LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 841. Rusia instalează sisteme de apărare antiaeriană S-500 în Crimeea / G7 va conveni un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina la summitul din Italia / Marea Britanie emite 50 de noi sancţiuni împotriva Rusiei

  • Forţele ruse au instalat cel mai recent sistem de apărare aeriană S-500 în Crimeea ocupată, a declarat şeful spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov.
  • Marea Britanie va anunţa un ajutor de peste 240 de milioane de lire sterline la summitul G7.
  • Rusia avertizează Franţa că se implică prea mult în conflict.
  • SUA, Marea Britanie şi Canada acuză Rusia de complot pentru a influenţa alegerile din Moldova.
Urmărește
19106 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 841. Rusia instalează sisteme de apărare antiaeriană S-500 în Crimeea / G7 va conveni un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina la summitul din Italia / Marea Britanie emite 50 de noi sancţiuni împotriva Rusiei

UPDATE Media: Slovenia a furnizat în secret provizii militare Ucrainei în timpul amânării ajutorului american

Slovenia a trimis Ucrainei 26 de vehicule de luptă blindate, trei vehicule de luptă de infanterie şi un transport de drone.

UPDATE Media: Rusia a suferit pierderi "astronomice" pe frontul de la Harkov, sugerează o sursă NATO

Rusia a suferit pierderi "astronomice" în timp ce încerca să avanseze în regiunea Harkov, a relatat European Pravda la 13 iunie, citând un oficial NATO care a vorbit sub protecţia anonimatului în timpul unei reuniuni a miniştrilor apărării din cadrul NATO la Bruxelles.

UPDATE Liderii G7 confirmă acordul privind un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina în timpul summitului

UPDATE SUA semnează cu Ucraina un acord bilateral de securitate mult aşteptat

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi preşedintele SUA, Joe Biden, au semnat la 13 iunie, în marja summitului Grupului celor Şapte (G7) din Italia, un mult aşteptat acord bilateral de securitate între Ucraina şi SUA, informează Reuters.

UPDATE Canada prezintă un nou pachet de ajutor pentru Ucraina, care include motoare de rachetă CRV7 şi staţii de armament Nanuk

Canada va trimite în curând prima tranşă de 2.300 de motoare de rachetă CRV7 scoase din uz, care au fost folosite anterior de forţele aeriene canadiene pe avioanele de luptă CF-18.

UPDATE Zelenski la summitul G7: Avem nevoie de un mecanism pentru confiscarea activelor ruseşti în valoare de 300 de miliarde de dolari

"Trebuie să facem ca statele care susţin terorismul să înţeleagă că vor plăti pentru asta", a declarat preşedintele Volodimir Zelenski pe 13 iunie, în timpul summit-ului G7 din Italia.

Zelenski: Ridicarea restricţiilor privind armele a permis mai multă protecţie pentru Ucraina

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a mulţumit liderilor pentru ridicarea restricţiilor privind modul în care Ucraina ar putea să îşi folosească armele donate, potrivit Sky News.

Preşedintele a declarat că acest lucru a permis o "protecţie sporită" pentru ucraineni împotriva atacurilor aeriene ruseşti, dar că Ucraina are nevoie de "paşi consecutivi" pentru a-şi consolida capacitatea de rază lungă de acţiune. 

Ucraina şi Japonia semnează un acord de securitate în valoare de 4,5 miliarde de dolari

Ucraina şi Japonia au semnat un acord de securitate în marja summitului G7 din Italia. 

„În 2024, Japonia va furniza Ucrainei 4,5 miliarde de dolari şi va continua să ne sprijine pe toată durata acordului de 10 ani", a declarat Volodimir Zelenski, anunţând acordul, relatează Sky News.

„Aceasta include asistenţă în domeniul securităţii şi apărării, ajutor umanitar, cooperare tehnică şi financiară, precum şi eforturi comune privind formula de pace", a adăugat el.

SUA, Marea Britanie şi Canada acuză Rusia de complot pentru a influenţa alegerile din Moldova

Statele Unite, Marea Britanie şi Canada au acuzat joi Rusia, într-o declaraţie comună publicată de Departamentul de Stat american, că desfăşoară un complot pentru a influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale din octombrie din Republica Moldova.

În declaraţie se afirmă că Rusia încearcă să exacerbeze tensiunile societale şi să alimenteze percepţii negative asupra Occidentului şi a echipei în exerciţiu a preşedintelui prooccidental al Republicii Moldova, Maia Sandu, folosind dezinformarea şi propaganda online, scrie agenţia Reuters.

Rusia avertizează Franţa că se implică prea mult în conflict

Franţa creşte riscul unei ciocniri directe cu Rusia prin implicarea mai profundă în războiul din Ucraina, a declarat Ministerul rus de Externe.

Purtătoarea de cuvânt Maria Zaharova a declarat că cetăţenii francezi trebuie să fie conştienţi de ceea ce sunt atraşi, relatează Sky News.

"Franţa se implică profund în conflictul armat din Ucraina, deplasând în mod consecvent orice noţiune de asistenţă spre subminarea situaţiei şi, desigur, aducând mai aproape posibilitatea unei confruntări directe cu ţara noastră. Iar acest lucru este plin de consecinţe imprevizibile pentru securitatea nu doar în Europa, ci şi în lume", a spus ea. 

Papa Francisc şi Zelenski se vor întâlni vineri la summitul din Italia

Papa Francisc se va întâlni mâine cu Volodimir Zelenski la summitul G7 din Italia.

Papa se va întâlni şi cu alţi lideri mondiali, inclusiv cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu premierul canadian Justin Trudeau, în timpul vizitei sale la Borgo Egnazia, scrie Sky News.

El va fi, de asemenea, primul papă din istorie care se va adresa unui summit G7.

G7 va conveni un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina la summitul din Italia

Americanii ştiu numărul soldaţilor pe care Rusia i-a pierdut în războiul din Ucraina

Marea Britanie emite 50 de noi sancţiuni împotriva Rusiei

Marea Britanie a anunţat 50 de noi sancţiuni împotriva Rusiei, scrie Sky News. Printre noile ţinte se numără navele din flota din umbră a lui Vladimir Putin, instituţiile din centrul sistemului financiar rusesc şi furnizorii care sprijină producţia militară a Moscovei.   

"Sancţiunile de astăzi au ca scop să perturbe şi să crească costurile eforturilor Rusiei de a ocoli sancţiunile Regatului Unit şi ale G7 prin intermediul flotei sale din umbră", se arată într-o declaraţie.

China face lobby pentru un plan alternativ de pace în Ucraina

China face presiuni asupra naţiunilor în curs de dezvoltare pentru a se alătura planului său alternativ de pace pentru Ucraina înaintea summitului pentru pace din Elveţia din acest weekend, notează Sky News.

China, care are legături strânse cu Rusia, a declarat că nu va participa la conferinţă deoarece nu îndeplineşte cerinţele Beijingului.

Asediul oraşului Mariupol: Rusia este acuzată de tactici „deliberate" de înfometare

Rusia a folosit un „model deliberat" de tactici de înfometare în timpul asediului de trei luni al oraşului Mariupol, în regiunea Doneţk, la începutul anului 2022, care ar putea constitui o crimă de război, potrivit unei analize a avocaţilor înaintate Curţii Penale Internaţionale (CPI), relatează The Guardian.

Raportul, prezentat la CPI de avocaţii de la Global Rights Compliance, care lucrează împreună cu guvernul ucrainean, afirmă că Rusia şi liderii săi au intenţionat să ucidă şi să afecteze un număr mare de civili.

Liderii G7, aproape de un acord privind utilizarea activelor ruseşti îngheţate pentru a sprijini Ucraina

Rusia exersează lansări de rachete electronice în timpul exerciţiilor nucleare tactice

Trupele ruseşti au exersat lansarea electronică de rachete în cadrul celei de-a doua etape a exerciţiilor privind modul de desfăşurare a armelor nucleare tactice, a declarat Ministerul rus al Apărării, notează Sky News.

„Ca parte a celei de-a doua etape a exerciţiilor forţelor nucleare non-strategice, personalul formaţiunii de rachete din Districtul Militar Leningrad a exersat sarcini de antrenament de luptă pentru înaintarea sub acoperire în zona de poziţie desemnată şi a efectuat lansări electronice de rachete împotriva ţintelor inamice condiţionate", a declarat Ministerul rus al Apărării. 

Budanov: Rusia plasează sisteme de apărare antiaeriană S-500 în Crimeea ocupată

Forţele ruse au instalat cel mai recent sistem de apărare aeriană S-500 în Crimeea ocupată, a declarat şeful spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov.

„Sistemul de apărare aeriană rusesc este în curs de consolidare", a declarat Budanov. „Acest lucru este destul de evident şi de înţeles. Au apărut cele mai noi elemente ale S-500. În principiu, aceasta va fi aplicarea lor experimentală, dar ele au apărut deja acolo în Crimeea".

La începutul acestei săptămâni, Statul Major ucrainean a anunţat că armata ucraineană a distrus două radare ale sistemelor de apărare aeriană S-300 şi S-400 în mai multe zone din Crimeea.

Potrivit Departamentului american al Apărării, S-500 este conceput pentru a intercepta ameninţări cu rază scurtă şi medie de acţiune. Se pare că sistemul se poate apăra împotriva rachetelor balistice, de croazieră şi hipersonice.

Italia va găzdui Conferinţa privind reconstrucţia Ucrainei din 2025

Ministrul italian de Externe, Antonio Tajani, a anunţat că Italia este pregătită să găzduiască şi să organizeze Conferinţa privind reconstrucţia Ucrainei în 2025, potrivit site-ului Ministerului italian de Externe.

"Guvernul italian este ferm hotărât să sprijine recuperarea şi reconstrucţia Ucrainei", a declarat Tajani la Conferinţa anuală privind reconstrucţia Ucrainei, care anul acesta a avut loc la Berlin.

În cadrul conferinţei de la Berlin, Italia s-a angajat să aloce 140 de milioane de euro pentru refacerea infrastructurii şi un pachet suplimentar de ajutor militar, constând în principal în sisteme de apărare aeriană.

Potrivit Institutului Kiel pentru Economie Mondială, care urmăreşte ajutorul internaţional pentru Ucraina, Italia s-a angajat să acorde asistenţă financiară Ucrainei în valoare totală de 1,7 miliarde de euro până în aprilie 2024.

Conferinţa din 2025 va include oficiali guvernamentali din 77 de ţări şi va găzdui aproximativ 1.800 de participanţi.

Vor fi invitate 500 de companii, dintre care 150 din Germania, 150 din Ucraina şi 200 din alte ţări participante.

Marea Britanie va anunţa un ajutor de peste 240 de milioane de lire sterline la summitul G7

Premierul Rishi Sunak va anunţa un ajutor de 242 de milioane de lire sterline pentru Ucraina la summitul G7 din Italia.

Această finanţare are ca scop să răspundă nevoilor umanitare şi energetice urgente şi să sprijine redresarea socio-economică şi reconstrucţia pe termen lung în Ucraina.

Sunak va acorda, de asemenea, prioritate colaborării cu partenerii internaţionali pentru a utiliza activele ruseşti îngheţate, evaluate la 285 de miliarde de dolari în jurisdicţiile G7, pentru a oferi ajutor.

De asemenea, Marea Britanie a introdus un proiect de lege pentru a menţine sancţiunile împotriva Rusiei până când aceasta va compensa daunele cauzate.

"Trebuie să fim decisivi şi creativi în eforturile noastre de a sprijini Ucraina şi de a pune capăt războiului ilegal al lui Putin în acest moment critic", a declarat Sunak. "Regatul Unit rămâne în fruntea răspunsului internaţional, aşa cum a fost de la început. Trebuie să trecem de la "cât timp este nevoie" la "orice este nevoie" dacă vrem să punem capăt acestui război ilegal."

Serviciul de presă al guvernului a subliniat că Marea Britanie a oferit până în prezent Ucrainei aproape 12,7 miliarde de lire sterline în ajutor militar, umanitar şi economic.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici