Video Premierul Dăncilă REVINE asupra declaraţiei că va vota la referendum şi nuanţează: Am spus că merg, dar nu cum voi vota/ Codrin Ştefănescu îi sare în ajutor

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, în timpul unei vizite făcute în judeţul Bacău, că va merge duminică la vot şi va vota atât pentru alegerile europarlamentare, cât şi pentru referendum. „Sunt un susţinător al statului de drept, al independenţei justiţiei”, a adăugat premierul.

8782 afișări

Întrebată, la Bacău, dacă va merge duminică la vot şi dacă va vota atât pentru alegerile europarlamentare, cât şi pentru referendum, Viorica Dăncilă a răspuns afirmativ.

„Da, voi participa duminică la vot şi voi vota pentru ambele, şi pentru alegerile europarlamentare, voi vota pentru immaginea României, pentru câştigarea demnităţii României, pentru că ştiţi am fost europarlamentar 9 ani de zile, ştiu ce înseamnă lucrul cu instituţiile europene, ştiu cât de important este să avem acolo oameni implicaţi, oameni care să lucreze pe directive, pe regulamente în care să se regăsească şi obiectivele României şi ale românilor”, a spus Dăncilă.

Premierul a adăugat că, în opinia sa, aceste alegeri sunt foarte importante şi trebuie tratate cu multă seriozitate, „pentru că România are nevoie de oameni care să susţină interesele cetăţenilor.

„Iar eu ştiu ce înseamnă acest lucru. Voi vota şi pentru referendum. Aşa cum am spus de fiecare dată, sunt un susţinător al statului de drept, al independenţei justiţiei, dar şi ale drepturilor cetăţenilor, pentru că şi acest lucru trebuie să îl avem în vedere de fiecare dată şi între toate trebuie să existe un echilibru”, a spus Dăncilă.

Dăncilă: Am spus că merg la referendum, dar nu cum voi vota. Acest lucru îl vom stabili în PSD

Viorica Dăncilă a afirmat că, deşi a anunţat că va vota la referendum, nu a precizat modul în care va vota. Premierul a adăugat că felul în care va vota va fi conform liniei stabilite de partid.

„Am spus că merg la referendum, dar nu am spus modul în care voi vota, pentru că acest lucru îl vom stabili în cadrul partidului. Sunt un om care respectă partidul, linia partidului, iar modul în care voi vota va fi conform acestei linii. Acest lucru îl vom discuta în partid. Ceea ce se va decide în partid, acest lucru îl va va preşedintele executiv al PSD, care e premierul României. Nu voi ieşi public să spun cum voi vota la referendum. Votul e secret”, a declarat Viorica Dăncilă, miercuri, la Antena 3.

Precizările vin după ce anterior Viorica Dăncilă anunţase, în timpul unei vizite făcute în judeţul Bacău, că va merge duminică la vot şi va vota atât pentru alegerile europarlamentare, cât şi pentru referendum.

„Sunt un susţinător al statului de drept, al independenţei justiţiei”, a explicat premierul.

Codrin Ştefănescu: Premierul e obligat moral să participe la referendum

Secretarul general al PSD Codrin Ştefănescu a declarat, pentru MEDIAFAX, referitor la decizia premierului Viorica Dăncilă de a vota la referendumul de pe 26 mai, că aceasta este obligată moral să participe, în condiţiile în care Guvernul implementează şi alocă bani pentru acest scrutin.

"La iniţiativa lui Klaus Iohannis, Guvernul a trebuit să implementeze acest refrendum, aşa că premierul e logic că e obligată morală să participe la acest vot. Dacă ea e şeful Guvernului şi a alocat bani pentru referendum, e normal ca în calitate de prim-ministru să voteze, şi să nu boicoteze", a declarat Codrin Ştefănescu, miercuri pentru MEDIAFAX.

El a precizat că acest fapt nu înseamnă că Viorica Dăncilă se împotriveşte declaraţiilor din PSD.

Totodată, Ştefănescu a susţinut poziţia sa de a nu vota la referendum, ci doar la europarlamentare, în 26 mai.

"În calitate de cetăţean al României, pe 26 mai voi vota cu PSD şi nu voi vota la referendum. Declaraţia mea şi a altora e în nume personal. Aşa cum multă lume se declară pro sau contra referendumului. Probabil că unii lideri din PSD vor face la fel", a completat acesta.

Liderul senatorilor PSD Şerban Nicolae a anunţat, miercuri, că va vota la alegerile europarlamentare din 26 mai, însă va refuza buletinele de vot pentru referendumul pe justiţie, precizând că nu vrea să fie complice la fals şi uz de fals.

Dragnea, despre anunţul Vioricăi Dăncilă legat de referendum: Foarte bine

Liviu Dragnea a declarat, miercuri, la Craiova, despre anunţul Vioricăi Dăncilă că va merge duminică la vot şi va vota atât pentru alegerile europarlamentare, cât şi la referendum, că nu a văzut declaraţia, dar dacă „aşa a zis, e foarte bine”.

Întrebat, la Craiova, despre faptul că Viorica Dăncilă a spus, în Bacău, că va merge duminică la vot şi va vota atât pentru alegerile europarlamentare, cât şi pentru referendum, Liviu Dragnea a răspuns: „Nu am văzut declaraţia, dar dacă a zis aşa, e foarte bine. PSD tot timpul a spus, în frunte cu mine, că noi nu respingem întrebările de la referendum, ba dimpotrivă, le susţinem”.

Întrebat, de asemenea, „dumneavoastră veţi vota?”, Dragnea a răspuns „dumneavoastră voi vota”.

În continuare, chestionat mai departe dacă votează „da” sau „nu” la referendum, liderul PSD a afirmat „Hai să ajungem acolo. E culmea, iar vreţi să-mi facă ăştia un dosar? Că spun, influenţez ... Lăsa-ţi-mă în pace! Eu de aia nu vorbesc despre refendum. Când au zis ei că am zis oamenilor să vină la vot, la referendum, m-au condamnat. Alţii au boicotat referendumul, sunt bine merci. Aşa că nu mai ştiu ce să spun”.

Pe 26 mai vor avea loc alegerile europarlamentare, în aceeaşi zi cu referendumul pe justiţie La referendumul naţional se va vota în aceleaşi secţii de votare organizate pentru alegerile europarlamentare. Alegătorii pot opta să îşi exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele. La referendum vor fi utilizate două buletine de vot, corespunzătoare celor două întrebări supuse referendumului.

Cele două întrebări ale referendumului care vor fi incluse pe buletinul de vot sunt: 1. "Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?" 2. "Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici