ATACURI TERORISTE la Bruxelles, soldate cu cel puţin 31 de morţi şi 200 de răniţi. Patru români, printre răniţi. Atentatele, comise de doi terorişti sinucigaşi. Trei zile de doliu naţional în Belgia - FOTO, VIDEO

Cel puţin 31 de persoane au murit, iar alte 200 sunt rănite în urma exploziilor produse pe un aeroport şi în staţii de metrou din oraşul belgian Bruxelles, în ceea ce par a fi atacuri teroriste coordonate, afirmă surse citate de presa belgiană. Autorităţile belgiene au stabilit că doi terorişti sinucigaşi au comis atentatele de la Bruxelles, iar alt militant islamist este căutat în mod activ. Patru cetăţeni români au fost răniţi în atentate.

129408 afișări
Imaginea articolului ATACURI TERORISTE la Bruxelles, soldate cu cel puţin 31 de morţi şi 200 de răniţi. Patru români, printre răniţi. Atentatele, comise de doi terorişti sinucigaşi. Trei zile de doliu naţional în Belgia - FOTO, VIDEO

EXPLOZII pe aeroportul din Bruxelles (Imagine: Twitter)

 

GALERIE FOTO 

Patru cetăţeni români au fost răniţi în atentatele de la Bruxelles

Patru cetăţeni români au fost răniţi în atentatele care au avut loc, marţi, la Bruxelles, anunţă Ministerul Afacerilor Externe, precizând că dintre aceştia doi se află în spital, iar unul a fost deja externat.

UPDATE 20:00 Doi terorişti sinucigaşi, implicaţi în atentatele de la Bruxelles

Autorităţile belgiene au stabilit că doi terorişti sinucigaşi au comis atentatele de la Bruxelles, iar alt militant islamist este căutat în mod activ, informează site-ul cotidianului Le Figaro.

"Cel mai probabil, doi terorişti-kamikaze sunt implicaţi în atentatele de la Bruxelles; un al treilea suspect este căutat în mod activ", a transmis Parchetul federal belgian.

Referindu-se la mesajul de revendicare atribuit reţelei terorite Stat Islamic, procurorul federal belgian, Frederic van Leeuw, a declarat că "este necesară o verificare formală".

Oficialul belgian a subliniat că este prematur să se facă vreo legătură cu atentatele de la Paris, comise în noiembrie 2015 şi soldate cu 130 de morţi.

UPDATE 17:50 Belgia a decretat trei zile de doliu naţional după atentatele comise marţi în regiunea Bruxelles, soldate cu cel puţin 31 de morţi şi circa 200 de răniţi, informează Quest-France.

Presa belgiană a difuzat imagini surprinse de camere de supraveghere în care apar trei dintre autorii atentatelor.

UPDATE 16:10 Cel puţin 31 de persoane au fost ucise, iar alte 200 sunt rănite în atentatele comise marţi în Bruxelles, anunţă primarul oraşului, Yvan Majeur.

"Atacurile teroriste s-au soldat, conform bilanţului preliminar, cu 31 de morţi şi aproape 200 de răniţi", a declarat primarul Yvan Majeur.

În staţia de metrou Maelbeek au fost ucise 20 de persoane, alte 106 fiind rănite.

Alte 11 persoane au fost ucise în Aeroportul Zaventem din Bruxelles.

UPDATE 16:00 Cel puţin 31 de persoane au murit, iar peste o sută sunt rănite în urma exploziilor produse pe un aeroport şi în staţii de metrou din oraşul belgian Bruxelles, informează BBC.

UPDATE 15:28 Armata belgiană a detonat un pachet suspect găsit la aeroportul din Bruxelles, relatează centrul de criză din Belgia, informează BBC. O altă detonare controlată a avut loc şi la staţia de metrou Maelbeek.

 

 

UPDATE 14:58 Organizaţia teroristă Stat Islamic revendică atentatele de la Bruxelles

Cel puţin 15 persoane au murit în explozia de la staţia de metrou Maalbeek din Bruxelles, marţi dimineaţă, după ce un atentat sinucigaş a avut loc pe aeroportul Zaventem, aducând bilanţul total la 26 de morţi, relatează postul belgian RTBF, citând compania de transport STIB din Bruxelles.

UPDATE 12:02 -  Cel puţin 26 de morţi şi zeci de răniţi în atentatele de la Bruxelles

Cel puţin 21 de persoane au murit, iar alte zeci sunt rănite în urma exploziilor produse pe un aeroport şi în staţii de metrou din oraşul belgian Bruxelles, în ceea ce par a fi atacuri teroriste coordonate, afirmă surse citate de presa belgiană.

Niciun cetăţean român nu a fost victimă a atentatelor produse la Bruxelles, marţi dimineaţă, a afirmat premierul Dacian Cioloş, care a adăugat că oficialii români care sunt în vizită de lucru la Comisia Europeană sunt în siguranţă la sediul reprezentanţei permanente a României la UE.

Conform unui bilanţ preliminar, 21 persoane au fost ucise, iar alte zeci sunt rănite în ceea ce par a fi atacuri teroriste coordonate. Circa 50 de persoane sunt în stare gravă.

Bilanţul victimelor nu a fost confirmat de autorităţi.

UPDATE 11:57: Ipoteza atentatului sinucigaş din aeroportul Zaventem, confirmată de procurorul belgian

Procurorul general belgian a confirmat ipoteza atentatului sinucigaş din aeroportul Zaventem, din Bruxelles, unde au avut loc, marţi dimineaţă două explozii, dar şi bilanţul provizoriu de 13 morţi şi 35 de răniţi, informează Le Figaro.

UPDATE 11:35 Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze pe teritoriul Belgiei că autorităţile locale au decis instaurarea nivelului de alertă gradul 4, ca urmare a evenimentelor de tip terorist produse marţi.

UPDATE11:21 Răniţii sunt duşi la spitale de către ambulanţe

 

 

 

UPDATE 11:00 Cel puţin 10 morţi şi 30 de răniţi, în două explozii pe un aeroport din Bruxelles -spital

Potrivit reprezentanţilor spitalului Saint-Luc, situat în apropierea aeroportului Zaventem, au fost aduşi deja 10 morţi şi 30 de răniţi, relatează postul RTBF.

Încă o explozie s-a înregistrat în această dimineaţă la Bruxelles. Deflagraţia s-a înregistrat la metroul Maelbeek, informează La Libre Belgique. 

Potrivit Le Soir, cel puţin două persoane au fost rănite la staţia de metrou din apropierea clădirilor oficiale din Bruxelles. 

UPDATE - Chiar înainte de producerea celor două explozii de la aeroport au fost trase focuri de armă şi s-au auzit strigăte în arabă, transmite agenţia de presă Belga. Autorităţile au activat planul de catastrofă regională şi toate drumurile care duc spre aeroport sunt închise, inclusiv traficul feroviar spre şi dinspre aeroport care a fost închis. 

Momentul exploziei a fost surprins de camerele de luat vederi

Cursa Tarom spre Bruxelles, care a decolat la 07:30 din Bucureşti a fost redirecţionată spre Amsterdam.

Martorii au declarat că au "simţit " undele de şoc provocate de explozii şi cred că deflagraţiile au avut loc la check-inul pentru cursa American Airlines, la ora locală 8.00 dimineaţa ( 9.00- ora României), relatează Daily Mail.

Potrivit unui martor citat de RTBF, mai multe persoane au fost rănite în terminalul de plecări din faţa hotelului Sheraton. Originea exploziilor este necunoscută momentan.

Antrenorul Mircea Rednic a relatat la Digi24 că fiica sa Luana se afla pe aeroportul din Bruxelles şi că vorbea cu ea la telefon chiar în momentul în care s-au auzit exploziile. Ea a povestit şi că a văzut mai multe persoane rănite.

"Am alergat şi nu m-am uitat în jur. Am văzut răniţi şi nu mi-am dat seama dacă mai erau în viaţă. Doar am alergat. Îmi era frică să nu alerg spre un loc unde era o bombă. Acum suntem pe pistă. Ne-a scos afară. Sunt multe ambulanţe şi mulţi pompieri. La un restaurant şi o farmacie mi se pare că au fost bombele. Căzuse tavanul şi era praf, dar nu mai era fum, când am ieşit nou. Nu ştiu nimic. Eu nu mai plec. Am lăsat bagajul în aeroport. Nu mă mai interesează. Îl aştept pe tata să vină să mă ia cu maşina. Sunt doar angajaţi de la aeroport lângă noi. Nu sunt forţe de ordine", a declarat Luana Rednic, la Digi24.

Aeroportul a fost evacuat şi toate zborurile au fost suspendate.

Potrivit imaginilor postate pe reţelele de socializare de către martori, un fum negru se ridică din clădirea unui terminal.

 

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici