Steaua Bucureşti şi-ar putea pierde statutul de cap de serie în play-off-ul Ligii Campionilor

Steaua riscă să rămână fără cel mai important avantaj pe care l-a avut până acum în cupele europene, din cauza rezultatelor slabe din ultimele sezoane. Coeficientul vicecampioanei este într-o cădere serioasă şi, din 2018, şi-ar putea pierde statutul de cap de serie în play-off-ul Ligii Campionilor.

473 afișări
Imaginea articolului Steaua Bucureşti şi-ar putea pierde statutul de cap de serie în play-off-ul Ligii Campionilor

Steaua Bucureşti şi-ar putea pierde statutul de cap de serie în play-off-ul Ligii Campionilor (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)

Steaua n-a reuşit în ultimii ani să mai impresioneze în Europa. Este deja al treilea an consecutiv în care forţează intrarea în grupele Ligii Campionilor, dar nu reuşeşte. Mai mult, nici rezultatele din Europa League n-au fost ieşite din comun, ba dimpotrivă. Anul trecut, a ratat prezenţa în grupe, după ce a fost eliminată de Rosenborg. În acest sezon, a reuşit să pătrundă în grupele Ligii Europa, însă până acum n-a reuşit nicio victorie.

Aceste contraperformanţe i-au afectat şi locul confortabil pe care-l ocupa în clasamentul coeficienţilor. Statutul de cap de serie a fost „norocul” Stelei în ultimii ani, fapt care i-a adus adversari din urna a doua valorică. Asta a ajutat-o să ajungă mai uşor în grupele cupelor europene. Însă coeficientul Stelei s-a degradat în ultimii ani, din cauza rezultatelor slabe şi riscă să-şi piardă acest avantaj, dacă cel mult la anul nu va pătrunde în primăvara cupelor europene.

În acest moment, Steaua se află pe locul 54 în clasamentul coeficienţilor, cea mai bine clasată echipă din România, cu 33.130. Acest coeficient este media punctelor pe ultimii cinci ani. Însă, din 2018 va fi şters sezonul 2012-2013, cel mai bun din ultimii cinci ani, cu 13,360 puncte. La un calcul matematic, Steaua ar rămâne cu un coeficient de 19,770, la care se vor adăuga punctele pe care le va mai face în acest sezon şi în anul care urmează.

Totuşi, riscul să nu mai fie cap de serie din 2018, în play-off-ul Champions League şi chiar şi în turul III, este destul de mare. Spre exemplu, echipa cu cel mai mic coeficient care a intrat în acest an în turul III al Ligii Campionilor, pe traseul campioanelor, a fost FC Copenhaga, cu 24,720 puncte. În play-off-ul Ligii, a fost Legia Varşovia, cu 28 de puncte.

În acest sezon, Steaua a adunat 3420 de puncte în cupele europene. Cel mai slab sezon din ultimii cinci a fost 2015-2016, când n-a pătruns în grupele Europa League şi a realizat doar 1,95 puncte.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici