Şeful Senatului polonez îndeamnă compatrioţii din întreaga lume să reclame "defăimări anti-poloneze"

Mareşalul Senatului Republicii Polone, Stanislaw Karczewski, şi-a îndemnat, marţi, compatrioţii din întreaga lume să informeze diplomaţii polonezi în privinţa unor situaţii de defăimare la adresa Poloniei care vizează Holocaustul nazist, relatează site-ul BBC News.

574 afișări
Imaginea articolului Şeful Senatului polonez îndeamnă compatrioţii din întreaga lume să reclame "defăimări anti-poloneze"

Şeful Senatului polonez îndeamnă compatrioţii din întreaga lume să reclame "defăimări anti-poloneze"

Cererea a fost formulată de către Karczewski prin intermediul unei scrisori deschise în care a condamnat "insultele" privind o presupusă complicitate poloneză la atrocităţile comise de Germania nazistă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

"Vă rog să documentaţi şi să reacţionaţi la toate ostilităţile, expresiile şi opiniile anti-poloneze, care ne prejudiciază. Notificaţi ambasadele noastre, consulatele şi consulii onorifici în legătură cu eventuale defăimări care afectează buna reputaţie a Poloniei. Fac un apel la toţi compatrioţii noştri ... să documenteze şi să strângă orice dovadă despre atrocităţile şi crimele împotriva umanităţii comise în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial", a transmis şeful Senatului Poloniei.

Stanislaw Karczewski a subliniat că, înainte de moartea supravieţuitorilor Holocaustului şi ai altor atrocităţi naziste, "este necesar să le înregistrăm amintirile, pentru a nu uita de toate nedreptăţile comise împotriva evreilor, a polonezilor, a romilor şi a oricăror alte victime".

"Şase milioane de polonezi au murit [în cel de-Al Doilea Război Mondial], inclusiv trei milioane de evrei polonezi", a mai spus Mareşalul Senatului Republicii Polone.

La 6 februarie, preşedintele polonez Andrzej Duda a promulgat o lege privind Holocaustul, care prevede incriminarea oricărei persoane care acuză Polonia de complicitate la crimele comise de nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cei care se referă la lăgărele naziste de concentrare din Polonia ca fiind poloneze riscă până la trei ani de închisoare.

Statele Unite, Franţa şi Israelul au criticat vehement adoptarea acestei legi, percepută ca o măsură de forţă impusă de către formaţiunile naţionaliste şi o tentativă de a "rescrie istoria". Administraţia de la Washington a transmis că legea ar putea submina "libertatea de exprimare şi discursul academic şi ar conduce la o deteriorare a relaţiilor Poloniei cu Statele Unite şi Israel".

Şase milioane de evrei europeni şi alte câteva milioane de persoane de alte naţionalităţi au fost ucise de către regimul nazist german în cel de-Al Doilea Război Mondial. Cuvântul ebraic "Holocaust" este denumirea dată acţiunii de exterminare a evreilor de către nazişti.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici