Descoperirea chinezilor: alimentele prăjite cresc riscul de anxietate şi de depresie

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Zhejiang, aceste alimente produc substanţe chimice dăunătoare sănătăţii mintale.

1395 afișări
Imaginea articolului Descoperirea chinezilor: alimentele prăjite cresc riscul de anxietate şi de depresie

Descoperirea chinezilor: alimentele prăjite cresc riscul de anxietate şi de depresie

Mâncarea prăjită a fost întotdeauna o tentaţie delicioasă de ţinut sub control: pe atât de bună, pe atât de riscantă pentru sănătatea oamenilor.

Un studiu recent al Universităţii Zhejiang, China, bazat pe date din Regatul Unit, a evidenţiat modul în care alimentele prăjite pot afecta şi sănătatea mintală a oamenilor, crescând riscul de a suferi de anxietate şi de depresie.

Studiul s-a concentrat asupra modului în care procesul de prăjire poate modifica compoziţia nutriţională a alimentelor, producând substanţe chimice dăunătoare sănătăţii.

Acrilamida, luată în vizor

Acrilamida a fost legată de obezitate, sindrom metabolic şi tulburări neurologice. De altfel, studiul afirmă că expunerea cronică la această substanţă afectează negativ metabolismul sfingolipidelor şi fosfolipidelor, care joacă un rol cheie în dezvoltarea simptomelor anxioase şi depresive.

De fapt, acrilamida a indus neuroinflamaţie şi a afectat permeabilitatea barierei hemato-encefalice. Prin urmare, cercetătorii au evidenţiat modul în care acrilamida declanşează aceste mecanisme de anxietate şi depresie.

De ce ar trebui redusă

Acrilamida periculoasă se formează în timpul coacerii, rumenirii sau prăjirii de cereale, cafea sau cartofi. Această substanţă este considerată cancerigenă şi ar trebui redusă în conformitate cu Directiva UE (UE) 2017/2158, care este în vigoare încă de la începutul anului 2018.

Producătorii de alimente, precum şi restaurantele şi operatorii de fast-food trebuie să ia măsuri pentru a îndeplini cerinţele şi pentru a evita problemele la monitorizarea alimentelor.

Date din Marea Britanie

Cercetătorii au analizat date de la 140.728 de persoane din Marea Britanie, concentrându-se pe corelaţia dintre consumul de alimente prăjite şi incidenţa anxietăţii şi a depresiei pe o perioadă medie de 11 ani, identificând 8.294 de cazuri de anxietate şi 12.735 de depresie.

Cercetările au arătat că cei care consumau mai mult de o porţie de mâncare prăjită pe zi aveau un risc cu 12% mai mare de a dezvolta tulburări de anxietate şi un risc cu 7% mai mare de depresie.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici