Construcţiile clonate din China: Imitaţiile clădirilor celebre din lume şi controversele lor - FOTO

Chinezii şi-au făcut un obicei din a construi în propria ţară imitaţii ale unor clădiri celebre din jurul lumii, iar în prezent un nou proiect arhitectural stârneşte controverse.

12410 afișări
Imaginea articolului Construcţiile clonate din China: Imitaţiile clădirilor celebre din lume şi controversele lor - FOTO

Construcţiile clonate din China: Imitaţiile clădirilor celebre din lume şi controversele lor - FOTO

În China s-au construit deja replici ale unor clădiri şi monumente celebre din lume, cum ar fi Turnul Eiffel sau capela Ronchamp, mergându-se chiar până la reproducerea unui întreg oraş: Hallstatt din Austria, scrie dailymail.co.uk.

Arhitectul britanic Zaha Hadid vrea să demareze procedurile legale după ce complexul Wangjing Soho, dezvoltat de aceasta în Beijing, a fost imitat de "arhitecţi pirat" în oraşul chinezesc Chongqing.

"Vom cere ca imitatorii să oprească imediat construcţia, să schimbe exteriorul clădirii, să ofere scuze publice şi o compensaţie", a declarat Nigel Calvert, avocatul arhitectului.

Se pare că versiunea clonată va fi terminată înaintea celei originale. Dezvoltatorii proiectului spun însă că s-au inspirat de la pietrele râului Yangtze, şi nu din clădirea din Beijing.

Conform unui avocat, este posibil ca arhitectul reclamant să primească compensaţii materiale, dar clădirea care imită proiectul nu va fi demolată.

În anii '90 însă, o imitaţie a capelei franceze Ronchamp a fost demolată dintr-o localitate chineză.

În China există imitaţii ale altor monumente celebre din lume: o replică a Turnului Eiffel a fost construită în Tianducheng, iar o versiune a Tower Bridge din Londra apare în Suzhou. Modelul chinezesc al podului are de două ori mai multe turnuri decât cel original, însă îi lipseşte mecanismul de ridicare.

În oraşul Tianjun a fost construită o replică a Manhattan-ului din New York, care include centrele Rockefeller şi Lincoln şi chiar râul Hudson.

Oraşul Tamisa se află la o distanţă de 30 de kilometri de Shaghai şi este replica fidelă a unui orăşel britanic, de la clădiri până la cabinele telefonice roşii şi replici ale gărzilor regale.

În încercarea de a explica motivele pentru care chinezii imită clădirile celebre, arheologul Jack Carlson spune că acestea sunt de fapt tentative de a arăta supremaţia Chinei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici