Video Exerciţiu de intervenţie în caz de cutremur făcut de echipa naţională de căutare-salvare din IGSU - VIDEO

Salvatorii din echipa naţională de căutare-salvare urbană, RO-USAR (Romanian Urban Search and Rescue), din cadrul IGSU, au făcut vineri un antrenament în care au simulat intervenţia în cazul producerii unui cutremur.

694 afișări

Echipa naţională de căutare-salvare urbană, denumită RO-USAR (Romanian Urban Search and Rescue), este o structură a Unităţii Speciale de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), formată din 48 de salvatori activi şi alţi 96 în rezervă, gata să intervină dacă situaţia o impune. Vineri dimineaţă, parte din echipa RO-USAR a simulat intervenţia în cazul unui cutremur, exerciţiul având loc la poligonul IGSU de la Ciolpani, lângă Capitală.

Salvatorii au simulat salvarea victimelor de sub dărâmături şi de la etajele unor clădiri avariate de cutremur.

"Exerciţiile au constat în ceea ce facem şi într-o situaţie reală. Recunoaşterea zonei afectate, căutarea victimelor, salvarea, stabilizarea lor şi efectuarea triajului medical, lucruri pe care le facem şi într-o situaţie reală. Astăzi am acţionat cu o treime din echipă. Echipamentele folosite de noi sunt unele la standardele internaţionale. Sunt echipamente pentru detecţia victimelor, pentru scoaterea acestora de sub pericol, aici mă refer la echipamente de spart, tăiat, de salvare de la înălţimi", a declarat colonelul Vasile Pirtea, comandantul Unităţii Speciale de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă.

În cazul unei calamităţi, zona cea mai sensibilă este Capitala, din cauza clădirilor foarte înalte, a numărului mare de locuitori şi a construcţiilor cu risc seismic, a mai spus şeful Unităţii.

La exerciţiul de vineri, salvatorii din echipa RO-USAR au folosit şi detectoare video şi acustice pentru identificarea celor rămaşi sub dărâmături dar şi doi câini special pregătiţi pentru depistarea unor astfel de victime.

"Acest câine este specializat pentru căutare-salvare urbană, sub dărâmături. Suntem foarte bucuroşi că până acum nu a fost nevoie să îl folosim în situaţii reale, sperăm ca şi pe viitor să nu avem nevoie de el la astfel de intervenţii, să-l folosim doar la exerciţii", a declarat plutonierul-major Daniel Chiriţă, salvatorul care face echipă cu unul dintre câinii salvatori.

Echipa românească de căutare-salvare urbană a fost certificată de către International Search and Rescue Advisory Group (INSARAG) în anul 2014, asta presupunând că este în măsură să sprijine acţiunile de intervenţie, sub egida ONU, în ţările afectate de dezastre şi calamităţi.

Potrivit comandantului Unităţii, echipa a participat la peste 30 de exerciţii internaţionale, în anul 1999 fiind solicitată în Turcia pentru intervenţie în urma cutremurului de peste 7 pe scara Richter.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici