Video CEx PSD a votat retragerea sprijinului politic pentru Guvern | Liviu Dragnea, declaraţii de presă după şedinţă. Ce reproşuri îi aduce lui Tudose: Starea conflictuală PSD - Guvern şi apariţiile tv/ Demisia lui Tudose va ajunge marţi la Administraţia Prezidenţială

Comitetul Executiv al PSD a votat luni retragerea sprijinului politic acordat Guvernului Tudose, premierul Mihai Tudose anunţând în consecinţă că îşi va depune mandatul. Tudose a declarat, luni seara, după şedinţa CEx, că pleacă cu fruntea sus, nu va asigura interimatul şi va rămâne membru de partid. "Se pare că eu am mână foarte proastă şi nu numai acum ci încă cel puţin 10 cazuri. Le-am spus colegilor că nu voi face nicio propunere”, a spus Liviu Dragnea, preşedinte PSD. UPDATE: Premierul Mihai Tudose şi-a înaintat, luni seara, demisia din funcţie, urmând ca o adresă oficială să fie trimisă marţi Administraţiei Prezidenţiale, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

15415 afișări

 

23:22 Dragnea: Petrea m-a sunat şi mi-a spus că postarea sa nu a fost împotriva mea

Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, luni seara, după ce CExN i-a restras sprijinul politic premierului Tudose, fapt ce a dus la demisia acestuia, că preşedintele TSD Gabriel Petrea l-a sunat şi i-a spus că postarea sa nu l-a vizat şi nu a fost scrisă împotriva sa.

„Cu Gabriel Petrea am o mică nelămurire: el m-a sunat şi mi-a spus să nu înţeleg că acea postare a fost împotriva mea”, a spus Dragnea.

Liderul PSD a precizat că a discutat cu preşedinţii judeţeni de la Tineret, care i-au transmis că au fost nemulţumiţi de faptul că acea postare a fost publicată fără acordul lor.

Dragnea a spus că a „permis” în ultimul timp ca unii miniştri să scrie scrisori sau să facă publice anumite postări, în condiţiile în care problemele vizate nu fuseseră discutate în prealabil în partid.

El a dat de înţeles că şi aceste lucruri au dus la căderea Guvernului Tudose şi că astfel de lucruri nu se vor mai întâmpla.

Întrebat dacă vor exista sancţiuni, Dragnea a spus că, în ceea ce îi priveşte pe miniştri, aceştia nu se vor mai regăsi în viitorul Cabinet.

Întrebat dacă Tudose a avut dublă comandă, Dragnea a răspuns: „Asta e una dintre minciunile unor miniştri, care au fost propagate între noi doi”.

Preşedintele TSD, Gabriel Petrea, a afirmat într-un document publicat duminică pe site-ul organizaţiei că doreşte o definire mult mai clară a relaţiei dintre conducerea partidului şi Guvernul social-democrat şi ca numirile în funcţii publice să fie făcute pe criterii de competenţă, propunând organizarea unui Consiliu Naţional al PSD sau a unui congres pentru clarificarea situaţiei din partid.

„Propunem o mult mai clară definire a relaţiei dintre conducerea partidului şi Guvernul social-democrat. Mecanismele de dialog, de evaluare şi control trebuie să fie instituţionalizate, să nu fie ad-hoc, ci cunoscute de toţi membri. Numirile în funcţii publice trebuie făcute cu responsabilitate, ţinând cont nu doar de loialitate, de prietenie, ci şi de competenţă. Atunci când greşim, trebuie să acţionăm rapid şi să facem schimbările care se impun. Un mecanism transparent de promovare şi de gestionare a resursei umane trebuie să devină realitate - nu se mai poate sări peste rând, nu se mai poate promova atât timp cât competenţa administrativă şi politică nu au fost probate. Numirile în funcţiile publice nu mai pot fi surprize pregătite de lideri pentru că, aşa cum am văzut, lipsa de autonomie a celor cărora le încredinţăm funcţii publice generează crize. Un Consiliu Naţional sau chiar un Congres al PSD, dedicat refondării organizării partidului, nu vendetelor politice, va asigura modernizarea şi clarificările de care avem atâta nevoie”, spune Petrea.

23:11 Dragnea, despre reproşurile adresate lui Tudose: Starea conflictuală PSD - Guvern şi apariţiile tv

Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, luni seara, după ce CExN i-a restras sprijinul politic premierului Tudose, fapt ce a dus la demisia acestuia, că reproşurile aduse au vizat starea conflictuală existentă între partid şi Guvern şi ultimele apariţiile tv ale acestuia, care „nu trebuiau să fie”.

„Au fost mai multe reproşuri. Concluzia generală a fost că nu se mai poate continua pentru că e o stare conflictuală între partid şi Guvern, cât şi în interiorul Guvernului. Colegii s-au referit şi la ultimele apariţii tv”, a spus Dragnea.

El a arătat că au fost enunţate în CExN nemulţumiri legate de faptul că, în loc să facă şi să prezinte un bilanţ al guvernării în 2017 şi măsurile pentru 2018, Tudose a făcut declaraţii publice fără a discuta în prealabil în partid.

„Există nemulţumire legată de faptul că aşteptau colegii ca noul an să înceapă cu prezentări a unui bilanţ 2017 a guvernării, prezentare a măsurilor 2018 pentru români. În schimb au văzut apariţii tv care nu trebuiau să fie, în sensul că genul ăsta de declaraţii publice trebuiau făcute în CExN, adică chestiunile legate de relaţia cu unii miniştri, alte subiecte, iar deciziile se comunică după”, a spus Dragnea.

Liderul PSD a spus că membrii CExN nu au mai avut garanţia că peste un timp nu se va ajunge într-o situaţie similară celei în care Tudose a făcut referiri la Tv despre colegele Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb, fapt ce a dus la plecarea acestora din Guvern.

„S-a ajuns în situaţia ca 60 de colegi au spus că, realist vorbind, nu mai putem avea garanţia că peste o lună, două nu ajungem tot în această situaţie. Am mai trecut în octombrie prin această situaţie, când s-a referit la cele două colege ale noastre”, a spus Dragnea.

Dragnea a spus că în CExN s-a supus la vot propunerea ca Tudose să demisoneze, iar hotărârea a fost adoptată cu 60 de voturi "pentru", 4 abţineri, 4 voturi "împotrivă", în timp ce Tudose nu a votat.

23:04 Dragnea: Este un personaj veninos dintr-o instituţie care a făcut mult rău

Liviu Dragnea a declarat, legat de relaţiile proaste din PSD, că există un anumit personaj într-o instituţie românească ce a făcut mult rău, refuzând să spună despre cine este vorba. A ameninţat însă că din cauza vorbelor "plimbate" unii miniştri nu se vor mai regăsi în viitorul Guvern.

"Un personaj veninos dintr-o instituţie românească ce a făcut şi face mult rău", a răspuns Liviu Dragnea când a fost întrebat de neînţelegerile din partid şi dacă cineva ar fi putut influenţa asta.

Dragnea nu a vrut să spună şi despre cine vorbeşte, dar a afirmat că partidul îşi va lua toate măsurile de acum înainte pentru ca acel "personaj" să nu mai poată influenţa pe cineva.

"Am reproşat unor miniştri că au plimbat minciunile dintr-o parte în alta şi aşa ceva nu voi mai accepa. I-am rugat pe colegii mei să înţeleagă că a fost suficientă această perioadă pentru declaraţii publice", a spus preşedintele PSD.

Întrebat dacă este de părere că Mihai Tudose a avut dublă comandă, Dragnea a răspuns: "Asta e una din minciunile unor miniştri. Nu o să îi mai vedeţi şi o să vă daţi seama".

22:57 Demisia lui Mihai Tudose va ajunge marţi la Administraţia Prezidenţială

Premierul Mihai Tudose şi-a înaintat, luni seara, demisia din funcţie, urmând ca o adresă oficială să fie trimisă marţi Administraţiei Prezidenţiale, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Premierul Mihai Tudose şi-a înaintat în această seară demisia din funcţie, urmând ca, potrivit legii de organizare şi funcţionare a Guvernului, să fie transmisă Administraţiei Prezidenţiale, în cursul zilei de mâine (marţi - n.r.), o adresă oficială în acest sens”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Conform procedurilor, preşedintele României, Klaus Iohannis, va lua act de demisia din funcţie a prim-ministrului Mihai Tudose şi va emite decretul de vacantare a postului, precum şi decretul de numire a unui alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar pentru a îndeplini atribuţiile prim-ministrului până la formarea noului Guvern.

”Ambele decrete prezidenţiale vor intra în vigoare odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial”, se mai precizează în comunicatul Executivului.

22:39 Liviu Dragnea: Nu cred că preşedintele este fericit, dar cred că va respecta Constituţia

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat luni, răspunzând la o întrebare legată de posibilitatea ca preşedintele Klaus Iohannis să nu mai numească un premier PSD, că probabil preşedintele nu este fericit de situaţia actuală, dar crede că va respecta majoritatea parlamentară.

"Preşedintele Klaus Iohannis nu este fericit probabil de situaţia în care am ajuns. Cred că preşedintele va respecta însă Constituţia şi majoritatea parlamentară", a declarat Liviu Dragnea, după şedinţa CEx care a decis retragerea sprijinului politic acordat Guvernului Tudose.

Liderul PSD a declarat că a discutat cu Călin Popescu Tăriceanu şi va avea marţi o întâlnire cu acesta.

Întrebat dacă PSD este pregătit pentru alegeri anticipate, Dragnea a declarat: "noi suntem de pregătiţi de alegeri oricând dar nu cred că se gândeşte preşedintele la asta".

22:36 Liviu Dragnea: Nu voi face nicio propunere de premier. Voi vota şi îmi voi asuma după ce se discută

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat luni că nu va propune marţi, în şedinţa CEx PSD, niciun nume pentru funcţia de premier, dar după discuţii va vota şi îşi va asuma votul.

"Se pare că eu am mână foarte proastă şi nu numai acum ci încă cel puţin 10 cazuri. Le-am spus colegilor că nu voi face nicio propunere. La Sorin Grindeanu am făcut eu o propunere, colegii au votat-o. La Mihai Tudose am avut discuţie cu fiecare în parte şi s-a conturat propunerea pe care am făcut-o eu. Mâine voi vota propunerea care iese din dezbatere şi imi voi asuma votul. Au fost colegi care au votat împotriva lui Tudose şi acum sustineau şi care reproşau ca au votat în necunoştinţă de cauză. Îmi voi voi asuma votul după ce se vor discuta mai multe propuneri", a declarat Liviu Dragnea.

Acesta spune că va sta cu liderii PSD "până iese fumul alb".

Întrebat dacă s-a gândit la demisie, Dragnea spune: "Nu m-am gândit la asta. Mi-am asumat că am făcut o greşeală când am făcut această propunere".

Liderii PSD se vor reuni marţi, la ora 11.00, în şedinţa CEx, pentru a decide cine va fi propunerea pentru funcţia de premier, după demisia lui Mihai Tudose.

Liviu Dragnea a susţinut declaraţii după CEX 

-  A fost o discuţie lungă, serioasă, cu foarte multe lucruri spuse chiar profunde.

- Mâine vom face propuneri de nominalizare, astfel încât să nu vem motive să ajungem în aceeaşi sitiaţie. Concluzia generală a fost că nu se mai poate continua aşa pentru că e o stare conflictuală între partid şi Guvern şi chiar în interiorul Guvernului.

- Se pare că am mână foarte proastă şi nu numai în ceea ce priveşte numele de premieri, ci şi în alte zece cazuri. Le-am zis colegilor mei că nu voi face nicio propunere. Mâine nu voi face nicio propunere. Le-am spus că stăm la CEx până iese fumul alb.

- Sigur vor fi mai multe variante în discuţie. Fiecare variantă va fi întoarsă pe toate părţile. 

- Despre Iohannis: Trebuie să fiu realist şi corect şi să spun că Iohannis nu e fericit de situaţia în care am ajuns, dar cred că va respecta Constituţia.

- Vom garanta că nu vom mai ajunge în această situaţie. 

- S-a discutat şi subiectul Carmen Dan. A vorbit şi Carmen Dan dar şi Mihai Tudose. S-a discutat despre cum a fost gestionat acest subiect. CEx va decide dacă Dan va rămâne ministru în următorul guvern

- Despre demisie: Nu m-am gândit să demisionez

- Despre relaţia cu Tudose: Sunt sigur că voi avea cu Mihai Tudose exact relaţia pe care am avut-o înainte de a ajunge premier. Colegilor mei le-am spus despre un personaj veninos din instituţie care face mult rău

22:34 Cătălin Ivan (PSD): CEx a ales să stea încolonat în spatele unui lider compromis, corupt

Europarlamentarul Cătălin Ivan a declarat, luni seara, corespondentului MEDIAFAX, că decizia luată de CEx PSD de retragere a sprijinului politic pentru premierul Mihai Tudose este greşită şi nestatutară, iar cel care va fi propus prim-ministru va avea, în scurt timp, aceeaşi soartă.

Europarlamentarul ales pe listele PSD, Cătălin Ivan, consideră că membrii simpli ai partidului nu sunt de acord cu decizia de luni seara, adăugând că mulţi dintre membrii CEx care au votat pentru ridicarea sprijinului politic al lui Tudose sunt interimari puşi chiar de Liviu Dragnea, motiv pentru care decizia de luni seara ar fi nelegitimă şi nestatutară.

Europarlamentarul se întreabă cum reuşeşte Dragnea să ţină captiv partidul aşa „cum nimeni nu l-a controlat niciodată”.

„Văd cu regret că PSD a ajuns în această situaţie, să nu reuşească să scape din captivitatea în care se află. Acelaşi grup de câţiva din jurul lui Liviu Dragnea nu ştiu cum, nu ştiu prin ce metode, controlează partidul cum nimeni nu l-a controlat niciodată. Din nou, PSD se încorporează în spatele lui Liviu Dragnea şi aruncă ţara în criză încă o dată pentru poftele lui Liviu Dragnea. Eu vă pot spune, cu siguranţă, atât: membrii de partid din ţară, pe unde s-a dus Liviu Dragnea, dar şi prin celelalte organizaţii, nu sunt de acord cu această decizie. Mulţi din acest Comitet Executiv sunt interimari, puşi de Liviu Dragnea, care depind de Liviu Dragnea şi atunci votează cum le zice acesta. Este o decizie şi nelegitimă şi nestatutară, ca tot ceea ce votează acest Comitet Executiv”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, Cătălin Ivan.

Eurodeputatul consideră că cine îi va urma lui Mihai Tudose la conducerea Guvernului va avea aceeaşi soartă.

„Nu contează cine va fi desemnat ca viitor premier. Va pune Liviu Dragnea încă un prim-ministru pe care, la prima suspiciune că nu e suficient de ascultător, îl va executa exact în aceeaşi formă, exact cu aceeaşi nonşalanţă. Liviu Dragnea este un lider şi compromis, şi corupt, cu toate uşile închise pe afară, iresponsabil, paranoic şi cu toate astea, colegii din Comitetul Executiv au ales să stea încolonaţi în spatele lui. E regretabil”, a mai declarat el.

În opinia lui Cătălin Ivan soluţia pentru salvarea PSD din această „captivitate” ar trebui să vină de la baza partidului, de la membrii simpli.

„Cred că este treaba partidului, partidul din interior trebuie să găsească energia să oprească această bătaie de joc. Încă mai cred că se va întâmpla pentru că ştiu ce se discută în partid, la baza partidului, în organizaţiile de partid. Ce se întâmplă în Comitetul Executiv nu are nicio legătură cu ce gândeşte partidul”, a conchis eurodeputatul. 

22:24 Carmen Dan, după CEx PSD: Eu am făcut ce trebuia să fac

Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne, a declarat, luni seara, după şedinţa Comitetului Executiv în care s-a decis retragerea sprijinului politic acordat lui Mihai Tudose, că a făcut ce trebuia să facă, menţionând că în ceea ce priveşte situaţia din poliţie va continua să ia măsurile legale.

"Eu am făcut ce trebuia să fac", a declarat Carmen Dan după şedinţa PSD, întrebată dacă se simte responsabilă pentru schimbarea Guvernului.

Întrebată dacă va continua demiterile în Poliţie, Dan a spus : "Voi merge mai departe cu măsurile legale".

Controversele iscate ca urmare a depistării un poliţist care ar fi agresat sexual mai mulţi minori au dus la un scandal în interiorul PSD. Carmen Dan a cerut demiterea şefului Poliţiei Române, solicitare amânată de premierul Tudose. Mai mult, aceasta a declarat că nu mai poate lucra cu ministrul Carmen Dan, întrucât aceasta l-ar fi minţit în legătură cu acceptul lui Cătălin Ioniţă de a prelua conducerea IGPR.

22:21 Premierul Mihai Tudose şi vicepremierul Marcel Ciolacu şi-au scris demisiile-surse

Premierul Mihai Tudose şi vicepremierul Marcel Ciolacu şi-au scris demisiile, luni seara, acestea urmând să fie transmise preşedintelui, au declarat surse guvernamentale.

Potrivit surselor citate, demisiile au fost scrise la scurt timp după plecarea din şedinţa Comitetului Executiv, în care s-a decis retragerea sprijinului politic acordat Guvernului.

Propunerea de interimar este Paul Stănescu, vicepremier.

Mihai Tudose a declarat, luni seara, după şedinţa CEx, că pleacă cu fruntea sus, nu va asigura interimatul şi va rămâne membru de partid.

22:18 Lider PSD: Tudose nu a vrut să asigure interimatul; Paul Stănescu va fi premier interimar

Preşedintele PSD Prahova, Bogdan Toader, a declarat, luni seara, după şedinţa Cex PSD, pentru corespondentul MEDIAFAX, că Mihai Tudose nu a vrut să asigure interimatul, iar premier interminar a fost desemnat Paul Stănescu.

“Domnul Mihai Tudose nu a mai vrut să asigure interimatul. Atunci s-a propus ca Paul Stănescu să fie premier interimar”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Bogdan Toader, preşedintele PSD Prahova.

Întrebat ce s-a întâmplat şi cum s-a ajuns la acest moment în interiorul PSD, Toader a spun că a fost vorba, cel mai probabil, “o proastă comunicare”.

La rândul său, preşedintele PSD Galaţi, Nicolae Marin, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că preşedintele României, Klaus Iohannis va trebui să respecte majoritatea din Parlament şi să numească un nou premier, la propunerea PSD şi ALDE.

„Eu cred că am depăşit criza, am intrat în linie dreaptă, vom vedea mâine ce va fi, va fi o şedinţă la partid în care va fi anunţat noul premier. Vom vedea şi ce va face preşedintele Iohannis, ar trebui să respecte majoritatea, până acum a respectat-o. Nu ne gândim la Opoziţie, există o majoritate clară, nu excludem nici o suspendare a preşedintelui dacă nu se respectă regulile. Avem resurse, avem oameni, am schimbat două Guverne şi tot mai avem oameni. Acum trebuie să avem continuitate, numele premierului, numele miniştrilor contează mai puţin, cel mai important este programul de guvernare”, a declarat pentru MEDIAFAX, senatorul PSD Galaţi, Nicolae Marin.

Liderul PSD Alba, deputatul Ioan Dîrzu, a declarat, luni seara, corespondentului MEDIAFAX, că sunt oameni foarte bine pregătiţi care pot ocupa funcţia de premier şi care pot conlucra şi cu Comitetul Executiv Naţional, şi cu partidul.

”PSD rămâne unit, premierul Tudose rămâne vicepreşedinte alături de colegi şi marţi se va stabili o propunere de premier cu care se va merge la preşedinte. Nu avem probleme, sunt variante de premier. Ne-am fi dorit să nu se ajungă aici, dar sunt soluţii de gestionare. A fost o disfuncţionalitate şi trebuie stabilite cauzele”, a spus Ioan Dîrzu, contactat de corespondentul MEDIAFAX.

22:16 Tuţuianu: Viaţa va spune dacă am greşit eu sau ceilalţi care au avut o altă opinie

Fostul ministru al Apărării, Adrian Ţuţuianu, a declarat, luni seara, după şedinţa Comitetului Executiv al PSD, că votul privind retragerea sprjinului politic al lui Mihai Tudose a fost unul democratic, precizând că: "viaţa va spune" cine a greşit.

"A fost un vot, e democratic, viaţa va spune dacă am greşit eu sau ceilalţi care au avut o altă opinie", a spus Adrian Ţuţuianu după şedinţa Comitetului Executiv al PSD.

Comitetul Executiv al PSD a votat, luni, retragerea sprijinului politic acordat Guvernului Tudose, premierul Mihai Tudose anunţând în consecinţă că îşi va depune mandatul.

21:54 Oprişan: Am fost minoritar, am votat împotrivă. Lipsa de comunicare naşte monştri

Liderul PSD Vrancea, Marian Oprişan, a declarat, luni seara, după şedinţa PSD în care s-a decis retragerea sprijinului politic pentru Mihai Tudose, că a votat pentru menţionere acestuia în funcţia de premier, precizând că "lipsa de comunicare naşte monştri".

"Eu am fost minoritar în această seara, am votat împotrivă. Nu cred că au fost reproşuri, chestiuni care n-au fost de substanţă. Pe fond, Guvernul a făcut treabă, a avut creştere economică, a mărit pensii, salarii, a asigurat un climat de securitate. Lipsa de comunicare naşte monştri", a declarat Marian Oprişan.

Întrebat în ce situaţie de află acum PSD, liderul PSD Vrancea a spus: "Nu e în cea mai fericită situaţie. Românii se uită la noi şi trag concluzii".

21:47 Marţi, ora 11.00 - şedinţă PSD care va decide viitorul premier. Manda: Nu ajungem în Opoziţie

Marţi, la ora 11.00, va avea loc şedinţa Comitetului Executiv PSD care va decide cine va fi propunerea pentru funcţia de premier, Claudiu Manda declarând că nu crede că PSD va ajunge în Opoziţie.

„Sunt chestiuni interne, le-am rezolvat, Mihai Tudose şi ceilalţi colegi rămân îmn echipă. Premierul a spus că este membru de partid şi rămâne în echipă. Nu se pune problema să ajungem în Opoziţie. Avem majoritate”, a declarat Claudiu Manda, parlamentar PSD.

Acesta a confirmat că liderii PSD se vor reuni marţi, la ora 11.00, pentru a discuta cine este cel mai potrivit pentru a fi propus pentru funcţia de premier.

21:41 Mihai Tudose: Merg la Guvern să îmi iau lucrurile. Acum relaţia cu Dragnea e bună

Mihai Tudose a anunţat că pleacă cu fruntea sus din funcţia de premier şi spune că nu va asigura interimatul, după ce şedinţa CEx PSD a decis retragerea sprijinului politic.

Întrebat când îşi depune demisia, Tudose a spus: "În seara asta sau mâine dimineaţă. Domnul voicepreşedinte Stănescu preia programul"

"Plec cu fruntea sus. Colegiul a apreciat activitatea guvernamentale. Sunt vicepreşedinte şi nu am informaţii că se schimbă ceva", a declarat Mihai Tudose, după ce şedinţa CEx PSD i-a retras sprijinul politic.

Întrebat care este acum relaţia cu Liviu Dragnea, Tudose a răspuns: "Acum e bună, cea mai bună. Până acum tensionată, că asta e. Merge la Palatul Victoria să îmi iau lucrurile. Nu voi asigura interimatul."

Liderii PSD se reunesc marţi, de la ora 11.00, pentru a stabili cine va fi propunerea pentru funcţia de premier în locul lui Tudose.

21:38 Daea: S-a votat, da. Este hotărârea structurii de partid

Ministrul Agriculturii Petre Daea a declarat luni, după şedinţa Cex PSD, că s-a votat retragerea sprijinului politic acordat Guvernului Tudose, refuzând să spună dacă vrea să facă parte dintr-un viitor Cabinet.

"S-a votat da. Este hotărârea structurii de partid. Eu intenţionez să merg acasă şi mâine dimineaţă să mă trezesc de noapte să merg la serviciu şi să văd", a declarat ministrul Petre Daea, după şedinţa CEx.

Comitetul Executiv a decis luni retragerea susţinerii politice a Cabinetului Tudose, ca urmare acesta anunţând că îşi depune mandatul.

Potrivit surselor citate, cei mai mulţi membri CEx al PSD au cerut ca premierul Mihai Tudose să îşi depună mandatul, ca urmare a tensiunilor din ultima perioadă.

În replică, Tudose le-ar fi spus că, dacă votul va fi de retragere a prijinului, îşi va depune mandatul. Potrivit surselor politice, votul acordat în structura PSD a fost majoritar de retragere a sprijinului politic.


21:04 Premierul Mihai Tudose ar fi spus, în şedinţa Consiliului Naţional Executiv PSD, care are loc la ora transmiterii ştirii, că este dispus să demisioneze, dacă membrii CEx votează retragerea sprijinului politic acordat Cabinetului, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX.

După cinci ore de discuţii, din luările de poziţie ale membrilor CEx, spun sursele citate, ar rezulta că cei mai mulţi membrii ai Consiliului Executiv i-au cerut lui Mihai Tudose să îşi prezinte mandatul.

În replică, premierul le-a spus celor prezenţi că este dispus să facă acest gest, în condiţiile în care votul din şedinţă este unul de retragere a sprijinului politic.

Totodată, în CEx s-ar fi cerut ca votul să fie unul secret, mai spun sursele politice.

Liderii PSD s-au reunit la ora 16.00, la sediul PSD, fiind pusă în discuţie susţinerea în continuare a Cabinetului Tudose, după ultimele tensiuni între premier şi conducerea partidului.

16.23 Niculae Bădălău: Cei care vor forţa demiterea premierului trebuie să aibă şi soluţiile

Preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a declarat luni că cei care vor forţa demiterea lui Mihai Tudose trebuie să vină şi cu soluţiile, susţinând că Tudose ar trebui să fie şi în continuare la Palatul Victoria.

"Acest Guvern se va numi, eu sper, că Mihai Tudose pentru că nu văd altă soluţie. (...) Cei care vor forţa demiterea premierului, trebuie să aibă şi soluţiile", a declarat Niculae Bădălău, preşedintele executiv PSD.

Întrebat dacă Guvernul trebuie să meargă mai departe cu Carmen Dan în funcţia de ministru, Bădălău a răspuns: "asta e mai puţin important. Eu merg pentru o soluţie echilibrată. Eu sunt în tabăra PSD pentru echilibru şi pentru partid solid".

Preşedintele executiv al PSD a mai spus că nu se poate pune problema simplistă cine rămâne şi cine pleacă. "O variantă ar fi ca partidul să găsească soluţiile să ducem la îndeplinire programul de guvernare. Nu interesează pe nimeni cine cu cine se ceartă, ci cine aduce progresul", a spus Bădălău.

16.17 Firea: Ne-am dori ca, după şedinţă, PSD să nu aibă nimic de pierdut, să nu iasă decimat

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, luni, înainte de şedinţa Comitetului Executiv al PSD, că speră ca după întrunire partidul să nu aibă de pierdut, menţionând că doreşte să afle care sunt paşii de urmat pentru a se evita o următoare criză politică.

"Am avut o şedinţă a PSD Bucureşti. Împreună cu preşedintele organizaţiei locale, cu primarii de la sectoare, am luat o decizie. Punctul nostru de vedere general este acela de a insista foarte mult pentru întoarcerea la votul românilor, la respectul faţă de aceştia, să vedem care sunt priorităţile noastre, să lăsăm luptele interne deoparte, să găsim cea mai bună cale pentru a ne pune în aplicare planurile pentru ţară. Ne dorim un partid unit, ne dorim o echipă care să lucreze cu motoarele turate la maxim. Ne-am dori o concentrare pe proiecte şi ca după şedinţă, PSD să nu aibă de pierdut, să nu iasă decimat", a declarat Gabriela Firea.

"Ceea ce ne dorim foarte mult e să aflăm ce urmează. În funcţie de deciziile care se vor adopta la CEx, care e proiectul pentru următoarele zile şi să nu mai riscăm să ajungem în această situaţie după alte câteva luni, să fim iar în criză. Aceste crize nu fac bine ţării, românilor şi nici nouă, partidului. Trebuie să ne luăm măsuri asiguratorii să nu se mai repete. Partidul e unul singur şi nu-mi face plăcere ca despre PSD să se vorbească folosindu-se termenii de gaşcă, grupare, zone de interes. Noi suntem în PSD, nu suntem în gruparea, gaşca nimănui", a mai spus Firea înainte de şedinţă PSD.

16.15 Robert Negoiţă, declaraţie înainte de şedinţa PSD: La cabinetul lui Dragnea s-au stâns semnături de la preşedinţii de organizaţii. E neprincipial

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a declarat, luni, înainte de şedinţa Comitetului Executiv al PSD, că la cabinetul lui Liviu Dragnea s-ar fi strâns semnături de la preşedinţii de organizaţii judeţene, precizând că "este profund neprincipial".

"Am auzit că la cabinetul de la preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Dragnea, s-au strâns semnături de la preşedinţii de organizaţii din judeţe. Dacă lucrul ăsta s-a întâmplat, e în neregulă, neprincipial. Să chemi preşedinţii de organizaţii, pe rând, şi să influenţezi să semneze mi se pare profund neprincipial. De ce trebuie să luăm astăzi o decizie, repede?", a declarat Negoiţă.

Robert Negoiţă a precizat că deciziile ar trebui să se ia pe baza unor analize.

16.10 Vicepreşedintele PSD Ionuţ Vulpescu a declarat, luni, înaintea şedinţei CExN al partidului, că există un moment de criză pe care social democraţii trebuie să-l rezolve, altfel existând riscul unei ”manelizări” a guvernării şi a PSD.

”E un moment de criză pe care trebuie să-l rezolvăm, pentru că altfel manelizăm şi guvernare şi partid şi...”, a declarat vicepreşedintele PSD Ionuţ Vulpescu, înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional al partidului.

În ceea ce priveşte manelizarea PSD, Vulpescu nu a precizat cine a făcut acest lucru, ci doar că trebuie eliminat ”acest risc”.

Întrebat dacă va rămâne în funcţie premierul Mihai Tudose, el a spus: ”Aici vom vedea dezbaterea în cadrul CExN, şi e foarte bine că s-a reunit CExN, pentru că trebuie să luăm o decizie pe care o aşteaptă oamenii”.

16.00 Tudose nu a făcut declaraţii politice, însă a dorit să nuanteze declaraţia cu privire la autonomia ţinutului secuiesc: "Să nuanţez o declaraţie greşit înţeleasă. Îmi menţin poziţia că nu e negociabilă integritatea României, nu se poate vorbi de o bucată din România, când m-am referit la fluturatul pe steag. M-am referit la autorităţile statului care trebuie să aplice legea, la mandatul lor, nu să flutur pe nu ştiu cine"

15.50 "N-am dormit de 48 de ore. Partidul social democrat trece printr-o mare încercare (...) Eu cred cu tărie că Guvernul Tudose trebuie să rămână în funcţie", a spus la venire Marius Oprişan, unul dintre susţinătorii făţişi ai lui Mihai Tudose. 

"Pentru mine, importantă e stabilitatea scenei politice, importantă e ţara, important e Partidul Social Democrat. PSD trece printr-o mare încercare, să dea Dumnezeu să ne dea mintea moldoveanului cea de pe urmă, mintea românului cea de pe urmă. Cetăţenii au avut încredere în noi şi avem o mare responsabilitate faţă de ei. Trebuie să construim spitale, autostrăzi, să plătim pensii şi salarii, să asigurăm liniştea şi ordinea publică. Eu cred că Guvernul României, condus de Mihai Tudose, trebuie să rămână în funcţie, cred că e nevoie de echilibru şi responsabilitate", a declarat Marian Oprişan.

15.30 Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat luni, înainte de şedinţa Consiliului Executiv, că în ultimele zile a ascultat multe ieşiri publice şi în şedinţa de la ora 16.00 va vota, ca de obicei cu partidul, fără a preciza dacă asta înseamnă retragerea sprijinului faţă de Guvernul Tudose.

"În toată perioada asta nu am ieşit. Doar am citit scrisori, am urmărit apariţii publice. Voi vorbi la CEx. Am aflat de la Codrin ce trebuie să facem", a declarat Liviu Dragnea.

Întrebat de posibila retragere a sprijinului faţă de Cabinetul actual, liderul PSD a răspuns: "Nu ştiu".

Chestionat cum va vota dacă totuşi se va ajunge aici, Liviu Dragnea a răspuns scurt: "Ca de obicei, cu partidul"

15.20 Gabriel Zetea, preşedintele PSD Maramureş, a declarat, înainte de şedinţa CEX al PSD, că dacă va fi necesară schimbarea guvernului pentru a fi linişte, se va întâmpla şi asta, dar scopul e acela de a fi unitate în PSD, nu tabere.

"Deocamdată nu e linişte, dar PSD, după şedinţele CEx, iese mai unit. O să vedem discuţiile din interior, milităm pentru unitate nu pentru tabere, pentru asta ne-am adunat aici", a declarat Gabriel Zetea, preşedintele PSD Maramureş.

Întrebat cine trebuie să plece pentru a se linişti lucrurile, liderul PSD a spus: "nu ar trebui să plece nimeni dacă lucrurile se aşează.(...) Trebuie să schimbe şi guvernul, să facă şi asta pentru a fi liniste".


Preşedintele Comisiei SRI, senatorul PSD Claudiu Manda, a solicitat convocarea urgentă a CExN al partidului, precizând că o impune situaţia din ultimele zile, la acest apel raliindu-se fostul ministru al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, şi liderul PSD Neamţ, Ionel Arsene. De asemenea, aceeaşi solicitare au făcut-o primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, filiala din Vaslui a PSD şi social-democraţii din judeţul Olt, dar şi alte organizaţii din ţară.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici