Video Războiul din Ucraina, ziua 219: Putin a semnat pentru anexarea rusă a patru regiuni ucrainene, Zelenski a semnat cererea de aderare rapidă a Ucrainei la NATO

  • Putin a semnat anexarea a patru regiuni, Zelenski a semnat cererea de aderare rapidă la NATO
  • Putin a avut un discurs virulent vineri, după semnarea tratatelor de anexare a celor patru regiuni ucrainene.
  • Preşedintele rus a spus că oamenii din cele patru regiuni anexate Rusiei sunt cetăţeni ruşi „pentru totdeauna”.
  • Totodată, Putin a acuzat Occidentul de rusofobie şi război hibrid împotriva Rusiei.
  • Vladimir Putin a semnat vineri tratatele de anexare a teritoriilor din Ucraina, a anunţat Kremlinul, într-o escaladare majoră a războiului pe care Rusia îl poartă de şapte luni.
9404 afișări

ÎNCHEIERE- Ziua 219 a războiului ruso-ucrainean este una istorică - Putin a semnat anexarea a patru regiuni ucrainene, Zelenski a semnat cererea de aderare rapidă a Ucrainei la NATO. 

 

UPDATE 23:00 Casa Albă: armata americană în Europa, gata pentru orice eventualitate

„Armata americană din Europa este pregătită pentru orice eventualitate”. Consilierul american pentru securitate naţională Jake Sullivan a spus acest lucru într-un briefing de presă.

UPDATE 22:40 SUA: transport nou de arme în Ucraina, săptămâna viitoare

Statele Unite vor anunţa săptămâna viitoare un nou transport de arme către Ucraina, a declarat consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, într-un briefing de presă la Casa Albă.

UPDATE 22:30 China se abţine la rezoluţia ONU

China s-a abţinut la votul de rezoluţie al Consiliului de Securitate care urma să decidă dacă „nu recunoaşte o pseudo-anexare”, legată de referendumul pentru anexarea celor patru regiuni ale Ucrainei la Rusia. Împotriva a votat reprezentantul Moscovei. Pe lângă China, Gabon, Brazilia şi India s-au abţinut. 10 voturi au fost pentru.

UPDATE 22:00 Kiev: numărul deceselor după atacul de la Zaporojie a crescut la 30

Numărul morţilor în atacul care a avut loc în această dimineaţă împotriva unui convoi umanitar lovit de rachete ruseşti a crescut la 30. Acest lucru a declarat poliţia ucraineană, citată de Ucraina Pravda. 88 de persoane au fost rănite. Printre morţi se numără doi copii: o fată de 11 ani şi un băiat de 14 ani. O fetiţă de 3 ani a fost şi ea rănită.

UPDATE 21:00 Medvedev: Zekenski cere NATO să declanşeze al treilea război mondial

„Zelenski vrea să se alăture NATO rapid. Bună idee. El cere doar Alianţei să accelereze începutul celui de-al treilea război mondial”, a scris Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, pe Telegram.

UPDATE 20:00 Putin, pe scenă: Victoria va fi a noastră

„Victoria va fi a noastră”, a afirmat preşedintele rus Vladimir Putin, vorbind la concertul-miting organizat în Piaţa Roşie, după anexarea la Rusia a autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk şi a regiunilor Herson şi Zaporizhzhia, relatează Ria Novosti.

UPDATE 19:30 Reacţia G7 faţă de acţiunile lui Putin

UPDATE 19:00 Întâlnire Scholz-Macron, pe 3 octombrie, la Berlin

Cancelarul german Olaf Scholz se va întâlni cu preşedintele francez Emmanuel Macron pe 3 octombrie, ziua unităţii germane. Acest lucru a fost anunţat într-o notă a guvernului de la Berlin. „Schimbul, care va avea loc în cadrul unei cine comune, se va concentra nu numai pe cooperarea strânsă bilaterală şi europeană dintre cele două ţări, ci şi pe efectele războiului de agresivitate rusesc împotriva Ucrainei”, se arată în notă.

UPDATE 18:30 Uriaşul Kadîrov a început să plângă

UPDATE 18:00 Marea Britanie cere noi sancţiuni şi blocarea exporturilor Rusiei

Guvernul britanic a anunţat noi sancţiuni împotriva Rusiei lui Vladimir Putin după anexarea regiunilor ucrainene. un comunicat al Ministerului de Externe afirmă că Moscova va pierde accesul la principalele servicii occidentale de care depinde şi va fi introdusă o interdicţie de export pentru aproape 700 de mărfuri care sunt cruciale pentru capacităţile industriale şi tehnologice ale Rusiei. Este sancţionată şi Elvira Nabiullina, guvernatorul Băncii Centrale a Federaţiei Ruse. Ea a fost văzută în sală, la ceremonia de azi.

UPDATE 17:58 UE contraatacă după anexarea ilegală a celor patru regiuni ucrainene: recomandă statelor membre să înăsprească regimul de vize turistice pentru cetăţenii ruşi 

 
Comisia a recomandat ca o viză turistică a UE să nu fie eliberată cetăţenilor ruşi care depun o cerere din afara Rusiei, a anunţat comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson, în cadrul unei conferinţe de presă.
 
Johansson a calificat anexarea ilegală a teritoriului ucrainean de către Rusia drept "o escaladare a ameninţării la adresa securităţii Uniunii Europene".
 
"În liniile directoare spunem că statele membre nu ar trebui să accepte cererile de viză Schengen din partea cetăţenilor Federaţiei Ruse care se află într-o ţară terţă", a spus Johansson 

UPDATE 17:38 Un premier din Europa îl acuză pe Vladimir Putin de furt şi cere UE să intensifice sancţiunile 

Rusia încearcă să rescrie harta Europei, acuză premierul.  
 

UPDATE 17:17 Zelenski anunţă că Ucraina a depus cererea de aderare accelerată la NATO, drept răspuns la anexările celor patru regiuni 

Zelensky: „Suntem deja aliaţi de facto”, a spus el. „De facto, am dovedit deja compatibilitatea cu standardele Alianţei”.
 
„Ucraina solicită să o confirme de jure”, a spus Zelensky, „printr-o procedură accelerată”. 
 

UPDATE 17:00 România condamnă în termenii cei mai fermi semnarea aşa-ziselor „acorduri de intrare în componenţa Federaţiei Ruse” a unor regiuni ucrainene aflate sub ocupaţia ilegală a trupelor ruse, ca urmare a războiului de agresiune declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, anunţă Ministerul Afacerilor Externe

Aceste „acorduri” ilegale şi ilegitime fac parte din seria de încercări ale Kremlinului de a-şi justifica ocupaţia militară ilegală asupra unor teritorii aparţinând altui stat suveran şi reprezintă o escaladare iresponsabilă a actualei situaţii, arată comunicatul instituţiei. .
 
Aceste acţiuni nu pot produce niciun fel de efect din punct de vedere al dreptului internaţional, iar România nu recunoaşte validitatea acestora, în special în ceea ce priveşte operarea vreunei modificări în privinţa apartenenţei teritoriale a regiunilor ucrainene vizate la Ucraina.
 
Ca şi în cazul anexării ilegale a Crimeii şi Sevastopolului, acţiunile Federaţiei Ruse se bazează pe folosirea ilegală a forţei şi reprezintă încălcări grave ale celor mai importante principii şi norme de drept internaţional, consacrate, în special, prin prevederile Cartei ONU. Federaţia Rusă acţionează contrar tuturor responsabilităţilor pe care ar trebui să le îndeplinească, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, care este garantul păcii şi securităţii internaţionale.
 
România reaminteşte faptul că nicio achiziţie teritorială bazată pe încălcarea dreptului internaţional nu poate fi recunoscută şi reafirmă sprijinul ferm pentru suveranitatea Ucrainei, precum şi pentru integritatea teritorială a acestui stat în graniţele sale recunoscute internaţional, încheie comunicatul ministerului.
 
 

UPDATE 16:40  Guvernul României, după anunţul lui Vladimir Putin: Susţinem principiile dreptului internaţionalGuvernul României, după anunţul lui Vladimir Putin: Susţinem principiile dreptului internaţional

Guvernul României anunţă că va continua să susţină principiile dreptului internaţional şi condamnă comportamentul Rusiei. Instituţia a transmis că va continua să fie alături de Ucraina împotriva încercării Rusiei de a anexa teritoriul ocupat ilegal Ucraina.

 

UPDATE 16:30  Uniunea Europeană condamnă anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene de către Rusia  

UPDATE 16:10 Armata ucraineană: trupele încearcă să finalizeze încercuirea unităţilor ruseşti din Lyman 

UPDATE 15:20 Putin ţine discursul mult aşteptat. Principalele declaraţii

 
  • Vestul trebuie să-şi amintească că oamenii din teritoriile ocupate sunt cetăţenii noştri „pentru totdeauna”
  • Cei dispuşi să trăiască după regulile SUA sunt masochişti politici şi alţi adepţi ai politicii neconvenţionale
  • Occidentul face tot ce-i stă în putinţă pentru a menţine sistemul neocolonial prin continuarea politicilor sale prădătoare 
  • Fac apel la regimul de la Kiev să înceteze imediat ostilităţile şi să revină la masa negocierilor Kievul trebuie să respecte alegerea regiunilor DNR, LNR, Zaporizhzhia şi Kherson, doar aşa poate fi calea spre pace.
  • Oamenii din DNR şi LNR, din regiunile Zaporizhzhya şi Kherson au făcut o alegere neechivocă.
  • Occidentul a căutat o nouă şansă de a slăbi şi dezintegra Rusia, nu acceptă faptul că există o ţară atât de mare.
  • Moscova va acţiona astfel încât locuitorii din Donbas şi din alte teritorii eliberate să simtă sprijinul întregii Rusii. Federaţia Rusă va depune eforturi pentru a îmbunătăţi securitatea în teritoriile eliberate, a promis preşedintele rus. 
  • Rusia nu va trăda niciodată locuitorii din regiunile DNR, LNR, Zaporizhzhya şi Kherson.
  • Soldaţii ruşi căzuţi în Ucraina, adevăraţi eroi. Să ţinem un minut de reculegere în memoria lor.
  • Populaţia în cadrul referendumurilor a făcut o alegere lipsită de ambiguitate, vor fi semnate tratatele privind acceptarea celor patru noi teritorii în Federaţia Rusă.
  • Federaţia Rusă îşi va aminti întotdeauna de eroii Primăverii ruse care au murit pentru dreptul de a-şi vorbi limba maternă şi de a-şi păstra cultura şi credinţa, a declarat Putin. 
  • Putin i-a numit eroi ai marii Rusii pe toţi soldaţii şi ofiţerii ruşi care au murit de moarte curajoasă în timpul OSU şi a onorat memoria lor cu un moment de reculegere. 
  • Ultimii lideri sovietici au ruinat marea noastră ţară, au prezentat poporului un fapt, fără să înţeleagă consecinţele, decizia din 1991 nu s-a bazat pe părerea oamenilor - nu au fost întrebaţi despre.
  • Prăbuşirea URSS în 1991 a fost o „catastrofă”, deoarece liderii sovietici „au distrus puternica noastră ţară”.
  • URSS nu mai există - trecutul nu se poate întoarce, dar noi nu aspirăm la ea.
  • Unul dintre motivele pentru secole de rusofobie este că nu ne-am lăsat jefuiţi în timpul colonizării, am forţat Europa să facă comerţ pe picior de egalitate
  • Alipirea celor patru entităţi s-ar face ca „subiecţi ai Federaţiei Ruse”.
  • Putin despre sabotajul Nord Stream: Anglo-saxonii au început de fapt să distrugă structura energetică europeană
  • Putin: Doctrinele militare ale SUA şi NATO sunt construite pe dominaţie şi înşelăciune cu privire la presupusa "descurajare", Washingtonul "descurajează" Rusia, China şi Iranul, alte ţări şi actualii aliaţi ai SUA sunt următorii 
     

Putin, atacuri virulente la adresa Occidentului

  • Putin a calificat drept o ruşine modul în care liderii mai multor ţări occidentale "înghit" grosolăniile americane. Totodată, el acuză Occidentul de purtarea unui război hibrid împotriva Rusiei.  În plus, ️Putin i-a acuzat pe anglo-saxoni de sabotarea Nord Stream.
  • Occidentul "şi-a "aruncat măştile" în situaţia din Ucraina, arătându-şi adevăratele măruntaie, se aştepta ca Rusia să se destrame în anii '90 şi încă nu-i pasă de existenţa unei astfel de ţări, a spus Putin.
  • Preşedintele rus a subliniat că Occidentul este dispus să meargă până la extreme pentru a păstra un sistem neocolonial care îi permite să jefuiască lumea şi să colecteze tribut de la omenire.
  • Occidentul urmăreşte o politică de desovereignizare totală în lume, de unde şi agresiunea lor asupra valorilor tradiţionale şi a suveranităţii ţărilor. Distruge state întregi care nu sunt de acord să renunţe la suveranitatea lor în favoarea sa, a spus Putin. 
 

UPDATE 15:15 Rusia nu a stabilit dacă va anexa total Herson şi Zaporojie. Documentele urmează să fie semnate 

 
Administraţia de la Moscova a anunţat, vineri, că nu a stabilit încă dacă va anexa în totalitate regiunile ucrainene Herson şi Zaporojie sau doar zonele aflate deja sub ocupaţie rusă, în contextul în care preşedintele Vladimir Putin pregăteşte anexarea formală a patru regiuni. 
 

UPDATE 15:05 Marea Britanie „nu va recunoaşte niciodată anexiunile ilegale ale Rusiei”, anunţă Secretarul Apărării

Marea Britanie "nu va recunoaşte niciodată anexiunile ilegale ale Rusiei în Ucraina", a declarat secretarul Apărării, subliniind că Moscova nu controlează în totalitate unele dintre regiunile pe care este gata să le cucerească.
 
"Adevărul este că Rusia pierde în Ucraina, iar generalii lor incompetenţi trimit mii de oameni la moarte pentru a satisface fantezia imperialistă a preşedintelui Putin", a scris Ben Wallace pe Twitter.

UPDATE 14:55 Putin, aşteptat să ţină un discurs despre „anexarea” celor patru regiuni

 

UPDATE 14:10 Atac cu rachete la Dnipro: o persoană a murit, zeci de autobuze au fost distruse

 
O persoană a murit şi zeci de autobuze au fost distruse în urma unui atac cu rachete la Dnipro, anunţă oficialii ucraineni, potrivit CNN.
 

UPDATE 13:54 Putin a notificat Duma de Stat cu privire la propunerile Republicii Populare Doneţk, Republicii Populare Luhansk, regiunii Zaporizhzhia şi regiunii Kherson de a deveni noi entităţi constitutive ale Federaţiei Ruse, în conformitate cu legea "Cu privire la procedura de admitere în Federaţia Rusă şi de formare a unei noi entităţi constitutive în cadrul Federaţiei Ruse". 

UPDATE 13:00 Un oficial rus instalat în regiunea Herson din sudul Ucrainei a fost ucis într-un atac cu rachete ucrainene, potrivit presei de stat ruse

Alexei Katerinichev, care a ocupat funcţia de prim adjunct al şefului pentru securitate al administraţiei regiunii Kherson, numită de Kremlin, a fost ucis vineri, a declarat Kirill Stremousov, adjunctul şefului regiunii controlate de Moscova.
 
Katerinichev a fost ucis într-o lovitură efectuată de Ucraina cu ajutorul sistemului de rachete de artilerie de mare mobilitate (Himars) furnizat de SUA, a declarat Stremousov.
 

UPDATE 12:32 Peskov a declarat că, după "anexarea" regiunilor Zaporizhzhya şi Kherson, precum şi a republicilor populare Doneţk şi Luhansk, Kremlinul va considera bombardarea acestor teritorii drept o agresiune împotriva Rusiei 

UPDATE 12:25 Bombardamente în Zaporizhzhia: cel puţin 23 de persoane au fost omorâte şi alte zeci, rănite. Consilier ucrainenan: „Teroarea continuă. Crimele continuă” 

 
Oameni care doreau să vină în salvarea rudelor care încercau să fugă din teritoriul ocupat de Rusia au fost ucişi, în bombardamente, vineri dimineaţă, în apropierea oraşului Zaporizhzhia.  
 

UPDATE 10:00 Pe 29 septembrie, forţele ruse au lansat 5 atacuri cu rachete, 11 atacuri aviatice şi peste 100 de lovituri cu rachete din sisteme cu lansare multiplă (MLRS) asupra ţintelor militare sau civile în toată Ucraina

 
Au fost avariate obiective din cel puţin 50 de localităţi.
 

UPDATE Rezerviştii ruşi mobilizaţi nu sunt pregătiţi să ofere prim ajutor medical

Unii rezervişti ruşi recent mobilizaţi au primit ordin să îşi procure propriile rezerve de prim ajutor şi au fost sfătuiţi că produsele sanitare pentru femei reprezintă o soluţie eficientă din punct de vedere al costurilor, potrivit celei mai recente informări a Ministerului britanic al Apărării.

Furnizarea de servicii medicale pentru trupele ruseşti de luptă din Ucraina se înrăutăţeşte probabil din ce în ce mai mult, se spune în raport, adăugând că "pregătirea medicală şi conştientizarea primului ajutor sunt probabil slabe".

UPDATE Rusia a recunoscut independenţa regiunilor Zaporojie şi Kherson, potrivit decretelor preşedintelui rus Vladimir Putin, publicate vineri pe portalul oficial de informaţii juridice. Decretele intră în vigoare din ziua în care sunt semnate.

Se aşteaptă ca preşedintele rus să semneze legile de anexare a regiunilor ucrainene Doneţk, Luhansk, Kherson şi Zaporizhzhia, unde Rusia a organizat referendumuri false în cursul săptămânii trecute pentru a pretinde un mandat pentru revendicările teritoriale.

Putin a declarat că este pregătit să apere aceste teritorii folosind toate mijloacele disponibile, indicând că ar fi dispus să recurgă la un atac nuclear pentru a împiedica eforturile Ucrainei de a-şi elibera teritoriul suveran.

Semnarea "tratatelor de aderare a teritoriilor la Federaţia Rusă" va avea loc la ora locală 15.00 în Sala Sfântul Gheorghe de la Kremlin, a declarat presei purtătorul de cuvânt al guvernului, Dmitri Peskov.

Anunţul a declanşat o nouă rundă de condamnări internaţionale.

"Orice decizie de a continua cu anexarea regiunilor Doneţk, Luhansk, Kherson şi Zaporizhzhia din Ucraina nu ar avea nicio valoare juridică şi merită să fie condamnată", a declarat reporterilor secretarul general al ONU, António Guterres.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici