Video Expertul american în intelligence, Joel Shapiro, într-un interviu la Gândul: „Rusia şi Vladimir Putin nu sunt dispuşi să îşi pună în practică ameninţările la adresa României” - VIDEO

Expertul în intelligence şi profesor la National Intelligence University din Washington, Joel Shapiro, a declarat, într-un interviu acordat Gândul, că dacă ar fi "în locul României", nu s-ar "îngrijora prea mult”, făcând referire la ameninţările lui Vladimir Putin la adresa României.

5841 afișări

Ameninţările lui Vladimir Putin la adresa României şi Poloniei, legate de găzduirea componentelor sistemului SUA-NATO de apărare antirachetă sunt „false”: „Sincer cred că este mai mult vorba de el”, consideră într-un interviu acordat Gândul profesorul doctor Joel Shapiro, de la National Intelligence University din Washington, academia americană unde sunt şcoliţi membrii serviciilor secrete din SUA.

Expertul în intelligence, care a consiliat administraţiile americane timp de aproape 30 de ani, consideră că Rusia şi Putin nu au niciun interes să atace un stat membru NATO sau să declanşeze un război deschis şi de amploare, care ar putea să escaladeze la scară nucleară, însă între timp fac paradă în Siria, în folosul sprijinului ruşilor de acasă şi al etalării forţei de altă dată.

Profesorul Shapiro a vorbit de asemenea despre proiectul României privind o flotă navală permanentă a NATO la Marea Neagră, dar şi despre terorism şi setea de putere a serviciilor secrete în astfel de momente. „Serviciile pot merge până la un punct, pentru că altfel ne-ar afecta libertăţile. România fiind acum o ţară democratică, este foarte important ca atât Guvernul, cât şi Parlamentul să înţeleagă cum să asigure echilibrul pentru ca pe de o parte cetăţenii să fie protejaţi, iar pe de altă parte ţara să fie şi ea protejată”, spune profesorul Joel Shapiro.
Rusia şi Vladimir Putin nu sunt dispuşi să îşi pună în practică ameninţările la adresa României, pentru că nu au niciun interes şi niciun pretext să facă vreun gest de război, în ciuda ameninţărilor tot mai deschise, lansate după ce componenta de la Deveselu a sistemului de apărare antirachetă SUA-NATO a devenit tehnic operaţională, consideră profesorul doctor Joel Shapiro, de la National Intelligence University din Washington.

Joel Shapiro a lucrat ca analist pentru administraţia SUA din 1984 până în 2013 şi predă din 2009 la NIU, universitate care aparţine Departamentului Apărării SUA şi instruieşte în principal personalul serviciilor secrete americane, în domeniul intelligence. Este expert în spaţiul ex-sovietic şi Rusia, având un doctorat în acest domeniu. Joel Shapiro se află la Bucureşti unde participă la a treia ediţie anuală a programului „Security in the Black Sea Region. Shared challenges, sustainable future” (Securitate în regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil), organizat de Academia Naţională de Informaţii a SRI, în colaborare cu Universitatea Harvard şi cu National Intelligence University din SUA.
„Cred că este modul lui Putin de a trata ţările care fac lucruri care nu sunt pe placul lui. Sincer cred că este mai mult vorba de el. (…) Dacă aş fi în locul României, nu m-aş îngrijora prea mult. Pentru că nu cred că cineva vrea un război nuclear, inclusiv domnul Putin”, consideră Joel Shapiro, în interviul acordat Gândul.

Legat de proiectul României privind o flotă navală permanentă a NATO în Marea Neagră, pe care Bucureştiul îl va susţine la summitul NATO din iulie, de la Varşovia, Joel Shapiro crede că „ar fi o descurajare serioasă pentru Rusia” şi că ideea ca această flotă să fie formată de cele trei state NATO riverane – România, Bulgaria şi Turcia – este „un compromis raţional”.
Vorbind despre ameninţarea teroristă a Statului Islamic, care a prins Europa între două fronturi – unul exterior, dinspre Sud, şi unul chiar din inima sa, unde imigranţi aflaţi la a doua sau a treia generaţie au devenit islamişti radicali, profesorul Joel Shapiro a explicat că cel mai important pas este colaborarea mult mai eficientă între serviciile secrete, amintind că problemele cu care Belgia sau Franţa s-au ciocnit acum, cu gafele de intelligence descoperite cu ocazia atentatelor teroriste, le-au avut şi SUA înainte de 11 septembrie 2001.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici