- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (23.11.2017, 14:45)
- Adrian Ilie
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video BREAKING NEWS | Curtea Constituţională a respins sesizarea lui Tăriceanu în dosarul Belina, constatând că nu există conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Ministerul Public / Reacţia lui Dragnea / Ce spune Toader
Judecătorii Curţii Constituţionale au respins, cu unanimitate de voturi, sesizarea preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, în cazul Belina, Curtea constatând că nu există conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Ministerul Public.
Urmărește
2701 afișări
”Curtea, cu unanimitatea voturilor celor prezenţi, a respins sesizarea şi a constatat că nu există un conflict de natură constituţională între Guvernul României şi Ministerul Public”, a declarat preşedintele CCR, Valer Dorneanu.
Au fost şapte voturi exprimate în ceea ce priveşte sesizarea făcută de către preşedintele Senatului, nepronunţându-se Maya Teodoroiu şi Ştefan Minea care au lipsit de la deliberările pe această sesizare care au avut loc săptămâna trecută.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi că Iohannis și noua Democrativă n-au de gând să plece. Au câștigat alegerile chiar dacă le-au pierdut. Până când o să-i scoți din post. Fiecare Crăciun cu Ignatul lui!
-
Mausoleul familiei Assad, luat cu asalt, jefuit şi incendiat de rebeli
-
Burduja: Republica Moldova, în stare de urgenţă în sectorul energetic. Vom fi alături de Chişinău
-
Dughin ameninţă Europa de Est: „Trebuie să fie neutră sau să devină a Rusiei”
Întrebat cum comentează decizia, liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus că abia acum află şi el şi aşteaptă să vadă ce spune comunicatul judecătorilor.
Toader, despre decizia CCR în cazul Belina: Trebuie să vedem argumentele
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, joi, că aşteaptă argumentele CCR la decizia de respingere a sesizării făcute de preşedintele Senatului în cazul Belina.
"Cred că trebuie să vedem şi considerentele. Vă aduc doar un argument: nu uitaţi că a fost decizia cu privire la abuzul în serviciu, când dispozitivul a fost 'se respinge', iar considerentele erau de instituire a unui prag. Crede că este prudent şi corect să aşteptăm considerentele să vedem ce au considerat judecătorii când au dat. N-aş spune că n-am reuşit să îi conving pentru că, repet, trebuie să vedem argumentele", a declarat ministrul Justiţiei.
CCR, despre speţa Belina: HG-urile în cauză, acte administrative; pot face obiectul cercetării penale
Hotărârile de Guvern din speţa Belina sunt acte administrative individuale a căror adoptare, respectiv emitere, pot face obiectul cercetării penale, a precizat, joi, CCR, argumentând astfel soluţia de respingere a sesizării preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.
CCR a luat în dezbatere, joi, cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Guvernul României, pe de o parte, şi DNA, pe de altă parte, declanşat de cercetarea penală, de către DNA, a legalităţii HG nr.858/2013, respectiv, a HG nr.943/2013, cerere formulată de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
CCR a constatat, în urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, că nu există conflict juridic de natură constituţională între Guvernul României, pe de o parte, şi DNA, pe de altă parte.
„În esenţă, Curtea a avut în vedere faptul că HG nr.858/2013 şi HG nr.943/2013 sunt acte administrative individuale, a căror adoptare/emitere pot face obiectul cercetării penale în legătură cu stabilirea existenţei unor fapte penale care au precedat sau însoţit adoptarea/emiterea lor”, menţionează CCR într-un comunicat remis MEDIAFAX.
CCR a mai reţinut că nu există o similitudine între prezenta cauză şi Decizia nr.68/2017 (care priveşte OUG 13, n.r.), considerentele de principiu ale acesteia din urmă vizând actele normative, nu şi pe cele individuale.
”Curtea, cu unanimitatea voturilor celor prezenţi, a respins sesizarea şi a constatat că nu există un conflict de natură constituţională între Guvernul României şi Ministerul Public”, a declarat preşedintele CCR, Valer Dorneanu.
Au fost şapte voturi exprimate în ceea ce priveşte sesizarea făcută de către preşedintele Senatului, nepronunţându-se Maya Teodoroiu şi Ştefan Minea care au lipsit de la deliberările pe această sesizare care au avut loc săptămâna trecută.
Pe 16 noiembrie, Dorneanu a precizat, răspunzând unei întrebări, că decizia se va lua în cvorum de 7 judecători, în condiţiile în care 2 judecători au lipsit la acea şedinţă. „Bineînţeles. Cei doi (Maya Teodoroiu şi Ştefan Minea, n.r.) care au lipsit azi nu vor participa la dezbateri data viitoare”, a spus Dorneanu.
Pe 23 octombrie, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a depus la Curtea Constituţională o sesizare privind cercetările DNA legate de modul cum au fost adoptate în Guvern hotărârile referitoare la insula Belina.
”Preşedintele Senatului, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, a cerut astăzi Curţii Constituţionale a României să constate şi să soluţioneze conflictul juridic de natură constituţională între Guvernul României, pe de o parte şi Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, pe de altă parte. Aşa cum se precizează în solicitarea către Curtea Constituţională a României, conflictul juridic a intervenit ca urmare a cercetării penale a Direcţiei Naţionale Anticorupţiei asupra legalităţii Hotarârii Guvernului nr.858/2013, respectiv, a Hotărârii Guvernului nr.943/2013”, informa biroul de presă al Senatului.
Potrivit sesizării lui Tăriceanu, conflictul juridic de natură constituţională este generat de începerea urmăririi penale privind adoptarea unor hotărâri de Guvern. ”Or, potrivit celor statuate chiar de către Curtea Constituţională, adoptarea hotărârilor de Guvern dă expresie competenţei originare a Guvernului”, susţinea preşedintele Senatului.
Acesta a solicitat CCR să constate existenţa conflictului juridic între Ministerul Public şi Guvern şi, totodată, să constate că acest conflict are drept cauză faptul că DNA şi-a arogat competenţa de anchetare a oportunităţii şi legalităţii elaborării celor două hotărâri. O altă cerere a lui Tăriceanu căte CCR este ”să statueze că, pe viitor, procurorii nu pot ancheta circumstanţele, împrejurările, oportunitatea şi legalitatea hotarârilor de Guvern.”
Citeşte şi: Curs BNR, 23 noiembrie. Cât costă astăzi un euro
Citeşte şi: Un supermarket din România anunţă ieftinirea ouălor de la micii fermieri români, după intervenţia ministrului Agriculturii, Petre Daea
Citeşte şi: Tudose anunţă o nouă ordonanţă care să corecteze revoluţia fiscală: Vom da o OUG astfel încât niciunui salariat din mediul IT să nu-i scadă veniturile
Citeşte şi: 2018 ar putea fi anul cutremurelor devastatoare cauzate de încetinirea vitezei de rotaţie a Pământului.
Citește pe alephnews.ro: Guvernul adoptă un proiect de lege care va permite Armatei să doboare dronele rusești care pătrund în spațiul aerian al României. CSAT trebuie să hotărască cine dă ordinul pentru doborârea dronelor
Citește pe www.zf.ro: De ce trebuie să vindem motorina la preţuri internaţionale şi nu la 1 leu pe litru?
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Stela Popescu a murit/ UPDATE: Dosar de moarte suspectă/ Actriţa a fost găsită de un membru al familiei care a sunat la 112/ Trupul neînsufleţit va fi depus la Teatrul Constantin Tănase
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Consiliul Local al Sectorului 4 adoptă taxa de 540 de lei/an pentru proprietarii de mașini care nu au loc de parcare. Intră în vigoare de la 1 ianuarie
Gigant mondial cu afaceri de miliarde în toată lumea este anchetat în România de Consiliul Concurenţei. De ce este suspectată compania
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali a început să plângă în biserică. Imagini copleșitoare cu milionarul în momentul în care s-a prăbușit emoțional în fața icoanelor
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:35
-
astăzi, 22:15
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1023. Trump critică utilizarea de către Ucraina a rachetelor americane în interiorul Rusiei, dar semnalează sprijin pentru Kiev / Pentagonul: Rusia ar putea lansa racheta Oreshnik asupra Ucrainei în următoarele zile / Zelenski: Invitaţia NATO ar trebui să cuprindă întreg teritoriul Ucrainei