Războiul din Ucraina, ziua 208. Rusia pierde şi avioane de luptă, nu doar soldaţi / Autorităţile spun că ruşii au lovit centrala nucleară de la Pivdennoukrainsk / Un tanc rusesc T-90 a fost capturat de ucraineni / Războiul Rusiei a ucis cel puţin 390 de copii / Biden: Rusia nu este atât de competentă şi de capabilă

  • Procuratura Generală: Războiul Rusiei a ucis cel puţin 390 de copii, iar 757 au fost răniţi din 24 februarie
  • Un tanc rusesc T-90 a fost capturat de ucraineni
27835 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 208. Rusia pierde şi avioane de luptă, nu doar soldaţi / Autorităţile spun că ruşii au lovit centrala nucleară de la Pivdennoukrainsk / Un tanc rusesc T-90 a fost capturat de ucraineni / Războiul Rusiei a ucis cel puţin 390 de copii / Biden: Rusia nu este atât de competentă şi de capabilă

UPDATE 23:00 Putin are încă un aliat

UPDATE 22:00 Zelenski a vorbit cu Ceferin

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avut o discuţie telefonică cu preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin. „I-am mulţumit pentru solidaritatea arătată Ucrainei, pentru poziţia de principiu şi pentru sprijinul pentru reluarea Premier League ucraineană”, a spus Zelenski pe Twitter.

UPDATE 21:00 Moscova a convocat-o pe ambasadoarea Canadei

Ministerul rus de Externe a chemat-o pe ambasadoarea Canadei la Moscova, Alison Le Claire, pentru a protesta împotriva aruncării unui cocktail Molotov de către un bărbat neidentificat în interiorul ambasadei Rusiei în Canada. Informaţia vine de la Ministerul de Externe de la Moscova, într-o declaraţie în care denunţă că demonstranţii „agresivi” au blocat intrarea în secţia consulară a ambasadei. Moscova i-a cerut ambasadorului „să ia măsuri pentru a asigura o protecţie adecvată a misiunilor ruse din ţară, precum şi a angajaţilor şi a familiilor acestora, în conformitate cu obligaţiile părţii canadiene în temeiul Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961”.

UPDATE 20:30 Ministrul francez de externe a vorbit cu Lavrov despre Zaporopjie

Situaţia de la centrala nucleară Zaporojie „rămâne foarte îngrijorătoare, foarte periculoasă”, a declarat ministrul francez de externe, Catherine Colonna, vorbind cu jurnaliştii la New York, în apropierea Adunării Generale a ONU. Colonna a discutat la telefon situaţia din Ucraina cu omologul său rus, Serghei Lavrov. Ministrul a explicat apoi că preşedintele francez Emmanuel Macron va deschide o întâlnire de lucru pe această temă, miercuri dimineaţă cu directorul general al AIEA, Rafael Grossi, şi cu premierul ucrainean Denis Şmihal.

UPDATE 20:00 Câţi bani a blocat UE „regimului Putin” 

UPDATE 19:20 Procuror de la Kiev: peste 90 de cadavre deshumate din groapa comună de la Izium

Peste 90 de cadavre au fost deshumate până acum la Izium, în regiunea Harkov, după înmormântările sumare din pădure pe care ucrainenii au relatat că le-au descoperit după retragerea forţelor ruse. Anunţul a fost făcut de procurorul general Andri Kostin, într-un interviu în timpul vizitei sale în Statele Unite, citat de Ukrinform.

Potrivit autorităţilor de la Kiev, aproximativ 450 de cadavre sunt îngropate.„Scopul nostru este să aducem criminalii de război în faţa justiţiei şi să pedepsim crimele de agresiune. Prin urmare, invităm comunitatea internaţională să susţină iniţiativa creării unei instanţe internaţionale speciale. De asemenea, continuăm să colaborăm cu Curtea Penală Internaţională şi să colectăm dovezi ale crimelor de război”, a afirmat Kostin.

UPDATE 19:00 Kiev: un alt sat din regiunea Lugansk a fost eliberat

Forţele armate ucrainene au recucerit un alt sat din regiunea Lugansk, Belogorovka. Guvernatorul Serhi Gaidai a dat vestea pe Telegram, invitând populaţia să aibă răbdare cu privire la rezultatele contraofensivei. „Va fi o luptă dură pentru fiecare centimetru de pământ, la Lugansk”, a spus guvernatorul.

UPDATE 18:00 De mâine, McDonald's îşi redeschide afacerea la Kiev

UPDATE 17:30 Kiev: De la deschiderea coridorului, 23 de nave cu grâne au mers în Africa

De la intrarea în vigoare a acordului pentru coridorul de export de cereale, 23 de nave au părăsit porturile ucrainene cu direcţia Africa, având  640.000 de tone de cereale, a anunţat de Taras Vysotskyi, ministrul adjunct al politicilor agricole şi alimentare al Ucrainei, potrivit Ukrinform. Informaţia a fost furnizată ca un răspuns la acuzele Rusiei, care a susţinut că Ucraina n-a trimis hrană pentru ţările sărace, ci doar le-a permis americanilor să-şi exporte grânele. „Doar 3 nave au ajuns în celel mai sărace ţări”, a acuzat Putin.

UPDATE 17:00 Un angajat Osce, condamnat la 13 ani de închisoare: Era un spion

Curtea Supremă a autoproclamatei Republici Populare Lugansk a condamnat un angajat al OSCE la 13 ani de închisoare pentru „înaltă trădare şi muncă pentru CIA”. Mass-media rusă a relatat acest lucru, citând autorităţile pro-ruse ale republicii separatiste. Dmitro Shabanov, un cetăţean ucrainean, a fost arestat în regiunea Lugansk în aprilie anul trecut: este unul dintre cei trei angajaţi ai misiunii OSCE arestaţi de separatiştii susţinuţi de ruşi după invadarea Ucrainei de către trupele de la Moscova. După ce a început războiul, pe 24 februarie, OSCE a evacuat aproximativ 500 de observatori din misiunea sa care au monitorizat încetarea focului în regiune. OSCE a declarat în iulie că acuzaţiile împotriva lui Shabanov sunt nefondate şi fabricate.

UPDATE 16:00 Lugansk: jurnalist rus rănit

Autorităţile pro-ruse din Lugansk denunţă rănirea unui jurnalist rus într-un atac de artilerie al forţelor de la Kiev împotriva oraşului Svatove. Potrivit Centrului Comun de Control şi Coordonare, „în urma atacului împotriva lui Svatove folosind un sistem al sistemului american de lansare de rachete multiple (Himars), un jurnalist de la agenţia federală de presă a fost rănit”. Nu există detalii despre identitate. Potrivit ştirii raportate de agenţia Tass, „hotelul Vatra este redus la moloz şi au fost avariate şapte case şi un magazin”.

UPDATE 15:40 13 civili ucişi în Doneţk, controlat de ruşi

13 persoane au fost ucise astăzi într-un bombardament de artilerie în oraşul Doneţk, controlat de separatiştii ruşi în estul Ucrainei, a declarat primarul oraşului susţinut de Moscova. Potrivit celor comunicate pe reţelele de socializare, Alexei Kulemzin, a spus că 13 civili, inclusiv doi copii, au fost ucişi în atacul din districtul Kuybyshevsky. Oraşul Doneţk este controlat de Republica Populară Doneţk, susţinută de Rusia, din 2014. Armata ucraineană continuă să deţină poziţii la periferia oraşului Doneţk, iar oraşul a fost lovit în mod repetat de artilerie în ultimele luni.

UPDATE 15:20 Biden: Kiev-ul câştigă teren, dar nu a câştigat războiul

„Ucraina, prin ajutorul semnificativ pe care noi şi aliaţii noştri îl oferim şi curajul şi determinarea incredibilă a poporului său, câştigă în unele domenii, dar câştigarea războiului înseamnă scoaterea completă a Rusiei din Ucraina şi recunoaşterea suveranităţii sale”. Sunt vorbele preşedintelui SUA, Joe Biden, în timpul unui interviu la emisiunea 60 Minutes, de la CBS. „Rusia se dovedeşte că nu este atât de competentă şi capabilă pe cât credeau mulţi oameni că ar fi”, a adăugat Biden.

UPDATE 15:00 Replica oficială a Rusiei, după masacrul de la Izium

UPDATE 14:00 Rusia ar fi pierdut patru avioane de luptă în Ucraina în ultimele 10 zile, anunţă armata britanică 

Există o posibilitate realistă ca această creştere a pierderilor să fie parţial rezultatul faptului că forţele aeriene ruse au acceptat riscuri mai mari, pentru a oferi sprijin aerian forţelor terestre aflate sub presiunea avansurilor ucrainene, a declarat Ministerul Apărării în informaţiile sale postate pe Twitter.
 
"Există o posibilitate realistă ca unele avioane să se fi rătăcit deasupra teritoriului inamic şi în zone de apărare aeriană mai dense, deoarece liniile frontului s-au deplasat rapid", spune instituţia.
 

UPDATE 12:20 Superstarul pop rus Alla Pugaciova condamnă războiul din Ucraina 

 
Una dintre cele mai populare cântăreţe din Rusia, Alla Pugaciova a cerut autorităţilor ruse să o declare "agent străin", în semn de solidaritate cu soţul ei, Maxim Galkin, care s-a pronunţat ferm împotriva războiului, scrie BBC. 

UPDATE 10:00 Ucraina afirmă că Rusia a lovit centrala nucleară de la Pivdennoukrainsk 

VIDEO O explozie a avut loc la 300 de metri distanţă de reactoare şi a avariat clădirile centralei, a precizat Energoatom într-un comunicat. 
 

UPDATE 8:00 Zelenski promite că nu va ceda, trupele ucrainene traversează râul Oskil în nord-estul ţării 

 
Traversarea râului Oskil este o altă etapă importantă în contraofensiva ucraineană în regiunea nord-estică Harkov, deoarece acesta curge spre sud până la râul Siversky Donets, care trece chiar prin Luhansk, una dintre cele două provincii din regiunea Donbas. 
 

Ora 1:50 - Procuratura Generală Ucraineană: Războiul Rusiei a ucis cel puţin 390 de copii, iar 757 au fost răniţi din 24 februarie

Cel mai mare număr de victime a fost raportat în regiunea Doneţk, unde 395 de copii au fost ucişi sau răniţi. Procuratura Generală a raportat pe 18 septembrie că cifrele sunt de aşteptat să fie mai mari, deoarece acestea nu includ victime în teritoriile ocupate de ruşi şi zonele în care ostilităţile sunt încă în desfăşurare. 

 

Un tanc rusesc T-90 a fost capturat de ucraineni (VEZI IMAGINILE ÎN GALERIE)

Pentru prima dată, un exemplar T-90M dintre cele mai avansate tancuri de luptă ale armatei ruse a fost capturat de armata ucraineană, cel mai probabil în raionul Harkov. Acest tanc este acoperit cu Nakidka, un material absorbant şi termoizolant.

Nakidka este un material de camuflaj cu absorbţie de unde radar (RAM), reduce şansele de detectare în spectrele infraroşu, termic şi radar.

Tancul T-90 este varianta modernă a tancului sovietic T-72B şi prezintă multe caracteristici similare cu T-80U. Acesta foloseşte un tun principal 2A46 cu ţeava de 125 mm.

T-90 dispune de un motor performant şi un sistem de vedere pe timp de noapte bazat pe imagini termice.

Măsurile de protecţie includ blindajul reactiv Kontakt-5 ERA, sistem de avertizare la iluminarea laser, camuflaj Nakidka, un sistem EMT-7 de generare a pulsurilor electromagnetice pentru distrugerea minelor magnetice şi un sistem Ştora de bruiere a rachetelor antitanc cu infraroşii.

Fiecare tanc cântăreşte 46 de tone, are o lungime de 9,63 m, o lăţime de 3,78 m şi înălţime de 2,22 m.

Echipajul este alcătuit din trei membri- şoferul, tunarul şi comandantul.

Blindajul său este un amestec de oţel-compozit-reactiv APFSDS. Armamentul său principal constă din tunul 2A46M de 125 mm cu 43 de cartuşe, iar armamentul său secundar este compus din mitraliera Kord de 12,7 mm şi mitraliera PKMT de 7,62 mm.

A fost utilizat până acum în Războiul din Daghestan, Războiul Civil Sirian, Războiul în Donbas şi în Războiul din Nagorno-Karabah. A fost conceput de Kartsev-Venediktov şi produs de Uralvagonzavod. Fiecare exemplar costă 4,25 milioane de dolari.

Până azi au fost construite 8.500 de exemplare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici