Video Primăria Capitalei înfiinţează Administraţia pentru Consolidarea Imobilelor cu Risc Seismic - VIDEO

Primăria Capitalei a anunţat că va modifica programul de reconsolidare a clădirilor cu risc seismic din Bucureşti prin înfiinţarea Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Imobilelor cu Risc Seismic (AMCIRSC) şi ar putea da în judecată proprietarii care se opun expertizărilor şi renovărilor.

723 afișări

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că va propune Consiliului Capitalei înfiinţarea unei noi instituţii care să se ocupe doar de reconsolidarea imobilelor cu risc seismic şi totodată va dispune reluarea procesului de informare a locatarilor din aceste cladiri cu privire la riscurile la care se expun.

,,Am decis înfiinţarea unei entităţi care să se ocupe exclusiv de toate etapele procesului de consolidare. Aceasta se va numi «Administraţia Municipală pentru Consolidarea Imobilelor cu Risc Seismic», instituţie publică aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti. De săptămâna viitoare, angajaţii care s-au ocupat de acest proces, dar nu au făcut-o în mod coordonat pentru că au avut şi alte atribuţii, vor trece la renotificarea proprietarilor care locuiesc în clădiri care prezintă pericol public. Din păcate, trebuie să apelăm şi la câteva măsuri prin care să îi conştientizăm pe proprietari că îşi pun viaţa în pericol, iar dacă ei nu locuiesc acolo şi au închiriat acele locuinţe, au obligaţia să îi informeze pe chiriaşi şi să pună capăt acelor contracte. Se va merge şi la amendarea, conform legii, a proprietarilor pentru neprezentarea cadastrului apartamentului în 60 de zile de la notificare, acţionarea în instanţă a proprietarilor care nu permit accesul în locuinţe în fază de proiectare şi/sau execuţie şi obţinerea unei ordonaţe preşedinţiale", a declarat primarul general al Capitalei.

Gabriela Firea a anunţat că în acest moment în Bucureşti sunt 774 de clădiri cu risc seismic, dintre care 183 reprezintă pericol public, 173 de imobile sunt încadrate la clasa I de risc seismic, 318 în clasa a doua, 94 de imobile sunt în clasa a treia de risc în caz de cutremur, iar şase clădiri în clasa a patra de risc seismic. Edilul a mai precizat că din anul 2001 au fost reconsolidate 75 de clădiri, dintre care 18 pe banii municipalităţii, iar restul pe cheltuiala proprietarilor.

,,Beneficiază de finanţare de la bugetul de stat imobilele încadrate în clasa întâi de risc seismic şi care prezintă pericol public. Restituirea sumelor aferente consolidării se face de către proprietari în rate lunare egale în lei, fără dobândă, pe o durată de cel mult 25 de ani de la data recepţiei", a declarat Gabriela Firea.

Totodată, primarul Bucureştiului a cerut Guvernului şi Parlamentului să îmbunătăţească legislaţia clădirilor cu risc seismic deoarece unul dintre principalele motive din cauza căruia nu s-au făcut mai multe consolidări este refuzul proprietarilor de a părăsi clădirile cu bulină.

Conform estimărilor municipalităţii, costul pentru reconsolidarea unei clădiri ar urma să fie cuprins între 270 şi 450 de euro pe metrul pătrat. Rata pe care proprietarii o vor plăti va fi cuprinsă, în medie, între 200 şi 500 de lei, iar cei cu imobile mari vor plăti până la 700 de lei pe lună, pe o perioadă de maximum 25 de ani. În perioada în care se va face reconsolidarea clădirii, locatarii vor putea fi mutaţi temporar în alt imobil.

Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Administraţiei Fondului Imobiliar, sunt 84 de apartamente disponibile în acest moment la nivelul Capitalei pentru situaţii de urgenţă în care proprietarii ar putea fi relocaţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici