STUDIU Utilizarea antidepresivelor în timpul sarcinii nu dăunează dezvoltării copilului

  • Un nou studiu a constatat că femeile însărcinate care iau multe antidepresive obişnuite nu trebuie să se mai îngrijoreze că medicamentele ar putea dăuna viitoarei dezvoltări comportamentale sau cognitive a copilului lor.
  • Studiul a fost publicat luni în revista JAMA Internal Medicine.
219 afișări
Imaginea articolului STUDIU Utilizarea antidepresivelor în timpul sarcinii nu dăunează dezvoltării copilului

STUDIU Utilizarea antidepresivelor în timpul sarcinii nu dăunează dezvoltării copilului

Utilizarea antidepresivelor în timpul sarcinii nu a fost asociată cu autismul, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenţie (ADHD), tulburările de comportament, tulburările de dezvoltare a vorbirii, limbajului, învăţării şi coordonării sau dizabilităţile intelectuale, potrivit unui studiu efectuat pe peste 145.000 de femei şi copiii lor din Statele Unite, urmăriţi timp de 14 ani. 
 
„Aceasta este cu adevărat o lucrare importantă. Femeile şi profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt deseori îngrijoraţi de antidepresivele în timpul sarcinii şi, uneori, decid să întrerupă brusc aceste medicamente imediat ce se ştie de sarcină", a declarat Carmine Pariante, profesor de psihiatrie biologică la Institutul de Psihiatrie, Psihologie şi Neuroştiinţe de la King's College din Londra, într-un comunicat.
 
În schimb, femeile cu depresie şi alte afecţiuni psihice pentru care sunt prescrise antidepresive ar trebui să fie informate că riscul în timpul sarcinii "nu este atât de mare pe cât se credea anterior", a spus Pariante, care nu a fost implicat în studiu.
 
Sunt recunoscătoare pentru acest studiu", a declarat pentru CNN Dr. Tiffany Moore Simas, membră a Comitetului pentru ghidurile de practică clinică în obstetrică al Colegiului American de Obstetricieni şi Ginecolog.

Un subiect controversat

Numeroase studii efectuate de-a lungul deceniilor au constatat asocieri între utilizarea antidepresivelor în timpul sarcinii şi problemele de dezvoltare la copii, predominant autism şi ADHD. Dar cercetări mai noi au pus sub semnul întrebării calitatea acestor cercetări anterioare. Multe dintre studiile mai vechi au fost de natură observaţională şi adesea nu au reuşit să controleze factorii care contribuie, cum ar fi obezitatea şi alte probleme de sănătate, toxinele din mediul înconjurător, inflamaţia şi chiar stresul maternal.
 
Cercetările mai vechi nu au luat în considerare, de asemenea, impactul asupra unui făt în curs de dezvoltare purtat de o mamă cu depresie necontrolată, anxietate sau altă tulburare psihiatrică. Netratarea tulburărilor psihice ale mamei a fost, de asemenea, legată de "naşterea de copii decedaţi, naşterea prematură, probleme de restricţie a creşterii şi de greutate la naştere, afectarea legăturii, rezultate negative în ceea ce priveşte dezvoltarea neurologică şi un risc crescut de sănătate mintală a urmaşilor", a declarat Moore Simas.
 
Femeile depresive pot, de asemenea, să lipsească de la vizitele prenatale, să sară peste mese, să facă un abuz de alcool sau de ţigări şi, în general, să nu reuşească să aibă grijă de fătul lor în creştere aşa cum nu reuşesc să aibă grijă de ele însele, spun experţii.
 
Un număr foarte mic de antidepresive au fost legate de un risc crescut de malformaţii congenitale, potrivit Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA, aşa că femeile însărcinate ar trebui să discute cu medicii lor despre medicamentele pe care le iau.
 
În ciuda avansului cunoştinţelor care arată un impact redus sau chiar inexistent al celor mai comune antidepresive, mulţi medici şi viitoare mame sunt în continuare circumspecte cu privire la utilizarea acestora, a declarat Moore Simas.
 
Consultările dintre gravide şi medicii lor cu privire la utilizarea antidepresivelor sunt adesea "încadrate în contextul riscului medicamentelor - în ciuda faptului că datele sunt în general liniştitoare", a spus ea. „Conversaţiile despre utilizarea medicamentelor pentru sănătate mintală în timpul sarcinii sau în alte situaţii trebuie să ţină cont de riscul de boală netratată".
 
Colegiul American al Obstetricienilor şi Ginecologilor se întâlneşte în mod regulat pentru a actualiza îndrumările privind medicamentele care pot fi utilizate în siguranţă în timpul sarcinii şi va revizui cercetările recente, cum ar fi acest nou studiu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici