Roma ameninţă voalat că nu va mai permite utilizarea bazelor sale, în lipsa implicării NATO în Libia

Ministrul italian al Afacerilor Externe, Franco Frattini, a pledat, luni, la Bruxelles, ca NATO să preia comanda operaţiunilor militare în Libia, altfel, a sugerat el, Roma ar putea să nu mai autorizeze utilizarea bazelor sale aeriene.

20 afișări
Imaginea articolului Roma ameninţă voalat că nu va mai permite utilizarea bazelor sale, în lipsa implicării NATO în Libia

Roma ameninţă voalat că nu va mai permite utilizarea bazelor sale, în lipsa implicării NATO în Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă NATO nu asigură rapid coordonarea operaţiunilor militare, va trebui să studiem un mijloc prin care Italia să îşi asume ea însăşi responsabilitatea controlului bazelor" situate pe teritoriul său, a declarat Frattini, la finalul unei reuniuni a miniştrilor europeni ai Afacerilor Externe, pe tema situaţiei din Libia.

"NATO trebuie să preia iniţiativa", a insistat şeful diplomaţiei italiene, exprimându-şi regretul că fiecare ţară din cadrul coaliţiei acţionează, în opinia sa, fără să îşi informeze partenerii. "Toţi membrii coaliţiei au nevoie să ştie ce fac ceilalţi, iar NATO are experienţă în acest lucru", a declarat el.

"Dacă există o multiplicare a comandamentelor, Italia îşi va asuma responsabilitatea de a controla ea însăşi utilizarea bazelor sale aeriene", a adăugat el. Dar, a insistat Frattini, nu a fost luată nicio hotărâre, în acest stadiu. "Este vorba despre o reflecţie", a dat el asigurări.

"Nu este momentul să ne divizăm" în cadrul coaliţiei, a spus ministrul italian de Externe.

Norvegia a avut o poziţie şi mai tranşantă asupra acestui subiect, luni. Avioanele F-16 norvegiene care au fost trimise în Mediterana cu scopul de a participa la operaţiunea militară din Libia, îşi vor începe misiunea doar după ce problema comandamentului va fi clarificată, a declarat ministrul norvegian al Apărării, Grete Faremo.

"Participarea lor la operaţiune va trebui să aştepte noi ordine şi presupune să fie creat un sistem de comandament. Acest lucru va dura câteva zile", a declarat ea.

Mai multe ţări din cadrul NATO, ca Turcia sau Franţa, refuză, în acest stadiu, ca Alianţa Nord-Atlantică să se afle în prima linie a intervenţiei în Libia, de teamă că ar putea pierde susţinerea ţărilor arabe.

Cu toate acestea, a subliniat ministrul francez al Afacerilor Externe, Alain Juppe, NATO este "dispus să ofere susţinere" în "câteva zile".

Sâmbătă, la finalul summit-ului de la Paris, pe tema situaţiei din Libia, premierul italian, Silvio Berlusconi, a anunţat punerea la dispoziţie a bazelor aeriene italiene, dar fără să excludă o participare mai importantă în cea de a doua fază.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici