Video Guvernul Orban a depus jurământul de învestire la Palatul Cotroceni / Au fost luate măsuri speciale: jurământ cu mănuşi

  • Parlamentarii au votat învestirea Guvernului Orban. Au fost înregistrate 286 de voturi „pentru”, 23 de voturi „împotrivă” şi o abţinere.
  • Votul a început la ora 11:00 şi s-a încheiat la ora 17:00. Grupurile parlamentare au intrat în plen, pe rând, pentru a nu aglomera sala.
  • Miniştri desemnaţi au fost audiaţi sâmbătă dimineaţă, în regim de urgenţă, prin telefon sau videoconferinţă, de o singură comisie reunită.
10208 afișări

UPDATE Guvernul Orban a depus jurământul de învestire la Palatul Cotroceni

Ludovic Orban şi miniştrii cabinetului său au depus, sâmbătă, jurământul de învestire la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis a declarat că Guvernul va continua lupta împotriva epidemiei de coronavirus şi că Parlamentul a transmis un mesaj de unitate.

„Astăzi Guvernul a fost votat, învestit şi a depus jurământul în condiţii foarte speciale, din cauza epidemiei de coronavirus. În primul rând, felicitări noului guvern şi le doresc mult succes. Apreciez în mod deosebit votul care s-a dat astăzi în Parlamentul României. Astăzi, din Parlament s-a transmis un mesaj de unitate. Sunt foarte bucuros să constat că majoritatea parlamentărilor şi partidelor parlamentare au înţeles importantă şi greutatea acestui moment şi nevoia unei acţiuni unitare pentru România şi pentru români”, a spus Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, imediat după depunerea jurământului de învestire a noului Guvern.

Şeful statului a adăugat că Guvernul Orban va continua lupta împotriva epidemiei de coronavirus.

Prima prioritate pentru noul guvern este, evident, continuarea luptei împotrivă epidemiei de coronavirus, continuarea luptei pentru a gestiona eficient întreaga criză care s-a generat. Guvernul, care îşi preia acum mandatul, este guvernul care şi până acum a lucrat cu motoarele turate, a lucrat bine pentru a gestiona această criză. Acum, cu toate forţele, vom continuă această luptă”, a subliniat Iohannis.

Parlamentarii i-au acordat încrederea noului Guvern Orban, fiind la a doua învestire.

UPDATE Măsuri speciale la Cotroceni: Miniştrii au măşti şi mănuşi, nu dau mâna între ei sau cu preşedintele

Modul în care se va desfăşura depunerea jurământului:

- Sosirea Prim-ministrului desemnat în Sala Unirii, lângă pupitrul pentru jurământ

Prim-ministrul şi miniştrii vor veni individual în faţa Preşedintelui României, la intervale de timp prestabilite, care să permită aplicarea măsurilor de dezinfecţie a suprafeţelor, precum şi evitarea contactului unii cu ceilalţi.

1. Sosirea preşedintelui Klaus Iohannis, în Sala Unirii
2. Intonarea Imnului Naţional al României
3. Citirea decretului - Dl. Gheorghe Angelescu, Consilier de Stat
4. Depunerea jurământului - separat de către fiecare membru al guvernului
- Demnitarul desemnat se îndreaptă spre pupitru şi microfon
- Rostirea jurământului, cu mâna dreaptă pe Constituţia României şi Biblie
- Semnarea jurământului
- Demnitarul lasă mapa cu jurământul pe măsuţa de lângă pupitru şi părăseşte sala


Nu vor participa alţi invitaţi şi nici reprezentanţii mass-media.

Măsuri:
- la sosire, fiecare demnitar se va dezinfecta, îşi va pune masca, mănuşile apoi se va dezinfecta încă o dată;
- măsuri pentru păstrarea distanţei sociale, cu respectarea unui culoar dedicat, cu lipsa oricărui contact direct, pe traseul Intrarea Oglinzi - Galeria Basarabilor - Sala Unirii;
- înainte de intrarea în Sala Unirii, demnitarul primeşte Jurământul şi pixul;
- se va deplasa la pupitru, va rosti jurământul în faţa Preşedintelui României, cu mâna dreaptă pe Constituţia României şi Biblie;
- va semna jurământul, apoi îl va aşeza pe masa din dreapta pupitrului. Pixul nu va fi refolosit, va fi aruncat, împreună cu mănuşile, la ieşirea din sală;
- demnitarul va părăsi sala pe culoarul pentru plecare;
- se vor folosi consumabile de unică folosinţă, iar documentul semnat va urma o procedură specifică de manipulare şi păstrare;
- între depunerile de jurământ de către fiecare demnitar vor fi dezinfectate obiectele folosite în timpul ceremoniei, de către persoane autorizate.

UPDATE Guvernul Orban a fost învestit de Parlament

Parlamentarii au votat învestirea Guvernului Orban. Au fost înregistrate 286 de voturi „pentru”, 23 de voturi „împotrivă” şi o abţinere.

„Birourile Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, procedând la verificarea li numprarea voturilor exprimate de către deputaţi şi senatori, prin vot secret, cu bile, asupra cererii domnului Ludovic Orban, candidatul desemnat pentru funcţia de, prim ministru, au constatat următoarele: Numărul total al deputaţilor şi senatorilor- 465, numprul deputaţilor şi senatorilor prezenţi-310. Numprul total de voturi exprimate-309, din care votul pentru 286, voturi contra 23 şi nicio abţinere. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţilor deputaţilor şi senatorilor”, a anunţat secretarul Camerei Deputaţilor, Dragoş Zisopol.

Votul a început la ora 11:00 şi s-a încheiat la ora 17:00. Grupurile parlamentare au intrat în plen, pe rând, pentru a nu aglomera sala.

Miniştri desemnaţi au fost audiaţi sâmbătă dimineaţă, în regim de urgenţă, prin telefon sau videoconferinţă, de o singură comisie reunită.

UPDATE  Votul de învestire a Guvernului Orban s-a încheiat la Senat, fiind înregistrate 78 de voturi. Doar patru senatori liberali din totalul celor 31 au fost, însă, prezenţi la vot. 

 
Potrivit situaţiei prezentate de grupul de comunicare al PNL, după încheierea votului la Senat, au fost înregistrate 59 de voturi din partea PSD, 11 voturi ale USR, patru voturi ale senatorilor UDMR şi doar patru voturi ale liberalilor. În total, 78 de senatori au fost prezenţi la vot, din totalul celor 136.
 
Votul continuă însă la Camera Deputaţilor, până la ora 17:00.
 
Până la această oră au fost exprimare, în total, 243 de voturi ale parlamentarilor, astfel că există cvorum pentru învestirea Guvernului.
 
Pentru a fi învestit, însă, Executivul Orban are nevoie de 233 de voturi pozitive.

UPDATE  Victor Costache a fost prezent la audierile din Parlament pentru învestirea Guvernului Orban, în condiţiile în care un angajat al Ministerului Sănătăţii a fost diagnosticat cu coronavirus. Deşi rezultatul testului ministrul Sănătăţii a ieşit negativ, acesta ar fi trebuit să rămână în izolare.

UPDATE Primii parlamentari care au intrat în sala de plen să voteze sunt cei din grupul PSD de la Senat. Senatorii liberalii sunt aşteptaţi să voteze începând cu ora 12.00, USR între 12.20 şi 12.35, apoi urmează grupul de la Senat al UDMR (12.35-12.45) şi cei neafiliaţi (12.45-13.00).

La Camera Deputaţilor, PSD va vota între orele 13:00-14:30, PNL între 14:30-15:15, USR între 15:15-15:45, PRO Europa între 15:45-16:00, UDMR între 16:00-16:15, minorităţile între 16:15-16:30, PMP între 16:30-16:45 şi cei neafiliaţi între 16:45-17:00.

UPDATE Votul a început la ora 11:00. Grupurile parlamentare intră, pe rând, în sala de plen, pentru a vota învestirea Guvernului Orban. Aleşii poartă, de asemenea, măşti şi mănuşi de protecţie. Măsurile au fost impuse în contextul în care cazurile de coronavirus în România se îndreaptă spre 100.

Miniştri desemnaţi au fost audiaţi în această dimineaţă. Violeta Alexandru, Costel Alexe, Victor Costache şi Adrian Oros sunt printre liberalii care au primit aviz negativ în comisiile de specialitate.

PSD, UDMR, USR şi PMP au anunţat că votează pentru acordarea încrederii cabinetului Orban, în contextul crizei generate de noul virus Covid-19.

UPDATE Violeta Alexandru după avizul negativ: Circul PSD nu se dezminte

Violeta Alexandru, ministrul propus la Muncă, explică de ce nu a putut fi contactată pentru audieri. Ministrul a primit aviz negativ deoarece nu a reuşit să intre prin videoconferinţă.

„Audierea din această dimineaţă ... La ora stabilită, am sunat pe telefonul pus la dispoziţie de Comisie, am intrat, cu un cod de acces, pe linia securizată, am aşteptat pe hold până am fost deconectată. L-am sunat imediat pe Preşedintele Comisiei, deputatul PSD Adrian Solomon să îl întreb ce se întâmplă şi să îi spun că sunt la dispoziţia Comisiei. Mi-a spus ca nu mai este nevoie să mă audieze, au votat deja! Circul PSD nu se dezminte!”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook.

Apoi, într-o intervenţie la Digi 24, Violeta Alexandru a spus că este în continuare la dispoziţia comisiei. „Nu putem decupla avizul de astăzi de anterioarele experienţe din comisiei”, a spus ministrul propus, adăugând că nu a tratat cu neseriozitate momentul audierii.

UPDATE Audierile s-au încheiat. Miniştrii propuşi la Economie, Cultură, Sport, Externe, Fonduri europene, Apărare, Interne, Transporturi, Agricultură au primit aviz pozitiv. Miniştrii propuşi la Educatie, Muncă, Sănatate, Mediu, Justiţie, Dezvoltare, Finanţe au primit aviz negativ
 
UPDATE Violeta Alexandru, ministrul propus la Muncă, a primit aviz negativ, deoarece nu a reuşit să intre prin videoconferinţă. Monica Anisie, ministrul propus la Educaţie, a primit pentru a treia oară consecutiv aviz negativ la audierile din Parlament. Miniştri propuşi pentru Cultură, Economie, Externe şi Fonduri Europene au fost avizaţi pozitiv. Victor Costache de la Sănătate a primit aviz negativ.
 
”Încep prin a va transmite multă sănătate şi multă putere prin a depăşi situaţia provocată de coronavirus. Este nevoie de stabilitate şi de capacitatea de a ne adapta la provocările pe care situaţia mondială le generează. Aastfel, în calitate de ministru al Culturii an venit cu soluţii de diminuare a covid-19. Am găsit înţelegere pentru luarea unor măsuri care să nu pericliteze activitatea pe termen mediu şi lung. Am intevenit pentru a proteja instituţiile de cultură şi am luat decizia de a sista lucrările cu publicul pentru o perioadă. Această situaţie ne aduce în faţă nevoii urgente pentru digitalizare, iar domebniul cultural nu trebuie lăsat în urmă. Proiecte precum e-cultura şi e-patrimoniu trebuie prioritizate pentru a deveni funcţionale”, le-a transmis Bogdan Gheorghiu, prin telefon, parlamentarilor.
 
Parlamentarii urmează să voteze sâmbătă, de la ora 11,00, învestirea Guvernului Orban. Procedura este una specială, în contextul măsurilor de protecţie împotriva infecţiei cu noul coronavirus.
 
Senatorii şi deputaţii poartă măşti de protecţie, iar miniştri sunt audiaţi prin telefon. Audierea se va face între 9:00 şi 11:00, prin telefon sau videoconferinţă, în sala Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor. Urmează apoi votul de învestire, într-un plen reunit.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici