Video Orban spune că Legea spălării banilor este un atac la finanţarea organizaţiilor neguvernamentale

Ludovic Orban a declarat, referitor la Legea combaterii spălării banilor, că e un proiect menit să atace finanţarea organizaţiilor neguvernamentale, iar dacă suntem amendaţi pentru netranspunerea directivei UE, atunci cei din majoritatea parlamentară şi Guvernul să plătească din propriul buzunar.

179 afișări

"Aţi văzut ce au făcut. Au încercat să atace finanţarea organizaţiilor neguvernamentale prevalându-se de faptul că ar exista o directivă legată de organizaţiile neguvernamentale. Nu poţi să foloseşti o directivă care nu are nicio legătură cu organizaţiile neguvernamentale pentru a mai da o lovitură societăţii civile, pentru a mai găsi o modalitate pentru a pune pe butuci toate organizaţiile neguvernamentale. Este un atac la democraţie, atac de fapt împotriva societăţii civile, cu care nu putem fi de acord", a afirmat preşedintele PNL, Ludovic Orban, la finalul BEx al partidului, luni la Parlament.

Liderul liberal a mai spus că principalii responsabili pentru transpunerea directivei UE în materie de combatere a spălării banilor revine Guvernului şi majorităţii parlamentare, iar dacă instituţiile europene ne amendează, atunci banii ar trebui să fie plătiţi de liderii politici ai coaliţiei şi de către Executiv.

"Pe de altă parte obligaţia de transpunere în legislaţia românească a unor reglementări europene este în principal obligaţia Guvernului şi a majorităţii parlamentare. Dacă vom fi amendaţi ar trebui să plătească din buzunarul propriu incapacitatea de a transpune în legislaţia românească reglementări europene în termenul care a fost stabilit şi în termenul în care celelalte state au transpus această directivă", a completat Orban.

Legea pentru combaterea spălării banilor apare pe ordinea de zi a plenului de luni al Camerei Deputaţilor, după ce adoptarea acesteia a fost amânată săptămâna trecută. Liviu Dragnea a explicat că deputaţii nu au votat, deoarece PNL şi USR nu au fost de acord cu unele prevederi.

De cealaltă parte, USR a susţinut că proiectul de lege nu a primit votul deputaţilor pentru că PSD pierde majoritatea în forul inferior al Legislativului.

Pe ordinea de zi a plenului de luni al Camerei Deputaţilor, figurează proiectul de lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, potrivit site-ului instituţiei. Votul asupra iniţiativei privind combaterea spălării banilor a fost amânat, în plenul de miercuri al Camerei Deputaţilor, motivul invocat fiind neprimirea raportului deputaţilor din Comisia juridică asupra proiectului de lege.

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a admis, marţi, amendamente care introduc în legea privind spălarea banilor o categorie intitulată "persoanelor expuse public", din care face parte Preşedintele României, membrii Guvernului, parlamentarii, conducerile partidelor şi judecătorii CCR.

Pe 19 iulie, Comisia Europeană a anunţat că trimite România, Grecia şi Irlanda în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru că nu au pus în aplicare normele în materie de combatere a spălării banilor, se arată într-un comunicat de presă publicat pe site-ul instituţiei.

Termenul pentru transpunerea de către statele membre în legislaţiile lor naţionale a celei de-a patra directive europene privind combaterea spălării banilor a fost 26 iunie 2017.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici