Video Mii de oameni, la "Marşul pentru viaţă, în Capitală şi mai multe judeţe ale ţării. Unii au cerut lege pentru interzicerea avorturilor | GALERIE FOTO, VIDEO

Mii de oameni au participat sâmbătă în Capitală şi mai multe judeţe ale ţării la ”Marşul pentru viaţă”, protestatarii purtând tricouri cu mesaje precum ”Stop avort” şi ”Mă bucur că trăiesc”. Alături de ei au fost şi preoţi, unii cerând o lege pentru interzicerea avorturilor.

1172 afișări

VEZ MAI JOS GALERIILE FOTO

Alba

Mii de oameni au participat sâmbătă în Capitală şi mai multe judeţe ale ţării la ”Marşul pentru viaţă”, protestatarii purtând tricouri cu mesaje precum ”Stop avort” şi ”Mă bucur că trăiesc”. Alături de ei au fost şi preoţi, unii cerând o lege pentru interzicerea avorturilor.

Cei 1.000 de participanţii la ”Marşul pentru viaţă” de la Alba Iulia au mers în coloană pe cele mai aglomerate străzi din municipiu, ţinând în mâini baloane, pancarte şi bannere cu mesaje precum: ”Bărbaţii adevăraţi aleg viaţa”, ”Stop avort”, ”Viaţa are prioritate”, ”Noi susţinem viaţa”, ”Suntem o voce pentru cei nenăscuţi”, ”Sunt îngerul tău păzitor”, ”Mamă, îţi mulţumesc că exist”, ”Copilul, dar de la Dumnezeu”, ”Iisus iubeşte toţi copiii. Născuţi şi nenăscuţi”, ”Suntem generaţia pentru viaţă”, ”Mami, ia-mă de mânuţă” sau ”Avortul ucide România”.

La marş a participat şi un grup mare de preoţi, dar şi părinţi cu copiii lor.

Participanţii au plecat din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, iar pe traseu numărul lor a crescut treptat, ajungând la circa 1.000.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Alba Iulia, părintele Oliviu Botoi, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, această manifestare are scopul de a trage un semnal de alarmă cu privire la numărul mare de avorturi care s-au făcut în ţara noastră.

”Scopul unei asemenea manifestări este de a susţine viaţa, de a încuraja viaţa, este o expresie a bucuriei noastre de a preţui viaţa, însă procesiunea are şi o notă de sobrietate în sensul în care trage un semnal de alarmă la numărul mare de avorturi care se fac în ţara noastră şi în lume”, a spus părintele Oliviu Botoi.

Marşul pentru viaţă s-a desfăşurat în mai multe localităţi din judeţul Alba.

În şedinţa de lucru din luna ianuarie 2018, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a binecuvântat demersul Asociaţiei Studenţi pentru viaţă de a organiza cea de-a opta ediţie naţională a Marşului pentru viaţă, sub genericul ”O lume pentru viaţă”, a transmis Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, într-un comunicat de presă.

”Marşul pentru viaţă reprezintă una dintre cele mai importante iniţiative civice prin care se contribuie la lupta împotriva avortului, acest flagel al societăţii contemporane care, în România, în perioada 1958 - 2014, a curmat peste 22.638.755 de vieţi, ţara noastră aflându-se pe locul doi în lume, după Rusia, în ceea ce priveşte numărul de avorturi raportat la populaţia existentă (116,5%). Potrivit învăţăturii creştine, viaţa este darul lui Dumnezeu faţă de oameni care trebuie preţuit şi protejat, în timp ce avortul este o crimă comisă împotriva unei fiinţe (persoane) nevinovate care nu se poate apăra. Omul se bucură de viaţă şi de puterea vieţii; are dreptul la viaţă, dar şi responsabilitatea de a respecta această viaţă, de a o apăra în orice împrejurare, ştiind că, în existenţa istorică în trup, omul îşi pregăteşte participarea la Împărăţia lui Dumnezeu”, potrivit sursei citate.

Constanţa

Peste 300 de persoane au participat, sâmbătă, la Constanţa, la „Marşul pentru Viaţă”, manifestarea îndreptată împotriva avorturilor.

Marşul a fost organizat de ONG-urile afiliate Federaţiei Pro-Vita din România, punctul de întâlnire al manifestanţilor fiind Catedrala Sf. Apostoli Petru şi Pavel din zona peninsulară a municipiului Constanţa. Potrivit organizatorilor, efectul scontat a fost cel de sensibilizare a constănţenilor, a societăţii şi a reprezentanţilor ei din orice sector, „asupra acestui flagel al vremurilor noastre, avortul, ne-naşterea de prunci, îmbătrânirea si îmbolnăvirea fizică, psihică şi spirituală a tuturor membrilor societăţii”.

„Am studiat şi ne-am dat seama că un copil în pântecele mamei la 12 săptămâni, când se întâmplă majoritatea avorturilor, arată ca în această imagine. Atunci vânzând că are toate organele aproape dezvoltate, deja sistemul central nervos dezvoltat ne-am hotărât să fim apărătorii acestui copil din pântecele mamei pe care nu-l apăra nimeni, nici legislaţia, nici medicina, nici umanitatea”, a declarat Leonard Vancu, vicepreşedinte al Asociaţiei Simplu - Provita.

Cele peste 300 de persoane prezente la manifestare au pornit, în jurul orei 13.30, într-un marş pe traseul Catedrală - Piaţa Ovidiu - Biserica Greacă - Capitol - Spitalul Judeţean Constanta - Capitol - Primărie - Piaţa Ovidiu, revenind apoi, după aproximativ două ore, în faţa Catedralei Arhiepiscopale.

Marşul Pentru Viaţă a fost organizat la nivel naţional, evenimentul desfăşurându-se simultan în mai multe oraşe din România şi Basarabia, fiind susţinut şi de BOR. „Acţiunea de astăzi este sprijinită de Biserica Ortodoxă Română, în ideea în care, fiind în ajunul sărbătorii Bunei Vestiri, readucând prin acest marş public în atenţia publicului următoarea îndatorire: <<Dacă noi am primit viaţa de la părinţii noştri şi de la Dumnezeu atunci avem datoria şi noi la rândul nostru să oferim viaţă copiilor pe care Dumnezeu ni-i dă>>. Să ne ajute bunul Dumnezeu să înţelegem acest lucru şi să fim susţinători ai vieţii pentru că viaţa este supremul dar pe care Dumnezeu ni l-a făcut”, a declarat şi purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tănăsescu.

Timişoara

La Timişoara, protestatarii au cerut parlamentarilor să facă un act “de patriotism” în anul Centenarului şi să interzică avorturile.

“Primul marş pentru viaţă a fost organizat la Timişoara în anul 2006. Scopul nostru clar şi declarat este interzicea avorturilor, pentru că avortul este o crimă, iar acest lucru îl dovedeşte ştiinţa medicală. Omul este om încă de la concepere. În timpul avortului, copiii sunt pur şi simplu măcelăriţi. Am recăzut în păgânism, plus că este o problemă demografică din cauza avorturilor. Cel mai mare act de patriotism pe care pot să-l facă parlamentarii în anul Centenarului este să interzică avorturile, altfel vom merge tot în jos. Dacă se continuă aşa, oare vor mai exista români peste 50 sau peste 100 de ani? Eu cred că nu”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, preotul Ioan Chişărău.

Din parcul din zona Pieţei Bălcescu din Timişoara, cele câteva sute de persoane au plecat în marş pe străzile oraşului, pe muzică de fanfară, având în mâini pancarte cu mesaje precum “Adevăraţii doctori nu ucid copilaşii”, “Avortul omoară copiii”, “Un avort nu te face neînsărcinată, ci te face mama unui copil mort”, “Bărbaţii adevăraţi aleg viaţa”, „Copiii sunt iubire” sau „Avortul opreşte o inimă care bate”.

Manifestanţii s-au oprit şi în faţa Catedralei Mitropolitane din Timişoara, unde au ascultat mai multe discursuri susţinute de reprezentanţi ai Mitropoliei Banatului şi au rostit rugăciunea “Tatăl nostru”. De la Catedrala Mitropolitană, manifestanţii au plecat spre Prefectura Timiş, unde marşul s-a încheiat.

Bistriţa

Peste 300 de credincioşi, din toate confesiunile, au participat, la Bistriţa, la Marşul pentru Viaţă, ajuns la a V-a ediţie.

“Potrivit învăţăturii creştine, viaţa este cel mai mare dar al lui Dumnezeu faţă de oameni care trebuie preţuit şi protejat, în timp ce avortul este o crimă comisă împotriva unei persoane (fiinţe) nevinovate care nu se poate apăra. Literatura medicală a dovedit faptul că omul este viu din momentul concepţiei, adică din secunda în care prima celulă a trupului uman se formează, acea celulă poartă în sine demnitatea umană şi dreptul inalienabil la viaţă. Pentru a oferi o mărturie vie despre importanţa şi sensul creştin al vieţii umane, organizăm şi anul acesta Marşul pentru viaţă, care se află la a cincea ediţie în municipiul Bistriţa. O noutate şi o bucurie pentru noi, ca organizatori, este că acum ni se alătură toate confesiunile din oraşul nostru, conştinetizând faptul că toţi suntem responsabili pentru viaţă. Tema Marşului pentru viaţă 2018 este pusă sub genericul: O lume pentru viaţă!” au anunţat organizatorii.

Cluj

IPS Andrei Andreicuţ a declarat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la Marşul pentru Viaţă, organizat de trei asociaţii, că dacă ar rămâne conştiinţa creştină călăuzitoare pentru neamul românesc, nu s-ar mai împlini prognosticul catastrofal privind scăderea populaţiei României la 15 milioane de persoane.

„Sfânta Scriptură ne spune lucruri esenţiale în ceea ce priveşte viaţa. Avortul, din moment ce suprimă o viaţă, este crimă calificată. Sigur că trăim într-o lume secularizată şi nu se pune preţul care ar trebui să se pună pe Sfânta Scriptură sau pe viaţa religioasă în general, dar noi nu vom conteni să milităm pentru viaţă. (…) S-a constatat îmbătrânirea nu doar a României, ci şi a întregii lumi creştine. Toate familiile noastre tinere ar trebui să aibă măcar câte trei copilaşi, unul pentru mamă, unul tată şi celălalt pentru Biserică şi pentru ţară. Şi atunci pronosticul catastrofal pe care îl auzim, că peste un număr de ani nu vom mai fi decât 15 milioane de români de la 22 de milioane, nu s-ar împlini dacă ar rămâne conştiinţa creştină călăuzitoare pentru neamul nostru”, a spus IPS Andrei Andreicuţ.

Potrivit acestuia, toţi creştinii ar trebui să aibă convingerea că trebuie să apere viaţa.

Mitropolitul Clujului a participat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, alături de episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, şi de pastori ai unor culte neoprotestante, la Marşul pentru Viaţă, organizat de asociaţiile Pro Vita, Life Nation şi Clujul pentru Viaţă, manifestare la care au participat peste 2.000 de persoane. Traseul marşului a fost Piaţa Unirii – Bulevardul Eroilor – Piaţa Avram Iancu – Calea Dorobanţilor – str. Piteşti – Bulevardul 21 Decembrie 1918 – Piaţa Unirii.

Cei prezenţi au avut pancarte cu mesaje precum „Există iertare şi vindecare după avort”, „Pentru viaţă, pentru femeie, pentru familie”, „Ajută mama şi copilul. Ei depind de tine”, „Roagă-te pentru încetarea avorturilor”.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici