Războiul din Ucraina, ziua 112. Rusia le cere luptătorilor ucraineni să predea armele la Sievierodonetsk / NATO vrea mai multă pregătire şi mai multe arme / Primul coridor umanitar din Severodonetsk

  • NATO vrea mai multă pregătire şi mai multe arme.
  • Silozuri temporare vor fi construite de-a lungul graniţei cu Ucraina, spune Biden
  • Rusia le cere luptătorilor ucraineni să predea armele la Sievierodonetsk.
  • Zelenski vrea să recupereze regiunile pierdute.
  • Un coridor umanitar se deschide pentru prima dată în Severodonetsk.
15176 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 112. Rusia le cere luptătorilor ucraineni să predea armele la Sievierodonetsk / NATO vrea mai multă pregătire şi mai multe arme / Primul coridor umanitar din Severodonetsk

UPDATE 23:45 Canada anunţă o nouă asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de 9 milioane de dolari canadieni

Armata ucraineană va primi 10 tunuri de înlocuire a obuzierelor M777, care au fost predate anterior de către partenerii occidentali.

"Vom continua să lucrăm cu sârguinţă pentru a oferi Ucrainei asistenţa militară cuprinzătoare de care are nevoie pentru a-şi apăra suveranitatea şi securitatea", a declarat ministrul Apărării, Anita Anand.

UPDATE 23:36

Republica Cehă a restricţionat plăţile de ajutor umanitar pentru refugiaţii ucraineni pentru a preveni "turismul subvenţionat", a anunţat Radio Cehia.

Plăţile de 5.000 de coroane (aproximativ 200 de euro) nu vor fi creditate dacă statul le oferă refugiaţilor cazare, hrană şi produse de igienă gratuite.

De asemenea, se va verifica dacă refugiaţii înregistraţi în Republica Cehă locuiesc la adresele pe care le-au declarat. Cei care au dreptul la prestaţii le vor primi doar la locul de reşedinţă permanentă.

UPDATE 23:20 

Armata ucraineană avansează spre oraşul ocupat Izium ca o modalitate de a slăbi presiunea armatei ruse asupra oraşului Slovyansk, a declarat şeful biroului prezidenţial ucrainean, Oleksiy Arestovych.

UPDATE 23:00 Doi voluntari americani au fost capturaţi de ruşi lângă Harkov 

Alexander Druke, în vârstă de 39 de ani, şi Andy Huynh, în vârstă de 27 de ani, au servit ca voluntari într-una dintre unităţile armatei ucrainene. Ei sunt primii americani capturaţi de ruşi în război.

UPDATE 22:00 Preşedintele Biden anunţă că Ucraina va primi armament în valoare de 1 miliard de dolari

Preşedintele Joe Biden a anunţat miercuri un nou ajutor în valoare de 1 miliard de dolari în arme pentru Ucraina, care include sisteme de rachete anti-navă, rachete de artilerie, obuziere şi muniţie, scrie Reuters.

În cadrul unei convorbiri telefonice cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, Biden a declarat că i-a vorbit liderului aflat în conflict despre noul armament.

Preşedintele a anunţat, de asemenea, un ajutor umanitar suplimentar de 225 de milioane de dolari pentru a ajuta populaţia din Ucraina, inclusiv prin furnizarea de apă potabilă, medicamente şi asistenţă medicală critică, alimente, adăposturi şi bani pentru ca familiile să poată achiziţiona articole esenţiale.

UPDATE 20:00 Casa Albă urmează să anunţe un nou ajutor militar

Casa Albă ar urma să anunţe, miercuri, un nou ajutor în valoare de aproximativ 1 miliard de dolari pentru Ucraina în materie de arme, inclusiv sisteme de rachete anti-navă, rachete de artilerie şi muniţie pentru obuziere, anunţă Reuters, care citează surse anonime.

Pachetul de ajutor, care apare în timp ce secretarul american al apărării Lloyd Austin se întâlneşte cu aliaţii la Bruxelles, ar putea fi împărţit în două categorii: transferul de articole de apărare în exces din stocurile americane şi alte arme care sunt finanţate de Iniţiativa de asistenţă pentru securitatea Ucrainei, un program separat autorizat de Congres.

Armamentul va include mai multe rachete pentru sistemele de lansare de rachete multiple (MLRS) care fuseseră trimise în Ucraina şi muniţie pentru obuzierele M777.

UPDATE 18:00 Fostul preşedinte al Rusiei sugerează că Ucraina ar putea să nu mai existe în doi ani

"Am văzut un raport potrivit căruia Ucraina vrea să primească GNL (gaz natural lichefiat) în cadrul unui acord de împrumut de la stăpânii săi de peste mări, cu plata livrării în doi ani", a scris Medvedev, care este în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate, pe Telegram, potrivit agenţiei de presă TASS.

"Şi cine a spus că în doi ani Ucraina va exista măcar pe harta lumii?", a mai spus aliatul apropiat al preşedintelui Vladimir Putin.

UPDATE 17:45 Ucraina spune că Rusia are în vizor o „zonă vastă, de la Varşovia la Sofia”

Preşedintele Volodimir Zelenski a îndemnat miercuri Uniunea Europeană să lase Ucraina sa să pornească pe drumul spre aderarea la blocul comunitar, avertizând că ambiţiile teritoriale ale Rusiei se întind de la Varşovia la Sofia, relatează Reuters.

Într-un discurs rostit în faţa ambelor camere ale parlamentului ceh prin intermediul unei legături video, Zelenski a cerut, de asemenea, mai multe sancţiuni din partea UE împotriva Rusiei.

"Rusia nu este interesată doar de Mariupol, Sievierodonetsk, Harkov şi Kiev. Nu, ambiţiile sale sunt îndreptate asupra unei zone vaste, de la Varşovia la Sofia", a spus el. "Ca şi în trecut, invazia rusă în Ucraina este primul pas de care conducerea rusă are nevoie pentru a deschide calea spre alte ţări, spre cucerirea altor popoare".

UPDATE 17:00 Rusia susţine că a distrus un depozit cu arme furnizate de NATO în vestul Ucrainei

Rusia a declarat miercuri că forţele sale au distrus un depozit care conţinea arme furnizate de NATO în vestul Ucrainei, în timp ce preşedintele Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe aliaţii occidentali să accelereze livrările de arme către ţara sa.

"În apropiere de oraşul Zolochiv din regiunea Lvov, rachete Kalibr de înaltă precizie cu rază lungă de acţiune au distrus un depozit de muniţie cu arme străine transferate Ucrainei de către ţările NATO, inclusiv obuziere M777 de 155 mm", a declarat Ministerul Apărării într-un comunicat

UPDATE 16:00 Macron: Preşedinţii Ucrainei şi Rusiei vor trebui să negocieze pentru oprirea războiului

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat miercuri, în România, că omologii săi din Ucraina şi Rusia, Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin, vor trebui să iniţieze negocieri pentru oprirea conflictului militar.

Militari ruşi ucişi în ultimele 24 de ore

250 de militari ruşi au fost ucişi în 24 de ore, afirmă reprezentanţii Ministerului Apărării din Ucraina. Tot în ultimele 24 de ore, în război au fost distruse şase tancuri şi 37 de vehicule ruseşti.

Autorităţile din Ucraina susţin că cel puţin 250 de soldaţi ruşi au fost ucişi în conflict în ultimele 24 de ore, ridicând numărul total al pierderilor estimate la 32.750.

Primul coridor umanitar din Severodonetsk

Un coridor umanitar se deschide pentru prima dată în Severodonetsk, oraşul ucrainean care se afşă în centrul luptelor din estul Ucrainei, anunţă BBC.

Armata rusă a declarat că acesta va fi deschis 12 ore, începând cu ora 08:00, ora Moscovei, iar oamenii vor fi duşi spre nord, în teritoriile ocupate.

Rusia are nevoie de mai mulţi luptători

Conform Institutului American pentru Studiul Războiului, Federaţia Rusă poate ridica limita de vârstă pentru recrutare de la 40 la 49 de ani. Acest lucru demonstrează lipsa tot mai mare de personal în Rusia pentru a compensa pierderile unităţilor de luptă.

Silozuri temporare vor fi construite de-a lungul graniţei cu Ucraina, spune Biden

Preşedintele american Joe Biden a declarat că vor fi construite silozuri temporare de-a lungul graniţei cu Ucraina, inclusiv în Polonia, în încercarea de a ajuta la exportul mai multor cereale din ţara sfâşiată de război.

Biden a declarat marţi într-o convenţie sindicală din Philadelphia  după cum a raportat Reuters:

”Lucrez îndeaproape cu partenerii noştri europeni pentru a scoate pe piaţă 20 de milioane de tone de cereale blocate în Ucraina pentru a ajuta la scăderea preţurilor la alimente.

Nu poate ieşi prin Marea Neagră pentru că va fi scufundată...

Aşa că vom construi silozuri, silozuri temporare, la graniţele Ucrainei, inclusiv în Polonia”.

NATO vrea mai multă pregătire şi mai multe arme

NATO trebuie să dezvolte „o pregătire şi mai mare” şi să-şi consolideze capacităţile de arme de-a lungul graniţei de est, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, a declarat marţi şeful alianţei militare.

Secretarul general Jens Stoltenberg a vorbit  cu premierul olandez Mark Rutte şi liderii Danemarcei, Poloniei, Letoniei, României, Portugaliei şi Belgiei, înaintea unui summit mai amplu al NATO de la Madrid de la sfârşitul lunii.

”La Madrid, vom conveni asupra unei întăriri majore a posturii noastre.

În această seară am discutat despre necesitatea unei prezenţe mai pregătită pentru luptă şi mai dotată cu mai multe echipamente şi provizii prepoziţionate”.

Rusia le cere luptătorilor ucraineni să predea armele la Sievierodonetsk

Rusia le-a transmis forţelor ucrainene ascunse într-o fabrică chimică din Sievierodonetsk să depună armele până miercuri dimineaţa.

Ucraina spune că peste 500 de civili sunt prinşi alături de soldaţi în interiorul Azot, o fabrică de produse chimice în care forţele sale au rezistat săptămâni de bombardamente şi atacuri ruseşti care au redus o mare parte din Sievierodoneţk în ruine.

Zelenski vrea să recupereze regiunile pierdute 

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a ţinut un discurs privind luptele care se desfăşoară în Donbas, menţinerea regiunii sub control ucrainean fiind cheia pentru determinarea cursului războiului.

”În ultima zi nu au avut loc schimbări drastice în bătălia din Donbas. Cea mai aprigă luptă are loc în Sievierodonetsk şi în toate oraşele şi comunităţile din apropiere.

Pierderile, din păcate, sunt dureroase. Dar trebuie să rezistăm. Acesta este statul nostru. Este vital să rămânem acolo, în Donbas.

Cu cât inamicul suferă acolo mai multe pierderi, cu atât mai puţină putere va avea pentru a continua agresiunea. Prin urmare, direcţia Donbas este cheia pentru a determina cine va domina în următoarele săptămâni.

Avem pierderi dureroase şi în regiunea Harkov , unde armata rusă încearcă să-şi consolideze poziţia. Bătăliile pentru această direcţie continuă şi încă trebuie să luptăm din greu pentru  Harkov”.

Suport pentru Suedia şi Finlanda 

Liderii a şapte membri europeni ai NATO au promis marţi, la Haga, sprijin pentru cererile Suediei şi Finlandei de a adera la alianţă, în timp ce secretarul Jens Stoltenberg a îndemnat toate naţiunile să sporească ajutorul militar pentru Ucraina .

S-au prezentat  Krisjanis Karins- premierul Letoniei, Mateusz Morawiecki-premierull Poloniei, Mette Frederiksen - premierul Danemarcei, Mark Rutte - premierulŢărilor de Jos, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, Alexander De Croo - premierul Belgiei, Antonio Costa  - premierul Portugaliei şi preşedintele Klaus Johannis al României. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici