Guvernul Orban prinde contur. Lista miniştrilor şi programul de guvernare, validate de PNL şi depuse în Parlament: 16 ministere şi un vicepremier

PNL a validat, joi, în unanimitate, în şedinţa Biroului Politic Naţional, lista finală cu propunerile de miniştri pentru formarea noului Guvern. Executivul condus de Ludovic Orban urmează să aibă un vicepremier, pe Raluca Turcan, şi 16 ministere.

15042 afișări
Imaginea articolului Guvernul Orban prinde contur. Lista miniştrilor şi programul de guvernare, validate de PNL şi depuse în Parlament: 16 ministere şi un vicepremier

BREAKING Lista miniştrilor şi programul de guvernare, validate de PNL: 16 ministere şi un vicepremier

UPDATE 16.10 PNL a depus în Parlament lista miniştrilor şi programul de guvernare: Ne aflăm într-o situaţie gravă

PNL a depus, joi, la preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, lista miniştrilor şi programul de guvernare. Premierul desemnat Ludovic Orban a afirmat că România se află într-o situaţie extrem de gravă, deoarece PSD a risipit banii public, în cei trei ani de guvernare, pe „cheltuieli nesăbuite”.

„În urma deciziei preşedintelui României Klaus Iohannis de a mă desemna în calitate de prim-ministru în vederea formării guvernului, în termen constituţional am depus lista Guvernului şi programul de guvernare la preşedinţii celor două Camere. România are nevoie de un Guvern legitim, cu deplină capacitate de exerciţiu a prerogativelor sale. PNL şi-a asumat răspunderea formării Guvernului şi după reuşita moţiunii de cenzură a dat României o formulă de guvernare, urmează procedurile de învestire în cele două Camere ale Parlamentului”, a spus Ludovic Orban, după depunerea programului de guvernare şi a listei cu propunerile de miniştri.

Premierul desemnat a afirmat că România se află într-o situaţie extrem de gravă din cauza demersurilor luate de PSD în ultimii trei ani.

„Ne aflăm într-o situaţie extrem de gravă. După trei ani de guvernare habarnistă, care a anulat toate avantajele pe care le-am fi putut dobândi ca urmare a ciclului economic pozitiv, după o guvernare care a făcut praf toate sistemele publice din România şi a distrus încrederea investitorilor în Guvern şi în România, după o perioadă de guvernare în care nu s-a realizat aproape nicio investiţie importantă în România, iar banii publici au fost risipiţi în cheltuieli nesăbuite, suntem într-un moment în care e nevoie de un Guvern care să readucă România pe drumul corect. Avem urgenţe de îndeplinit fără de care se pot crea situaţii extrem de grave care pot afecta viaţa fiecărui român”, a adăugat Orban.

UPDATE 14.55 PNL a validat lista finală a Guvernului: 16 ministere şi un vicepremier

Lista miniştrilor din Guvernul Orban, validată în unanimitate de liberali, arată în felul următor:

„Ministerul Finanţelor Publice – Florin Cîţu

Ministerul Afacerilor Interne – Ion Marcel Vela

Ministerul Afacerilor Externe – Bogdan Aurescu

Ministerul Justiţiei – Cătălin Predoiu

Ministerul Lucărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei – Ion Ştefan

Ministerul Apărării – Nicolae Ionel Ciucă

Ministerul Sănătăţii – Victor Costache

Ministerul Educaţiei şi Cercetării – Monica Cristina Anisie

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri – Virgil Popescu

Ministerul Muncii – Violeta Alexandru

Ministerul Mediului – Costel Alexe

Ministerul Transporturilor Infrastructurii şi Comunicaţiilor – Lucian Bode

Ministerul Agriculturii – Adrian Oros

Ministerul Fondurilor Europene – Ioan Marcel Boloş

Ministerul Culturii – Bogdan Gheorghiu

Ministerul Tineretului şi Sportului – Ionuţ Stroe”.

Liberalii propuşi să facă parte din Guvernul Orban urmează să fie audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, apoi urmează votul de încredere acordat în Plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Totodată, liberalii din Biroul Politic Naţional a validat şi programul de guvernare.

PNL îşi propune următoarele măsuri urgente:

„• Adoptarea Ordonanţei de Urgenţă privind restructurarea Guvernului.
• Asigurarea condiţiilor pentru buna organizare a alegerilor prezidenţiale din 10 noiembrie şi 24 noiembrie.
• Nominalizarea candidatului pentru funcţia de Comisar european din partea României.
• Rectificarea Legii bugetului de stat şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2019.
• Elaborarea proiectelor Legii bugetului de stat şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020.
• Organizarea examenului de rezidenţiat pentru absolvenţii făcultăţilor de medicină.
• Pregătirea stocurilor de energie şi a infrastructurii de transport pentru perioada de iarnă.
• Avizarea proiectului de Lege pentru abrogarea recursului compensatoriu şi consolidarea serviciului de probaţiune pentru monitorizarea condamnaţilor eliberaţi condiţionat.
• Iniţierea procedurilor pentru desemnarea titularilor la conducerea parchetelor.
• Prorogarea intrării în vigoare a prevederilor referitoarea la pensionarea magistraţilor de la 1 ianuarie 2020.
• Desecretizarea documentelor din MAI necesare în ancheta privind Dosarul 10 august.
• Adoptarea măsurilor necesare pentru a evita riscul de dezangajare a fondurilor europene şi pentru soluţionarea situaţiilor care fac obiectul procedurilor de infringement”, potrivit măsurilor urgente enunţate în programul de guvernare al PNL.

UPDATE 14.00 Orban, către liberali: Venim într-un moment dificil. Nu ne aşteaptă nici aplauze, nici aprecieri

Premierul desemnat Ludovic Orban le-a transmis, joi, celor 17 liberali propuşi pentru a face parte din Guvern, că PNL a preluat puterea într-un moment dificil şi că Executivul nu va fi întâmplinat cu aplauze, aprecieri sau laude şi că există aşteptări din partea cetăţenilor.

„PNL a fost singurul partid care şi-a asumat răspunderea guvernării şi a prezentat candidat pentru funcţia de prim-ministru.(...) Venim într-un moment foarte dificil pentru ţară. Nu ne aşteaptă nici aplauze, nici aprecieri, nici laude. Există o aşteptare mare din partea românilor ca ci care preiau guvernarea să se dedice încă din prima zi, să vină în interesul public şi rezolvarea problemelor grave cu care se confruntă azi România. Suntem puşi în faţa unei situaţii în care trebuie să rezolvăm rapid aproape toate stricăciunile făcute de guvernarea PSD şi mai mult decât atât, să punem bazele unor reforme solide care să ducă la dezvoltarea României.”, a afirmat premierul desemnat, joi.

Preşedintele PNL a afirmat că PSD „cu o mână a dat şi cu două a luat”, şi cu toate că au guvernat într-o perioadă benefică din punct de vedere economic, au risipit banii în „pomeni electorale”:

„Ne aflăm într-o situaţie extrem de gravă. După trei ani de guevrnare PSD, deşi această guvernare a avut loc într-o perioadă economică favorabilă, într-un ciclu de creştere economică, aproape nimic din beneficiile acestei creşteri economice, nu a a juns în buzunarele cetăţenilor români. Trei ani de zile, PSD cu o mână a dat, şi cu două a luat. Toate resurseşe adimate prin creştere economică au fost risipite iresponsabil în sifonări de bani publici sau pomeni cu caracter electoral. Nu s-a construit niciun spital, nicio autostradă, nu s-a realizat niciun program de investiţii majore care să susţină dezvoltarea economică a României. Mai mult, economia a fost târâtă încet-încet spre o situaţie extrem de gravă, o inflaţie în creştere, un deficit bugetar în creştere, un deficit al balanţei comerciale, o destabilizare a mediului privat şi o pierdere a încrederii investitorilor în guvern şi în România.”, a mai spus Ludovic Orban.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a prezentat lista Guvernului, în şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL. Pe lângă premierul Ludovic Orban, Guvernul are un vicepremier – Raluca Turcan şi 16 ministere.

UPDATE 13.00 PNL vine cu o nouă listă de miniştri: Turcan vicepremier, Gheorghiu la Cultură şi Stroe la Sport-surse

Pe lista miniştrilor propuşi de Ludovic Orban apar noi nume, precum Ionuţ Ştefan la Dezvoltare, Bogdan Gheorghiu la Cultură şi Marcel Boloş la Fonduri Europene, au afirmat surse liberale pentru MEDIAFAX. Totodată, premierul desemnat o propune pe Raluca Turcan pentru funcţia de vicepremier.

Liderii liberali participă, la ora transmiterii acestei ştiri, la şedinţa Biroului Politic Naţional (BPN), unde discută structura noului Guvern. Aceştia vor trebui să valideze lista miniştrilor şi programul Guvernului Orban. Surse din conducerea PNL au declarat pentru MEDIAFAX că lista încă nu este definitivă, fiind posibile modificări de ultim moment.

Potrivit surselor din PNL, noua listă a miniştrilor ar arăta în felul următor:

Vicepremier Raluca Turcan
1. Educaţie – Monica Anisie
2. Economie + Energie – Virgil Popescu
3. Externe – Bogdan Aurescu
4. Apărare – Nicolae Ciucă
5. Muncă – Violeta Alexandru
6. Dezvoltare – Ionut Stefan
7. Mediu – Costel Alexe
8. Infrastructură – Lucian Bode
9. Finante – Florin Cîţu
10. Justiţie – Cătălin Predoiu
11. Agricultură – Adrian Oros
12. Sănătate – Victor Costache
13. Interne – Marcel Vela
14. Fonduri europene –Marcel Boloş
15. Cultură – Bogdan Gheorghiu
16. Ministerul Tineretului şi Sportului - Ionuţ Stroe

Lista nu este definitivă, putând apărea modificări de ultim moment.

Potrivit calendarului propus de Ludovic Orban, pe 29 octombrie urmează să fie audierea miniştrilor în comisiile de specialitate ale Parlamentului, apoi pe 30 octombrie votul de încredere într-o şedinţă de Plen comun.

„Luni, 28 octombrie-convocarea şedinţei Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului
Marţi, 29 octombrie-programarea audierilor miniştrilor desemnaţi în şedinţele comune ale comisiilor permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru
Miercuri, 30 octombrie, începând cu ora 10:00-convocarea şedinţei comune de plen a Camerelor Parlamentului în vederea acordării votului de încredere Guvernului”, prevede calendarul propus de Ludovic Orban, pentru învestirea Guvernului său.

Documentul obţinut de MEDIAFAX a fost depus la secretariatul celor două Camere ale Parlamentului, respectiv Camera Deputaţilor şi Senat.


ŞTIREA INIŢIALĂ 

Potrivit surselor din PNL, lista anterioară a miniştrilor arăta în felul următor:

Ministerul Finanţelor - Florin Cîţu

Ministerul Dezvoltării - Raluca Turcan

Ministerul Afacerilor Externe - Bogdan Aurescu

Ministerul Afacerilor Interne - Marcel Vela

Ministerul Apărării Naţionale - Nicolae Ciucă
Ministerul Economiei - Virgil Popescu

Ministerul Justiţiei - Cătălin Predoiu

Ministerul Agriculturii - Adrian Oros

Ministerul Muncii - Violeta Alexandru

Ministerul Mediului - Costel Alexe sau Ioan Cristian Chirteş

Ministerul Educaţiei - Monica Anisie

Ministerul Fondurilor Europene - un independent, posibil Sorin Maxim

Ministerul Tineretului şi Sportului - Cristinel Romanescu sau Sorin Moldovan

Ministerul Transporturilor - Lucian Bode

Ministerul Culturii - Liviu Brătescu

Ministerul Sănătăţii - Victor Costache.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al PNL Ionel Dancă este luat în calcul pentru a fi şeful Cancelariei premierului, au adăugat sursele citate.

Lista nu este definitivă, putând apărea modificări de ultim moment.

Liberalii ar vrea ca votul de învestitură pentru noul Guvern să fie dat într-un plen reunit al Parlamentului, miercuri, 30 octombrie. Cu toate acestea, PSD ar vrea ca votul să fie dat de Legislativ luni, 4 noiembrie au declarat surse parlamentare pentru MEDIAFAX.

Ciolacu: Trebuie depusă în Parlament până vineri

Premierul desemnat Ludovic Orban va anunţa, joi, lista miniştrilor propuşi în noul Executiv şi programul de guvernare. Termenul constituţional pentru depunerea acestora în Parlament se împlineşte vineri, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

„Termenul consituţional este de 10 zile de la data desemnării premierului de către preşedintele României. Din momentul acesta, fiecare face calculele. După socotelile mele de bun simţ, se termină mâine (25 octombrie - n.r.) această perioadă. Aşa este constituţional. Aşteptăm să depună domnul prim-ministru desemnat lista cu miniştri şi programul de guvernare", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, Marcel Ciolacu.

Articolul 103 din Constituţie prevede: „Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună”.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

 

Taguri:
pnl,
miniştri,
guvern

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici