Video Iaşi vs. Cluj. Slujbele de Sfânta Maria, în plină epidemie de Covid-19. La Mănăstirea Nicula se păstrează distanţarea socială, la Hadâmbu se sărută icoana

  • Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului adună, de fiecare 15 august, sute de mii de oameni în bisericile ce poartă acest hram
  • La Mănăstirea Hadâmbu din Iaşi, o parte dintre cei care au stat la rând să se închine şi-au dat jos masca înainte de a săruta icoana, deşi au fost sfătuiţi să nu facă asta
  • Întrebat despre această situaţie, părintele stareţ a spus că el nu poate să oprească Sfânta Liturghie pentru a le spune oamenilor să poarte masca şi să nu sărute icoana
  • La Cluj, unde an de an are loc cel mai mare pelerinaj de Sfântă Mărie Mare regulile au fost clare: nu se sărută icoana
6027 afișări
De Sfântă Mărie Mare sau de Adormirea Maicii Domnului credincioşii se adunau la bisericile ce poartă acest hram. Nici anul acesta nu a fost o excepţie.
 
La Mănăstirea Hadâmbu din Iaşi a fost scoasă spre închinare icoana făcătoare de minuni, iar credinioşii au stat la rând cu mască. Doar că şi-au dat jos masca pentru a săruta icoana, deşi li s-a recomandat să nu facă acest lucru. Imaginile au fost publicate live pe pagina de Facebook a mănăstirii, însă ulterior au fost şterse. Stareţul Nicodim iniţial a negat aceste fapte, iar mai apoi a explicat că el nu poate opri Sfânta Liturghie pentru a le spune oamenilor să poarte masca.
 
„Cine v-a spus prostiile astea eu nu ştiu dumneavoastră. Cum să îşi deie măştile jos, doamnă?  De ce vorbiţi ce nu ştiţi? Aţi fost la faţa locului?”, ne-a răspuns arhimandritul Nicodim, stareţul Mănăstirii Hâdâmbu.
 
Reporter: Se vede clar pe filmare cum oamenii îşi dau jos masca şi sărută icoana, sunt imagini facute publice în live-ul de pe pagina de Facebook a mănăstirii. 
 
Arhimandritul Nicodim: „Şi dumneavoastră vreţi să opresc omul din liturghie, eu să vin de la Sfântul Altar să îi spun să îşi pună mască şi să sărute icoana făcătoare de minuni? Cum puteţi vorbi în halul acesta? Ce putere am eu să ies din Sfânta Liturghie, că nu am voie, pur şi simplu în timpul Sfintei Liturghii sa mă duc  să îi spun la om pune-ţi masca, nu săruta Sfânta Icoană? Nu putem obliga un om să îşi ieie mască când sărută icoana, Dacă ei vor, eu le-am spus că nu este admis, că masca trebuie purtată”
 
Faţă de situaţia creată şi nerespectarea normelor de igienă, pr. CONSTANTIN STURZU, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a reacţionat că evlavia credincioşilor nu a putut fi anticipată. "Părintele Stareţ înţeleg că a făcut toate eforturile pentru a organiza sărbătoarea cu respectarea tuturor regulilor specifice acestei perioade de pandemie. Evlavia personală a unor credincioşi nu poate fi însă nici anticipată şi nici controlată de cineva.", a spus acesta. 
 
Medicul infecţionist Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, transmite că există un risc atunci când pui mâna pe un obiect contaminat, cu atât mai mult buzele. „Există un risc, fără îndoială. A pune mâna, cu atât mai mult buzele pe orice obiect contaminat are risc. Dar e opţiunea fiecărei persoane, dacă vorbim de icoană este ceva particular şi este opţiunea fiecărei persoane”, a menţionat medicul. 

În celălalt capăt de ţară, la Mănăstirea Nicula, credincioşii au păstrat distanţa socială, chiar dacă au participat la hram, acolo însă, a fost vorba despre o decizie a autorităţilor şi o mobilizare impresionată a forţelor de ordine, care au supravegheat comportamentul credincioşilor. Prefectul le-a interzis pelerinilor să sărute icoanele şi le-a recomandat să se închine la o distanţă de 1,.5 metri faţă de icoană. 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici