Coreea de Nord este pe cale să repornească un reactor nuclear

Imagini recente prin satelit sugerează că Phenianul ar putea să fie pe punctul de a repormi un reactor nuclear considerat principala sursă de plutoniu cu destinaţie militară a Coreei de Nord, au declarat joi cercetători americani.

1015 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord este pe cale să repornească un reactor nuclear

Coreea de Nord este pe cale să repornească un reactor nuclear (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Reactorul - cu o capacitate de cinci megawaţi - de care dispune Coreea de Nord în complexul nuclear de la Yongbyon este capabil să producă aproximativ şase kilograme de plutoniu pe an, adică o cantitate suficientă pentru o bombă nucleară, estimează unii experţi.

Phenianul a efectuat trei teste nucleare, ultimul în februarie 2013, şi a ameninţat recent că-l va efectua pe al patrulea.

Ultimele imagini prin satelit arată o reintensificare a activităţii la Yongbyon, care pare să trădeze "primii paşi" către "repornirea reactorului", afirmă specialiştii de la Institutul americano-coreean din cadrul Universităţii Johns Hopkins pe site-ul 38 Nord.

Cercetătorii afirmă totuşi că activitatea în curs este "prea limitată" pentru a stabili cu certitudine momentul în care reactorul ar putea să fie testat şi să devină operaţional.

Reactorul de la Yongbyon a fost închis în 2007, în cadrul unui acord de dezarmare în schimbul unui ajutor, dar nord-coreenii au început lucrări de renovare după ce au efectuat ultimul test nuclear.

Phenianul a propus la începutul lui ianuarie să-şi suspende testele nucleare, în schimbul suspendării manevrelor efectuate în mod tradiţional de către Statele Unite împreună cu Coreea de Sud. Această propunere a fost respinsă de către Washington.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici