PROTEST în faţa ministerului Educaţiei pe tema repartizării locurilor în facultăţi. Profesor universitar: Vom continua să protestăm | FOTO

Zeci de elevi şi profesori au protestat, marţi, în faţa ministerului Educaţiei faţă de modalitatea de repartizare a locurilor în facultăţi.

691 afișări
Imaginea articolului PROTEST în faţa ministerului Educaţiei pe tema repartizării locurilor în facultăţi. Profesor universitar: Vom continua să protestăm | FOTO

PROTEST în faţa ministerului Educaţiei pe tema repartizării locurilor în facultăţi. Profesor universitar: Vom continua să protestăm

Dascălii sunt nemulţumiţi de subfinanţarea domeniului de învăţământ, dar şi de maniera în care s-au alocat locurile în universităţi.

"Învăţământul universitar din România este cronic subfinanţat. Noi, în primul rând, cerem creşterea finanţării pentru educaţie universitară. Credem că toate universităţile, şi mici şi mari, trebuie să fie finanţate mai bine, inclusiv cu locuri mai multe la toate nivelurile, plus o sumă mai mare per student şi, în acelaşi timp, aceste alocări să fie totuşi transparente pentru că motivele invocate pentru aceste tăieri sunt cvasiinexistente, ele nu se leagă criteriile de rezultatele respective. Ceea ce cerem noi acum este nu neapărat să se retragă locurile anunţate în plus pentru universităţile mai mici, ci să se revină la numărul iniţial şi eventual în domeniile pe care ministerul le doreşte întărite să fie alocări suplimentare. Nu înţelegem de ce pentru a stimula nişte domenii trebuie să tai din altă parte, mai ales că toate statisticile europene ne arată că raportul dintre cei care finalizează studiile socio-umane şi cei care finalizează studii să spunem inginereşti este de trei sau doi la unu. Motivele reale cred că sunt de ordin politic, de ordin personal şi afectează întregi comunităţi", a declarat, pentru MEDIAFAX,Claudiu Crăciun, lector universitar SNSPA.

"Nu mi se pare cinstit să tai locuri bugetate de la cele mai performante universităţi din ţară si să le dai universităţilor care nu au rezultate atât de bune. Sper să se rezolve cât mai curânt, altfel, voi ieşi în continuare să protestez şi să îmi arăt solidaritatea faţă de mediul academic românesc. Aceste tăieri ne afectează pe viitor în mod direct pentru că dacă nu voi avea loc bugetat, eu nu voi avea banii necesari pentru a-mi plăti un loc la doctorat. Îmi pierd orice oportunitate de viitor", a explicat unul dintre studenţii prezenţi la protest, masterand anul I în cadrul Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti.

Profesor universitar: Vom continua să protestăm faţă de repartizarea locurilor la universităţi

Profesori universitari şi studenţi din Bucureşti au decis să continue protestele faţă de alocarea locurilor la universităţi după ce, spun ei, în urma unei discuţii cu ministrul Educaţiei, acesta le-a dat de înţeles că nu va reveni asupra deciziei iniţiale.

"Din nefericire, dânsul (ministrul Educaţiei -n.r.) nu a părut disponibil să facă nicio schimbare. (...)Am cerut transparenţă. Dacă dânsul spune că există o metodologie obiectivă şi criterii clare de alocare, trebuie să le vedem şi noi. Am solicitat să nu meargă împotriva unor universităţi şi programe care sunt de succes şi sunt căutate. (....) Vom continua să protestăm pentru că disponibilitatea dânsului de a schimba ceva din decizia iniţială, pur şi simplu, nu există", a declarat Claudiu Crăciun, lector universitar la SNSPA.

Profesorul a precizat că, în timpul întâlnirii cu ministrul Educaţiei, i-a cerut lui Valentin Popa să facă publice datele pe care acesta s-a bazat atunci când a făcut repartizarea locurilor pentru studiile universitare.

"I-am solicitat public să pună pe site-ul ministerului baza de date pe baza căreia a creat alocările şi pe baza căreia a tăiat locurile de la cele mai importante universităţi. Domnul ministru a refuzat şi a spus că sunt datele dânsului şi că nu este obligat să ni le transmită. Dânsul lucrează cu datele lui, nu cu datele transmise de universităţi, care sunt publice. La acest moment, nu putem să verificăm calculele făcute de domnul ministru, nu putem să spunem dacă sunt corecte sau nu. L-am mai întrebat dacă are disponibilitatea de a reveni asupra deciziei de a tăia respectivele locuri. Dânsul a spus că au fost foarte bine fundamentate şi că îi pare rău că nu a mers şi mai departe. (...) Atitudinea dânsului nu a fost aceea pe care o aşteptam", a mai adăugat Crăciun după întâlnirea cu Valentin Popa.

Valentin Popa a precizat recent faptul că sunt alocate 5.000 de locuri pentru domeniile prioritare, 3.000 de locuri pentru absolvenţii de liceu din mediul rural şi alte 1.000 de locuri pentru formarea cadrelor didactice. Potrivit ministrului Educaţiei, universităţile tradiţionale pierd 144 de locuri bugetate din peste 17.500 pentru licenţă, 700 pentru master şi aproximativ 80 de locuri la doctorat.

Valentin Popa a mai spus că alocarea locurilor la universităţi nu s-a făcut pe criterii politice, precizând că repartizarea actuală este una preliminară, cea definitivă urmând să aibă loc în toamnă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici