Arderea lemnului în locuinţe produce mai multă poluare cu particule mici decât traficul rutier - studiu

  • Arderea lemnului în locuinţe produce mai multă poluare cu particule mici decât tot traficul rutier din Marea Britanie, potrivit datelor guvernamentale revizuite.
  • Datele guvernamentale revizuite estimează că o proporţie mai mică de poluare provine de la sobele cu lemne, dar acestea rămân un "contribuitor major”.
3826 afișări
Imaginea articolului Arderea lemnului în locuinţe produce mai multă poluare cu particule mici decât traficul rutier - studiu

Arderea lemnului în locuinţe produce mai multă poluare cu particule mici decât traficul rutier - studiu

Noile date reduc semnificativ proporţia estimată a poluării cu particule mici care provine de la sobele cu lemne de la 38% la 17%. Dar poluarea produsă de arderea lemnului rămâne un "contribuitor major" la poluarea cu particule, potrivit unui alt raport guvernamental. Transportul rutier este responsabil pentru 13% din poluarea cu particule, potrivit The Guardian.

Datele arată că poluarea cu particule mici, numite PM2,5, produse de arderea lemnului, a crescut cu o treime din 2010 până în 2020, când a ajuns la 13.900 de tone pe an. Toate acestea provin de la cele 8% din locuinţe care au arzătoare cu lemne, 95% dintre acestea având alte surse de încălzire. Revizuirea datelor a fost făcută după ce un sondaj efectuat în 50.000 de locuinţe a furnizat informaţii actualizate privind utilizarea sobelor cu lemne.
 
Este bine cunoscut faptul că poluarea cu particule dăunează sănătăţii şi provoacă decese premature. „Aceste toxine pot intra în fluxul sanguin şi pot fi transportate în jurul corpului, depunându-se în inimă, creier şi alte organe", se arată în raport. „Prin urmare, expunerea poate duce la efecte grave asupra sănătăţii".
 
Raportul a constatat, de asemenea, că, de la sfârşitul anilor 2000, scăderile semnificative ale poluării cu particule provenite din arderea cărbunelui, din industrie şi din vehicule au fost "compensate în mare măsură de creşterile emisiilor provenite din arderea lemnului în mediul casnic şi din arderea [biomasei] de către industrie".
 
Chiar şi după această revizuire, utilizarea la domiciliu a combustibililor solizi este una dintre primele două surse de poluare cu particule din Marea Britanie, provenind de la doar 8% din locuinţele britanice", a declarat Gary Fuller, de la Imperial College London şi membru al Grupului de experţi în calitatea aerului care consiliază guvernul.
 
Datele guvernamentale privind poluarea produsă de arderea lemnului se bazează pe teste de laborator ale sobelor. Fuller a declarat: „Trebuie să ne amintim lecţiile învăţate de VW şi de dieselgate, unde poluarea aerului produsă în lumea reală a fost mult mai mare decât cea din testele oficiale. Datele din Noua Zeelandă ne spun că acelaşi lucru se aplică şi în cazul arzătoarelor cu lemne, modul în care aprindem focul şi combustibilii pe care îi folosim având tendinţa de a produce mai multă poluare atmosferică decât ne aşteptăm din testele oficiale”.
 
Ceea ce este uluitor este creşterea între 2010 şi 2020", a declarat Simon Birkett, de la grupul de campanie Clean Air din Londra. „Există încă o problemă foarte mare. Este o catastrofă pentru sănătatea publică, aşa că sobele cu lemne trebuie interzise urgent. Primul pas ar trebui să fie oprirea vânzării sau instalării lor".
 
Alte cercetări recente au arătat că sobele cu lemne din zonele urbane sunt responsabile pentru aproape jumătate din expunerea oamenilor la substanţele chimice cancerigene care se găsesc în particulele de poluare a aerului. Chiar şi sobele cu lemne care respectă noul standard de "proiectare ecologică" emit de 750 de ori mai multe particule minuscule decât un camion modern de mare tonaj, a constatat un alt studiu, în timp ce, potrivit oamenilor de ştiinţă, aparatele de gătit cu lemne triplează, de asemenea, nivelul de poluare nocivă din interiorul locuinţelor şi ar trebui vândute cu un avertisment de sănătate.
 
Revizuirea datelor a fost făcută după ce guvernul a efectuat un nou studiu privind arderea lemnului în 50.000 de locuinţe, cel mai mare de până acum. Estimarea sa privind consumul casnic de lemn a fost substanţial mai mică decât cea din sondajul anterior.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici