LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 842. Atac rusesc cu rachete şi drone în mai multe regiuni ucrainene / Care sunt condiţiile de pace ale lui Putin / Kievul primeşte obuze de 152 mm în valoare de 350 de milioane de euro

  • Forţele ruse au lansat atacuri cu rachete şi drone în cursul nopţii, vizând mai multe regiuni ucrainene.
  • Ucraina va primi obuze de 152 mm în valoare de 350 de milioane de euro din partea Fondului Internaţional pentru Ucraina, a anunţat Ministerul ucrainean al Apărării.
Urmărește
7919 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 842. Atac rusesc cu rachete şi drone în mai multe regiuni ucrainene / Care sunt condiţiile de pace ale lui Putin / Kievul primeşte obuze de 152 mm în valoare de 350 de milioane de euro

UPDATE Zelenski soseşte în Elveţia în timp ce 92 de ţări confirmă participarea la summitul pentru pace

Delegaţia preşedintelui Confederaţiei Elveţiene a dat publicităţii o listă cu participanţii confirmaţi, care include 57 de şefi de stat şi 29 de reprezentanţi la nivel ministerial.

UPDATE Curtea Penală Internaţională ar fi investigat noi crime de război ruseşti

UPDATE Guvernator: 12 copii ucraineni s-au întors din zonele ocupate de ruşi

Peste 19.500 de copii au fost confirmaţi ca fiind răpiţi de Rusia de la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei, iar mai puţin de 400 dintre ei au fost aduşi acasă, potrivit bazei de date Children of War.

UPDATE Zelenski discută cu Papa despre pace şi întoarcerea copiilor ucraineni răpiţi

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu Papa Francisc în cadrul summitului Grupului celor Şapte (G7) din Italia, la 14 iunie, şi a discutat subiecte precum stabilirea unei păci juste şi durabile pentru Ucraina şi returnarea copiilor ucraineni răpiţi de Rusia.

UPDATE Replica lui Zelenski la propunerea lui Putin

UPDATE Brigada 68 Jaeger din Ucraina afirmă că a "distrus o întreagă companie de tancuri ruseşti"

Brigada 68 Jaeger din Ucraina a publicat pe 14 iunie un videoclip care pretinde că arată cum forţele sale au distrus o întreagă companie de tancuri ruseşti în timpul luptelor din direcţia Pokrovsk, în estul ţării.

UPDATE Ucraina recuperează trupurile a 254 de soldaţi căzuţi la datorie

Convenţiile de la Geneva prevăd că persoanele care şi-au pierdut viaţa în timpul războiului au dreptul la o înmormântare demnă. Peste 2.400 de soldaţi căzuţi la datorie au fost repatriaţi în Ucraina în ultimii doi ani.

UPDATE Coreea de Nord ar putea trimite până la 5 milioane de proiectile de artilerie în Rusia, potrivit Seulului

Seulul a reperat cel puţin 10.000 de containere trimise din Coreea de Nord în Rusia, a declarat ministrul sud-coreean al Apărării, Shin Won-sik. Pyongyang a trimis, de asemenea, zeci de rachete balistice pe care trupele Moscovei le lansează împotriva Ucrainei, a adăugat el.

Putin promite încetarea focului dacă ucrainenii se retrag din regiunile ocupate

Vladimir Putin a spus că Rusia este pregătită pentru discuţii de pace chiar „mâine” dacă trupele ucrainene se retrag din regiunile Zaporojia, Herson, Doneţk şi Lugansk. În plus, Ucrainei i se cere să renunţe la planurile sale de aderare la NATO, potrivit Sky News.

„Condiţiile sunt foarte simple. De îndată ce Kievul spune că este pregătit pentru o astfel de decizie şi începe retragerea reală a forţelor din aceste regiuni şi declară oficial respingerea planurilor de aderare la NATO, din partea noastră, imediat, literalmente, din acelaşi minut, va veni. un ordin de oprire a focului şi de începere a negocierilor. O vom face imediat. Evident, vom garanta retragerea neîntreruptă şi în siguranţă a forţelor ucrainene”, a spus Putin.

Vladimir Putin a mai spus că înaintarea armatei sale către capitala ucraineană Kiev în 2022 a avut ca scop obligarea Ucrainei de a accepta un acord de pace. Putin a adăugat că nu există nicio intenţie de a ocupa Kievul.

În trecut, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că un acord de încetarea focului poate fi obţinut doar prin retragerea imediată a ruşilor din regiunile ocupate în timpul războiului. 

Ucraina pregăteşte încă 10 acorduri bilaterale de securitate, spune Zelenski

Ucraina lucrează la acorduri bilaterale de securitate cu încă 10 ţări, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski.

Statele Unite şi Japonia au semnat joi acorduri cu Ucraina, alătuându-se altor 15 ţări, printre care Marea Britanie, Germania şi Franţa, care au semnat tratate bilaterale similare pentru a ajuta Kievul să respingă agresiunea Rusiei.

"Am semnat deja şapte acorduri de securitate cu toate ţările G7. În total, au fost deja semnate 17 acorduri şi ne pregătim să semnăm alte 10", a declarat Zelenski în marja summitului G7 din Italia.

Membrii G7 şi-au prezentat angajamentul de securitate pe termen lung pentru Ucraina la summitul NATO de la Vilnius, la începutul lunii iulie a anului trecut.

Conform acestui plan, fiecare ţară în parte ar urma să ofere sprijin bilateral pentru a ajuta Kievul să respingă invazia rusă în curs de desfăşurare şi să descurajeze orice agresiune viitoare.

Armata ucraineană a doborât peste noapte 24 din 31 de rachete şi drone

Armata ucraineană a anunţat că a doborât şapte rachete ruseşti în şapte regiuni diferite ale Ucrainei, potrivit Sky News.

Alte şapte nu au fost doborâte dar ucrainenii nu au spus dacă şi-au atins ţintele. Guvernatorul regiunii Zaporojia a declarat că o rachetă a lovit o zonă deschisă, fără a provoca victime şi pagube.

În schimb, toate cele 17 drone lansate de ruşi au fost doborâte, au precizat ucrainenii.

Kievul susţine că Rusia a pierdut 524.060 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 524.060 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat vineri Statul Major General al Forţelor Armate ucrainene.

Acest număr include 1.250 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 7.936 de tancuri, 15.234 de vehicule blindate de luptă, 18.854 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 13.818 sisteme de artilerie, 1.101 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 849 de sisteme de apărare aeriană, 359 de avioane, 326 de elicoptere, 11.097 de drone, 28 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

Kievul primeşte obuze de 152 mm în valoare de 350 milioane de euro

Ucraina va primi obuze de 152 mm în valoare de 350 de milioane de euro din partea Fondului Internaţional pentru Ucraina, a anunţat Ministerul ucrainean al Apărării.

Fondul Internaţional pentru Ucraina este un mecanism de finanţare administrat de Ministerul britanic al Apărării şi include, de asemenea, Australia, Danemarca, Islanda, Lituania, Olanda, Norvegia, Suedia şi Noua Zeelandă.

Cele nouă state membre au contribuit până în prezent la fond cu peste un miliard de euro.

"Suntem recunoscători partenerilor noştri pentru sprijinul lor ferm. Această decizie este o contribuţie importantă la consolidarea capacităţilor de apărare ale Ucrainei", a scris Ministerul ucrainean al Apărării pe platforma X.

Ministerul olandez al Apărării a anunţat că va contribui la iniţiativa UIF, dar nu a dezvăluit numărul de obuze care vor fi livrate din cauza unor probleme de securitate.

Ministerul olandez a declarat totuşi că această livrare va fi una dintre "cele mai mari comenzi" ale fondului din partea industriei internaţionale de armament.

"În livrările anterioare de muniţie, Ucraina a primit până acum în principal obuze de 155 mm pentru obuziere donate de Occident. Cu toate acestea, ţara are, de asemenea, multe tunuri de 152 mm. Cu noua livrare, şi aceste arme pot fi exploatate mai bine", se arată în comunicat.

Calibrul de 155 mm este tipic pentru armamentul NATO, în timp ce proiectilele de 152 mm sunt utilizate în mod obişnuit de armele din epoca sovietică.

Atac cu rachete şi drone asupra Ucrainei. Au fost raportate explozii în mai multe oraşe

Forţele ruse au lansat atacuri cu rachete şi drone în cursul nopţii, vizând mai multe regiuni ucrainene.

Explozii au fost auzite în oraşele Zaporojie şi Harkov în primele ore ale zilei de 14 iunie, în jurul orei locale 00:30, a raportat Suspilne. Explozii au fost auzite în regiunea Khmelnytskyi în jurul orei 2:30, iar apoi din nou în jurul orei 3:20 şi 4:15.

Forţele aeriene ucrainene au avertizat cu privire la ameninţări cu rachete asupra regiunilor din vestul Ucrainei, inclusiv oblasturile Liov şi Ivano-Frankivsk. Forţele aeriene au avertizat, de asemenea, cu privire la atacuri cu rachete îndreptate spre capitala Kiev.

Polonia a anunţat că a mobilizat avioane militare pentru a proteja spaţiul aerian polonez pe fondul atacului rusesc din vestul Ucrainei.

"Aceasta este o altă noapte foarte aglomerată pentru întregul sistem de apărare aeriană", a declarat Comandamentul Operaţional al Forţelor Armate ale Poloniei pe X.

La începutul nopţii, au fost emise alerte de raid aerian în întreaga ţară, deoarece Forţele Aeriene ucrainene au avertizat asupra atacurilor cu rachete şi drone Shahed.

În ultimele luni, Rusia şi-a intensificat atacurile împotriva infrastructurii critice a Ucrainei, într-un nou asalt împotriva reţelei energetice a ţării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici