ar trebui să se gândească toţi cei care ne apără statul şi ajută Ucraina, cum să le provocăm ocupanţilor cele mai mari pierderi posibile pentru a scurta războiul".

Războiul care a început cu invadarea vecinului său de către forţele ruseşti la 24 februarie a strămutat milioane de oameni, a ucis mii de civili şi a lăsat oraşe, oraşe şi sate în ruine. Ucraina şi aliaţii săi occidentali au acuzat forţele ruseşti de atacuri împotriva civililor şi de crime de război, acuzaţii pe care Rusia le respinge.

Rezumatul zilei 168 de război:

  • Reuniune a Consiliului de Securitate ONU pe tema situaţiei de la Centrala nucleară Zaporojie
  • Cel puţin şase persoane au fost ucise, iar altele au fost rănite, în urma bombardamentelor ruse asupra oraşului ucrainean Bahmut
  • Grupul de ţări G7 acuză Moscova că „pune în pericol” regiunea ucraineană din jurul centralei nucleare Zaporojie, ocupată de trupele ruse, şi cere returnarea centralei oficialilor din Ucraina
  • Creditorii Ucrainei acceptă îngheţarea pe doi ani a datoriei de 20 miliarde de dolari în străinătate
  • Administraţia de la Beijing a confirmat, miercuri, intensificarea relaţiilor cu Moscova şi a acuzat Washingtonul că este "iniţiatorul" şi "principalul instigator" în conflictul din Ucraina
  • Şcolile poloneze sunt pregătite să primească până la 300.000 de copii refugiaţi ucraineni în noul an şcolar care începe în septembrie
  • Putin recrutează din puşcării, ca să-şi întărească armata
  • Până la sfârşitul verii, la Mariupol va fi înfiinţat un prim tribunal de război rus, pentru a-i judeca pe „naţionaliştii ucraineni”, printre care soldaţii din Batalionului Azov
  • Forţele speciale ucrainene se află în spatele exploziei de la baza aeriană Saki din Crimeea, care a ucis o persoană şi a rănit alte 13, a declarat pentru Sky News un înalt oficial al armatei de la Kiev

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici