Video Ministrul Sănătăţii: Vrem înăsprirea legislaţiei pentru farmaciile care vând en gros către depozite

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat că instituţia pe care o conduce intenţionează înăsprirea legislaţiei pentru farmaciile care vând en gros medicamente către depozite, lucru care conduce la exportul paralel de medicamente, sancţiunile putând ajunge până la ridicarea licenţei.

545 afișări

"Intenţionăm să facem o modificare legislativă şi suntem chiar trecuţi pe plan la Guvern pentru modificare legislativă în sensul introducerii aceleiaşi sancţiuni şi pentru farmacii şi vrem să înăsprim acest regim pentru că nu am putut să mă gândesc că o farmacie poate să aibă această iresponsabilitate să vândă en gros către un depozit în condiţiile în care se cunoaşte foarte clar că aceste medicamente merg la export intracomunitar, care nu este interzis, dar este interzis farmaciei prin lege să vândă depozitului", a declarat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.

Întrebat dacă va ridica licenţa unei farmacii în condiţiile în care se descoperă că aceasta face export, ministrul Sănătăţii a declarat: "Cu siguranţă, da".

Florian Bodog a precizat şi că s-au descoperit cazuri concrete de farmacii care desfăşurau astfel de activităţi.

"Există caz concret, este afişat pe site-ul ANMDM de acum trei sau patru săptămâni.Ţin minte că mi s-a prezentat un astfel de caz de către domnul preşedinte Fotin şi am decis împreună. S-a ridicat autoriyaţia de funcţionare pentru depozit, iar farmaciei i s-a aplicat amenda maximă permisă de lege, în jur de 2.000 de lei, cred. Ceva nesemnificativ. Ăsta este şi motivul pentru care am luat decizia de a modifica legislaţia ", a mai spus Florian Bodog.

Ministrul Sănătăţii a declarat, joi, că a cerut Ministerului Economiei să notifice Comisia Europeană pentru a bloca exportul de vaccin.

“Am trimis scrisoarea către Ministerul Economie pentru a se face notificarea Comisiei Europene pentru blocare exportului de vaccin şi vreau să vă mărturisesc că intenţionez să solicit blocare exportului intracomunitar pentru mai multe medicamente în perioada care va urma asta însemnând săptămâna viitoare. Pentru absolut toate medicamentele care sunt prevăzute în programele naţionale de sănătate, pentru medicamentele prevăzute în programele de oncologie, pentru medicamentele pentru copiii cu leucemie. Pentru toate medicamentele care dispar de pe piaţă şi pentru care am semnale că nu se găsesc în farmacii sau că nu pot fi aprovizionate la timp”, a declarat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, la Parlament.

Florian Bodog a afirmat că Ministerul Sănătăţii a luat toate măsurile pentru a achiziţiona vaccinurile şi că aşteaptă livrarea primului lot de ROR pentru cele 10 judeţe care lipsesc.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici