Comisia de apărare a Camerei propune menţinerea reglementărilor referitoare la pensiile militarilor

Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor a avizat, miercuri, proiectul de lege privind sistemul de pensii, unul dintre amendamentele adoptate vizând menţinerea actualelor reglementări pentru sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

63 afișări
Imaginea articolului Comisia de apărare a Camerei propune menţinerea reglementărilor referitoare la pensiile militarilor

Comisia de apărare a Camerei propune menţinerea reglementărilor referitoare la pensiile militarilor (Imagine: Luiza Puiu/Mediafax Foto)

Amendamentele i-au aparţinut deputatului Nicolae Mircovici, din grupul minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară, şi au fost aprobate de majoritatea parlamentarilor din comisie.

"Amendamentele mele au vizat menţinerea Legii 164 privind pensiile militarilor şi 176/2004 privind pensiile poliţiştilor, în ideea ca tot ceea ce se cuprinde în legea unitară a pensiilor, referitor la pensiile în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale să fie eliminat. La aceşti oameni nu este vorba de aplicarea principiului contributivităţii, ci de pilonul II, ocupaţional. Practic, prin aceste amendamente, urmărim menţinerea în vigoare a legilor pe care le-am menţionat, deja existente", a declarat pentru MEDIAFAX, Nicolae Mircovici.

La rândul său, deputatul PNL George Scutaru a declarat, pentru MEDIAFAX, că, "indiferent de votul care va fi dat în plenul Camerei Deputaţilor, Comisia de apărare, prin votul dat miercuri şi-a arătat susţinerea pentru militari şi aprecierea pentru activitatea acestui corp profesional".

"Sper ca şi restul parlamentarilor, mai ales cei din coaliţia majoritară, să înţeleagă că militarii au o activitate supusă constrângerii şi privaţiunilor şi că sistemul special de pensii militare, care există de pe vremea lui Cuza, trebuie menţinut, ca o recunoaştere din partea statului a importanţei sociale a activităţii militare", a mai spus Scutaru.

Comisia de muncă din Camera Deputaţilor este sesizată pentru elaborarea raportului în cazul acestui proiect de lege.

"Dacă această comisie, care trebuie să facă raport, şi apoi plenul Camerei Deputaţilor acceptă amendamentele mele, adoptate astăzi în Comisia de apărare, vom avea reglementare unitară pentru tot ce înseamnă principiul contributivităţii şi o reglementare pe principiul ocupaţional, specifică pentru sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Deci se vor menţine în vigoare legile 164 şi 176", a explicat Mircovici, adăugând că a beneficiat de susţinerea PNL, PSD, UDMR, dar şi a unora dintre deputaţii PDL.

Avizul dat de Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională are rol consultativ, Comisia pentru muncă şi protecţie socială urmând a hotărî asupra formei proiectului legislativ, pe care o va propune plenului Camerei spre aprobare.

Legea pensiilor a trecut de Senat prin adoptare tacită, iar Camera Deputaţilor este forul decizional.

Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, preciza, într-un răspuns la o interpelare, publicat în aprilie pe site-ul Senatului, că, potrivit unei simulări făcute la sugestia Ministerului Muncii, rezultă că, în urma aplicării sistemului unitar de pensii, pensiile militare s-ar reduce cu valori între 19 şi 69%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici