Video Camera Deputaţilor şi Senatul nou alese s-au reunit separat. Zece senatori au lipsit de la prima şedinţă/ Primul discurs în Camera Deputaţilor: Deputaţii sunt rezultatul unui vot dat "din inimă"

Camera Deputaţilor şi Senatul, nou alese, s-au întrunit, marţi, pentru prima dată în noul mandat de patru ani.

3453 afișări

UPDATE 13:30 Preşedintele de şedinţă al Camerei Deputaţilor, decanul de vârstă Miron Ignat a declarat marţi, în primul discurs susţinut în plenul noului Legislativ, că poporul român îşi pune mari speranţe în aleşi, afirmând că algerile s-au desfăşurat corect şi electoratul "nu a fost amăgit cu o sticlă de ulei".

"Poporul român îşi pune mari speranţe în noi, deputaţii aleşi în această legislatură, pentru că domniile lor au votat cu mari speranţe în noi reprezentanţii alegătorilor. Speranţa lor consta în faptul că noi vom elabora legi care vor duce la dezvoltarea României, vor duce la creşterea bunăstării populaţiei, o viaţă mai bună, mai demnă, pentru toate categoriile de populaţie", a declarat preşedintele de şedinţă al Camerei Deputaţilor, decanul de vârstă Miron Ignat.

Miron Ignat le-a mai spus noilor aleşi că ei sunt rezultatul unui vot transparent, dat "din inimă" pentru că alegerile s-au desfăşurat corect, iar electoratul nu fost amăgit "cu o sticlă de ulei".

"Noi, cei prezenţi în această sală suntem rezultatul unui vot transparent, desfăşurat corect şi alegătorii au votat din inimă, în cunoştinţă de cauză pentru ca noi să îi reprezentăm cu cinste. În această campanie electorală oamenii au votat liber, fără să fie influenţaţi de o găleată verde, roşie, albastră sau portocalie, fără să fie amăgiţi de o sticlă de ulei sau de un pui congelat sau de o geacă inscripţionată cu sloganuri electorale. Prin aceasta s-a demonstrat că România păşeşte pe calea democraţiei în căutarea respectului şi a deminităţii cetăţeanului", a susţinut decanul de vârstă al Camerei Deputaţilor.

Preşedintele de şedinţă le-a reamintit noilor deputaţi că lor le revine obligaţia de a îmbunătăţi legislaţia.

"România este o ţară frumoasă. Are milioane de hectare cultivabile. România numită cândva grânarul Europei trăieşte acum din importuri. Nouă deputaţilor ne revine obligaţia (…) de a îmbunătăţi legile (…)", a mai spus Miron Ignat.

Miron Ignat a vorbit şi despre domeniile în care legislaţia este deficitară şi care ar avea nevoie de un cadru legislativ adecvat pentru a-şi valorifica potenţialul.

UPDATE 12.49 Camera Deputaţilor a votat, marţi, în unanimitate, Comisia de validare a mandatelor noilor aleşi, formată din 30 de deputaţi care aparţin partidelor parlamentare, la prima şedinţă a plenului fiind prezenţi 256 de deputaţi din totalul de 329 de deputaţi.

Cei 256 de deputaţi au votat în unanimitate Comisia de validare a mandatelor din care va face parte 14 deputaţi PSD, 6 PNL, 3 USR, câte doi deputaţi de la ALDE, UDMR şi PMP, precum şi un deputat din parte minorităţilor naţionale.

Potrivit Regulamentului, numărul deputaţilor care vor fi desemnaţi în Comisia de validare de către fiecare grup parlamentar se stabileşte în funcţie de proporţia membrilor săi în numărul total al deputaţilor.

Comisia de validare funcţionează pe întreaga durată a mandatului Camerei Deputaţilor.

Comisia de validare îşi alege un preşedinte, un vicepreşedinte şi un secretar, care alcătuiesc biroul comisiei, şi se organizează în 9 grupe de lucru, compuse din câte 3 membri, cu respectarea proporţiei prevăzute la art. 4 alin. (1) din regulament.

Comisia de validare verifică şi se pronunţă asupra contestaţiilor conţinute în dosarele primite de la Biroul Electoral Central, nesoluţionate sau a căror soluţionare s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor legale referitoare la procedura de soluţionare, precum şi asupra îndeplinirii de către fiecare deputat a condiţiilor de eligibilitate şi a depunerii la dosar a tuturor documentelor cerute de legislaţia în vigoare pentru validarea mandatelor.

Şedinţa de plen a fost condusă decanul de vârstă Miron Ignat (minorităţi), ajutat de deputaţii Mara Mareş (24 ani, PNL) şi Andrei Pop (25 ani, PSD).

Zece senatori au lipsit de la prima şedinţă a Camerei superioare a Parlamentului

Preşedintele- decan de vârstă al Senatului, Leon Dănăilă, a spus, marţi, în deschiderea primei şedinţe a Senatului, că sunt prezenţi 126 de senatori, restul de 10 lipsind, decanul de vârstă afirmând că, de-a lungul vremii, Senatul şi-a demonstrat vocaţia de principal promotor al democraţiei.

Prima şedinţă a Senatului a fost condusă de decanul de vârstă al noilor senatori, Leon Dănăilă, în vârstă de 83 de ani. El a fost secondat de patru secretari asistenţi, respectiv cei mai tineri senatori de la PNL, PSD, USR şi PSD.

"Începem activitatea parlamentară în legislaţia 2016-2020. Vă înformăm că în Senat au fost aleşi 136 de senatori. Din acest total se află în sală 126 de senatori, 10 fiind absenţi. Aşadar cvorumul legal de lucru este îndeplinit", a spus Leon Dănăilă.

El le-a prezentat noilor săi şi câteva gânduri personale.

"Avem şansa unui mandat care să ne dea tuturor posibilitatea să contribuim la întărirea instituţiei emblematice pentru orice democraţie, adică a Parlamentului. De-a lungul vremii Senatul României şi-a demonstrat cu prisosinţă vocaţia de principal promotor al democraţiei româneşti, un puternic for de dezbatere politică a tuturor problemelor cu care se confruntă societatea. Este rolul nostru să contribuim activ la menţinerea echilibrului între structurile de conducere ale ţării, la apărarea drepturilor şi libertăţilor democratice şi la promovarea idealurilor naţionale", a spus Dănăilă.

Potrivit decanului de vârstă a Senatului, Revoluţia din Decembrie 1989 a reprezentat "poarta prin care România a intrat într-o nouă etapă istorică, revenind la un regim democratic, autentic, bazat pe alegeri libere şi plurarism politic".

"După un sfert de secol, iată, am început să ne raportăm la reperele esenţiale ale democraţiei - alegeri libere, respectarea drepturilor omului, separaţia puterilor în stat. Este de neimaginat un stat puternic în lipsa unei democraţii autentice, iar o democraţie autentică nu este posibilă fără un parlament puternic şi respectat. Domnilor senatori, am fost învestit de români pentru a conferi legislativului, în actualul mandat, capacitatea de a exprima concludent, coerent, în acord cu nevoile societăţii, Parlamentul României trebuie să-şi recapete reputaţia şi autoritatea de care cetăţenii au atâta nevoie. Aşa să ne ajute Dumnezeu!", a conchis preşedintele-decan de vârstă al Senatului.

Lucrările Camerei Deputaţilor şi ale Senatului sunt conduse de cel mai în vârstă deputat sau senator, în calitate de preşedinte de vârstă, asistat de cei mai tineri patru deputaţi, respectiv senatori, în calitate de secretari.

Pentru validarea mandatelor, Camera Deputaţilor şi Senatul aleg, în prima lor şedinţă, o comisie compusă din 30 de deputaţi, respectiv 15 senatori, care să reflecte configuraţia politică a Camerei respective.

Comisia de validare întocmeşte un raport în care vor fi nominalizaţi deputaţii pentru care se propune validarea, invalidarea sau, după caz, amânarea validării mandatelor sau prezintă, în scris, în plenul comisiei, propunerile de validare sau invalidare privind dosarele de senatori repartizate.

După aprobarea, cel mai probabil în cursul zilei de miercuri, a raportului de validare de către plen, va fi depus jurământul de către deputaţii şi senatorii ale căror mandate au fost validate, vor fi aleşi preşedintele Camerei Deputaţilor şi al Senatului, precum şi ceilalţi membri ai Biroului permanent, şi se vor constitui comisiile parlamentare.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici