FOTO Ţurţurii formaţi în zilele de ger, pericol pentru pietoni. 100 de apeluri, în două zile în Capitală

Pompierii din Capitală şi judeţul Ilfov se confruntă cu un număr mare de solicitări pentru intervenţii de îndepărtare a ţuţurilor de pe clădiri, în ultimele două zile fiind făcute peste 100 astfel de apeluri, majoritatea în Bucureşti, fapt care afectează gestionarea situaţiilor reale de urgenţă.

560 afișări
Imaginea articolului FOTO Ţurţurii formaţi în zilele de ger, pericol pentru pietoni. 100 de apeluri, în două zile în Capitală

FOTO Val de solicitări la pompieri pentru îndepărtarea ţurţurilor. 100 de apeluri în două zile în Capitală

În ultimele două zile, la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov au fost primite, prin 112, peste o sută de solicitări din partea bucureştenilor şi a locuitorilor din Ilfov pentru ca pompierii să intervină pentru îndepărtarea bucăţilor de gheaţă de la nivelul acoperişurilor. Reprezentanţii ISU Bucureşti-Ilfov susţin însă că multe dintre aceste cazuri puteau fi soluţionate fără probleme de proprietarii sau administratorii respectivelor clădiri, numărul mare de solicitări pentru îndepărtarea de ţurţuri afectând acum situaţia operativă în ceea ce priveşte gestionarea situaţiilor reale de urgenţă.

Joi, la ora 14.00, purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti-Ilfov, Daniel Vasile, anunţa că niciuna din cele 12 autoscări din dotarea instituţie nu pot fi folosite în cazul apariţiei unei situaţii de urgenţă, fiind în teren pentru îndepărtarea ţurţurilor.

"Numărul ridicat de solicitări influenţează negativ capacitatea operaţională a instituţiei.În acest moment, în cazul apariţiei unei situaţii de urgenţă care presupune stingerea incendiilor sau salvarea persoanelor de la înălţime, niciuna din cele 12 autoscări nu poate fi angrenată imediat în acest tip de operaţiuni, deoarece acţionează pentru îndepărtarea ţurţurilor. Redirecţionarea acestora implică creşterea timpului de răspuns", susţine Daniel Vasile.

Potrivit prevederilor legale, cei care au obligaţia îndepărtării ţurţurilor de gheaţă formaţi la nivelul acoperişului imobilului sunt proprietarii/administratorii, fie că sunt persoane fizice ori juridice.

"Potrivit Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr.120/2010, persoanele fizice şi juridice au obligaţia ca, pe timp de iarnă, să îndepărteze ţurţurii de gheaţă formaţi la nivelul acoperişului imobilului, să cureţe în maxim 24 h după încetarea ninsorii zăpada depusă şi gheaţa formată pe trotuarele aferente imobilelor unde domiciliază sau unde îşi desfăşoară activitatea, a sediilor de firmă, a curţilor sau terenurilor deţinute, astfel încât traficul pietonal să se desfăşoare în condiţii normale.La imobilele în care la parter funcţionează societăţi comerciale sau prestatori de servicii, obligaţiile menţionate revin acestor unităţi pe timpul funcţionării lor", se arată într-o informare a ISU Bucureşti-Ilfov.

Intervenţia pompierilor se poate face doar în situaţii speciale, de pericol real, mai susţin cei de la ISU.

"Intervenţia pompierilor se poate realiza doar în situaţii speciale, atunci când sunt puse în pericol vieţi şi/sau se pot produce pagube material, iar înălţimea imobilelor sau condiţiile de amplasare a acestora nu permit administratorilor imobilelor să acţioneze în siguranţa pentru îndepărtarea ţurţurilor", se notează în informare.

Proprietarii ori administratorii care nu îndepărtează bucăţile de gheaţă de pe clădiri riscă amenzi între 200 de lei şi 500 de lei. Pentru persoanele juridice amenzile se încadrează între 500 de lei şi 2.000 de lei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici