- Home
- Externe
- BRUXELLES, (13.06.2016, 20:51)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg: Alianţa Nord-Atlantică trimite 4.000 de militari suplimentari în Polonia şi ţările baltice, pentru descurajarea Rusiei
Alianţa Nord-Atlantică va trimite circa 4.000 de militari suplimentari în Polonia şi în ţările baltice, pentru descurajarea Rusiei, anunţă secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.
Urmărește
2685 afișări
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg: Alianţa Nord-Atlantică trimite 4.000 de militari suplimentari în Polonia şi ţările baltice, pentru descurajarea Rusiei (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)
Decizia va fi formalizată marţi, printr-un vot al miniştrilor Apărării din statele membre NATO, a explicat Jens Stoltenberg, citat de site-ul agenţiei Associated Press.
Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia cer de mult timp consolidarea prezenţei militare NATO, pentru descurajarea Rusiei.
"Alianţa Nord-Atlantică a luat măsuri solide pentru protejarea naţiunilor noastre şi pentru a contribui la stabilitatea regională. Dar provocările continuă. De aceea, trebuie să avem măsuri pe termen lung. Am stabilit avansarea prezenţei în partea de est a Alianţei. Acum discutăm dimensiunile, scopul şi componenţa forţei militare. La recomandările experţilor noştri, se va decide mobilizarea a patru batalioane în ţările baltice şi în Polonia. Această decizie va transmite un semnal clar: că Alianţa este pregătită să apere orice aliat", a declarat Jens Stoltenberg.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„War”, noua carte a legendarului jurnalist Bob Woodward, dezvăluie detalii explozive despre relația lui Trump cu Putin
-
MI5 avertizează că ISIS, agenţiile ruseşti şi iraniene îşi intensifică ameninţările asupra Marii Britanii
-
Ruşii care se oferă voluntari în armată primesc bonusuri în valoare de zeci de mii de euro
-
Hezbollah sprijină eforturile de armistiţiu în Liban, după presupusa moarte a unui lider al grupării
Statele Unite ar putea solicita implicarea Canadei pentru a contribui, alături de Marea Britanie şi Germania, la suplimentarea efectivelor NATO în Europa de Est, în contextul în care aliaţii europeni sunt reticenţi, afirmau săptămâna trecută surse diplomatice. În pofida demonstraţiilor de forţă prin organizarea de exerciţii militare în Europa de Est, Alianţa Nord-Atlantică pregăteşte şi staţionarea a 4.000 de militari suplimentari, prin rotaţie, în Polonia şi ţările baltice, pentru descurajarea Rusiei. Până acum, la noua forţă militară au anunţat participarea Statele Unite, Marea Britanie şi Germania, fiecare cu câte 1.000 de militari. Washingtonul caută încă un aliat care să trimită 1.000 de militari în statele est-europene, dar ţările europene sunt reticente să contribuie. "Aliaţii europeni au motive să nu se implice. Sunt deja implicaţi în alte operaţiuni, în Europa, în Africa, în Afganistan. Pur şi simplu nu mai au fonduri", a declarat un diplomat NATO.
"Există disensiuni în cadrul NATO. Unii aliaţi cred că trupele trebuie suplimentate pe flancul sudic", dezvăluie Sophia Besch, analist la Centrul pentru Reformă Europeană (CER), cu sediul la Londra. "Summitul NATO de la Varşovia va fi ultimul din mandatul preşedintelui Barack Obama, iar Statele Unite vor să fie un succes. Se vor asigura că va fi găsită a patra ţară care să contribuie, posibil Canada", a declarat un diplomat polonez.
Statele Unite au anunţat în martie că vor trimite militari suplimentari în Europa de Est, cel mai probabil inclusiv în România, începând din anul 2017, în contextul măsurilor de garantare a securităţii pe fondul acţiunilor Rusiei. Pentagonul a alocat un buget suplimentar de 3,5 miliarde de dolari pentru o prezenţă militară permanentă în România, Polonia, Estonia, Lituania şi Letonia. Decizia suplimentării capabilităţilor militare americane în Europa de Est are rolul de a oferi garanţii de securitate aliaţilor NATO în contextul activităţilor militare ale Rusiei.
Alianţa Nord-Atlantică trebuie să transforme patrulele aeriene din zona Mării Baltice într-o forţă care să poată apăra ţările baltice în caz de război, afirma în martie generalul american Philip Breedlove, la acea vreme comandantul în exerciţiu al forţelor NATO din Europa, în ceea ce era un avertisment adresat Rusiei.
Citeşte şi: Armata rusă a simulat distrugerea unor nave militare NATO staţionate în Portul Constanţa
Citeşte şi: Statele Unite ar putea cere Canadei să trimită militari în state est-europene. NATO pregăteşte staţionarea a 4.000 de militari suplimentari
Citeşte şi: Rusia va lua măsuri simetrice ca reacţie la suplimentarea capacităţilor NATO în Marea Baltică: "Vom invoca dreptul suveran al Rusiei de garantare a securităţi"
Citeşte şi: The Wall Street Journal: NATO vizează crearea unui post pentru servicii secrete, în cadrul luptei antiterorism
Citeşte şi: Stoltenberg: NATO nu vrea conflict cu Rusia, dar îşi consolidează prezenţa militară în estul Europei
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Noua carte a lui Bob Woodward dezvăluie conversații din culise cu Biden, Trump, Harris și Putin. Joe Biden: „That son of a bitch”
Citește pe www.zf.ro: Lumea şi nici chiar companiile germane nu mai vor strunguri, freze şi ferăstraie circulare „Made in Germany“
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Statele Unite ar putea cere Canadei să trimită militari în state est-europene. NATO pregăteşte staţionarea a 4.000 de militari suplimentari
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Lumea şi nici chiar companiile germane nu mai vor strunguri, freze şi ferăstraie circulare „Made in Germany“
Mark Zuckerberg nu ştie să piardă: Şeful Meta încaseză miliarde după un pariu imposibil şi ia faţa aproape tuturor miliardarilor din lume. Antreprenorul american l-a întrecut şi pe Jeff Bezos în topul averilor şi singurul rival care mai stă în picioare rămâne Elon Musk, cel mai bogat om din lume
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Fructul care sprijină activitatea creierului și curăță celulele nervoase. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:48
A crescut numărul persoanelor decedate din cauza inundaţiilor din Bosnia şi Herţegovina
-
astăzi, 19:28
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 958. Armata ucraineană: Forţele ruse au ajuns într-un alt oraş-cheie de pe linia frontului / Se trage în Marea Neagră / Atac la Odesa/ Putin, felicitat de tovarăşul Kim / Ungaria amână sancţiunile împotriva Moscovei