Războiul din Ucraina, ziua 258. Rusia: nu negociem cu SUA / Ucraina ar alege UE / Războiul are tot mai puţini susţinători în Rusia / Sistemele de apărare anti-aeriană promise de Occident au ajuns pe front / Peste 77.000 de soldaţi ruşi au murit pe front

8900 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 258. Rusia: nu negociem cu SUA / Ucraina ar alege UE / Războiul are tot mai puţini susţinători în Rusia / Sistemele de apărare anti-aeriană promise de Occident au ajuns pe front / Peste 77.000 de soldaţi ruşi au murit pe front

Războiul din Ucraina, ziua 258

UPDATE 23:12 Rusia instalează bariere cu „dinţi de dragon” pentru a încetini înaintarea forţelor ucrainene 

Un număr mare de blocuri de beton sunt construite pentru a împiedica accesul vehiculelor militare în locuri cheie, afirmă Marea Britanie.
 
Rusia îşi intensifică eforturile de a construi obstacole pentru a încetini înaintarea forţelor ucrainene în locaţii cheie pe care le apără, inclusiv în jurul oraşului devastat Mariupol, a declarat Ministerul britanic al Apărării.
 
Serviciile de informaţii britanice au declarat marţi că armata ruşilor foloseşte două fabrici din Mariupol ocupat pentru a produce un număr mare de "dinţi de dragon" - blocuri piramidale de beton concepute pentru a încetini înaintarea vehiculelor militare.
 
Producţia şi amplasarea blocurilor împreună cu sârmă ghimpată şi mine este cel mai recent indiciu al modului în care forţele ruseşti în dificultate încearcă din ce în ce mai mult să treacă la un război mai defensiv, nu în ultimul rând pe frontul cheie din sudul Khersonului, pe malul estic al râului Dneiper.
 
"Dinţii dragonului au fost probabil instalaţi între Mariupol şi satul Nikolske; şi din nordul Mariupolului până în satul Staryi Krym. Mariupol face parte din "podul terestru" dintre Rusia şi Crimeea, o linie logistică cheie de comunicare. Dinţii dragonului au fost trimişi în plus pentru pregătirea fortificaţiilor defensive în Zaporizhzhia şi Kherson ocupate", se arată în evaluarea serviciilor de informaţii. 
 
"Această activitate sugerează că Rusia face un efort semnificativ pentru a pregăti apărări în profunzime în spatele liniei lor actuale de front, probabil pentru a preveni orice avans rapid al Ucrainei în cazul unor pătrunderi".
 

UPDATE 20:00 Ucraina ar accepta negocieri cu Rusia dacă ar avea ca miză restabilirea suveranităţii 

 
 Administraţia de la Kiev a semnalat, marţi, că ar accepta reluarea negocierilor cu Rusia dacă ar avea ca obiectiv restabilirea suveranităţii ucrainene asupra întregului teritoriu, informează agenţia Reuters.
 
"Negocieri cu Rusia - principala condiţie a preşedintelui Ucrainei este restabilirea integrităţii teritoriale ucrainene", a declarat Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului prezidenţial pentru Securitate Naţională şi Apărare de la Kiev.
 
În plus, Oleksiy Danilov a cerut şi "garanţii" privind dotarea Ucrainei cu sisteme antiaeriene moderne, cu avioane, tancuri şi rachete cu rază lungă de acţiune. "Strategia - acţiuni active pentru distrugerea rachetelor ruse înainte de a ajunge în aer, pe sol sau în mare", a subliniat oficialul ucrainean.
 
Administraţia Volodimir Zelenski şi-a reafirmat, luni, poziţia oficială în războiul cu Rusia, cerând retragerea armatei ruse de pe teritoriul Ucrainei şi subliniind că nu refuză negocierile, dar le vrea cu "viitorul lider" de la Moscova, întrucât preşedintele Vladimir Putin nu ar fi "pregătit".
 
"Important: Ucraina nu a refuzat niciodată să negocieze. Poziţia noastră de negociere este cunoscută şi deschisă: 1. Federaţia Rusă trebuie să îşi retragă trupele din Ucraina; 2. După orice altceva, este Putin pregătit? Evident că nu. Prin urmare, suntem constructivi în evaluarea noastră: vom discuta cu viitorul lider al Federaţiei Ruse", a declarat luni seară, prin Twitter, Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii preşedintelui Volodimir Zelenski.
 
Declaraţiile oficialului ucrainean intervin după ce Rusia a semnalat că este deschisă negocierilor cu Ucraina pentru oprirea războiului, dar nu în acest moment, deoarece Kievul a emis o lege prin care a exclus posibilitatea dialogului cu preşedintele Vladimir Putin. 
 

UPDATE 18:40 Ucraina luptă şi trăieşte. Imagini emoţionante dintr-un spital din sudul ţării

 
Spitalele din Ucraina, cele care nu au fost distruse complet de către ruşi, continuă să funcţioneze la capacitate maximă: zilnic, medicii şi asistentele au grijă de bebeluşi, dar şi de soldaţi răniţi.  
 
Un spital din sudul Ucrainei are grijă de soldaţii ucraineni răniţi, dar îşi continuă „îndatoririle” zilnice: îngrijirea pacienţilor civili şi aducerea pe lume a bebeluşilor norocoşi. Volumul de muncă a crescut drastic din cauza războiului, dar medicii şi asistentele (încă) rezistă. 
 
Medicii şi asistentele sunt supereroi: muncesc zi şi noapte nu doar pentru a trata pacienţii, ci şi pentru a-i evacua către adăpost în timpul sirenelor de raid aerian şi, la nevoie, pentru a le oferi sprijin psihic. Este nevoie de solidaritate şi căldură umană.
 
Rutina obişnuită a spitalului continuă, zilnic se nasc copii şi tot zilnic, oamenii se îmbolnăvesc, iar soldaţii sunt răniţi. 
 
În fiecare zi, medicii îi salvează pe alţii, riscându-şi propriile vieţi.
 

UPDATE 17:00 Zelenski îndeamnă la "unitate neclintită" în SUA până la "restabilirea păcii" 

 

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut marţi Statelor Unite să rămână unite, în timp ce există întrebări asupra sprijinului american pentru ţara sa în urma alegerilor la mijlocul mandatului pentru a determina controlul asupra Congresului SUA. 

 

UPDATE 15:00 Tass: Papa lucrează pentru încheierea conflictului din Ucraina. Agenţia rusă citează „o sursă din Vatican”

Papa Francisc şi diplomaţia Vaticanului lucrează „pentru a contribui la sfârşitul conflictului din Ucraina”. Agenţia rusă Tass din Roma scrie asta, citând „o sursă din Vatican”. „Poziţia personală a Pontifului şi munca diplomaţiei sale sunt menite să ajute şi să contribuie la încheierea conflictului din Ucraina, acesta este scopul eforturilor lui Francisc”, a subliniat sursa menţionată, care a discutat cu corespondentul Tass.

UPDATE 14:20 Apelul lui Zelensky către SUA: Uniţi până la pace

În ziua alegerilor de la jumătatea mandatului în SUA, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Statelor Unite „să menţină o unitate de nezdruncinat până la restabilirea păcii în Ucraina”.

UPDATE 13:30 Moscova: Fără condiţii pentru reluarea negocierilor cu Kievul

Rusia nu pune condiţii pentru reluarea negocierilor cu Ucraina, este nevoie doar de bunăvoinţa Kievului, a declarat Andrei Rudenko, ministrul adjunct de externe al Federaţiei Ruse, conform Interfax. „Ucraina a adoptat o lege care îi interzice să poarte discuţii de pace cu Rusia. Aceasta este alegerea lor, ne-am declarat întotdeauna disponibilitatea la astfel de negocieri, care au fost întrerupte fără vina noastră”, a spus Rudenko, adăugând că „din partea noastră nu sunt condiţii, în afară de cea principală: ca Ucraina să dea dovadă de bunăvoinţă. ".

UPDATE 13:00 Viceministrul rus: Nu negociem cu SUA

Rusia şi Statele Unite nu poartă negocieri cu privire la Ucraina, a spus viceministrul rus de externe, Andrei Rudenko, ca răspuns la o întrebare a TASS. „Nu, nu avem discuţii”, a spus Rudenko, potrivit agenţiei de presă de stat ruse.

UPDATE 12:40 Peste 77.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi, 710 în ultimele 24 de ore

Până acum, peste 77.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi de la invazia Ucrainei, pe 24 februarie. Potrivit buletinului zilnic al Statului Major al Kievului, ruşii morţi sunt acum aproximativ 77.170, dintre care 710 au fost ucişi doar ieri. Cele mai mari pierderi pentru forţele moscovite se înregistrează în Bakhmut şi Avdiivka, în regiunea Doneţk. Pentru a face o comparaţie, 58.000 de soldaţi americani au murit în războiul din Vietnam.

UPDATE 12:00 Indonezia: Putin ar putea participa online la G20

Preşedintele rus Vladimir Putin ar putea „participa probabil prin canale virtuale” la următorul summit G20 care va avea loc la Bali. Preşedintele Indoneziei Joko Widodo, care găzduieşte summitul anul acesta, a declarat asta reporterilor. Putin a spus că va participa la summit „dacă va fi posibil”, a declarat Joko Widodo, care, ieri, pentru Financial Times, şi-a exprimat totuşi îndoielile cu privire la prezenţa liderului de la Kremlin, spunând că are „impresia puternică” că nu va merge la Bali. „Dacă nu ar fi posibil” prezenţa sa fizică, „poate că ar putea fi acolo virtual”, a spus preşedintele indonezian.

UPDATE 10:40 Ucraineni luaţi prizonieri pe Insula Şerpilor, eliberaţi de ruşi

UPDATE 10:00 Preşedinţia UE: 18 miliarde împrumuturi în 2023, 3 miliarde în ianuarie

„În 2023 vom oferi 18 miliarde de euro asistenţă macrofinanciară Ucrainei, din care 3 miliarde în ianuarie”, a declarat ministrul Economiei al Republicii Cehe (preşedinţia UE în exerciţiu), Zbynek Stanjura, la sosirea sa la întâlnirea Ecofin de la Bruxelles.

UPDATE 09:40 Moscova: 100 de mii de ruble celor care pleacă de la Herson către Rusia

Forţele separatiste ucrainene pro-Moscova aflate în fruntea regiunii anexate Herson au promis 100.000 de ruble (1.630 de euro) pentru „fiecare rezident evacuat” care se mută în Rusia. „Astăzi este ultima zi de evacuare organizată de pe malul drept al regiunii Herson”, a subliniat managerul local Kirill Stremousov. Odată preluaţi cu autobuzul, strămutaţii vor fi „transportaţi în Crimeea” şi apoi „în alte regiuni ale Federaţiei Ruse” unde vor primi cele 100.000 de ruble şi „un certificat de locuinţă”.

UPDATE 09:00 Sistemele NASAMS au ajuns în Ucraina

Sistemele de apărare anti-aeriană NASAMS şi Aspide au ajuns în Ucraina, mulţumită sprijinului acordat de Norvegia, Spania şi SUA, anunţă ministru apărării, Oleksii Reznikov.

UPDATE 08:00 Coreea de Nord se jură că nu înarmează Rusia

UPDATE 07:00 Potrivit unui sondaj, 90% dintre locuitorii Ucrainei ar fi fericiţi în UE peste 10 ani

Aproape 90% dintre cetăţeni cred că Ucraina va fi o „ţară prosperă a UE” în ​​10 ani. Acest lucru a fost dezvăluit de un sondaj realizat de Institutul Internaţional de Sociologie de la Kiev (Kiis), după cum a raportat Kiev Independent. Potrivit sondajului, 88% dintre ucraineni „cred că în 10 ani Ucraina va fi o ţară prosperă în cadrul UE”. Sondajul a constatat că 96% dintre cei care sunt în favoarea lor sunt „gata să îndure dificultăţi financiare” timp de trei până la cinci an, dacă Ucraina devine membră a UE.

UPDATE 06:30 În Rusia, numărul susţinătorilor războiului este în scădere

În Rusia, numărul susţinătorilor continuării operaţiunilor militare în Ucraina a scăzut de la 25% la 16%. Acest lucru a fost dezvăluit de Meduza, un ziar online în limba rusă cu sediul în Letonia, citând sondaje independente din Rusia. Potrivit presei, vârful sprijinului pentru acţiunile militare a avut loc între martie şi aprilie 2022 şi a început să scadă treptat în toamnă. De fapt, în septembrie, „partidul războiului” din Rusia a scăzut semnificativ (de la 25% la 16%), iar „partidul păcii” a crescut uşor (de la 23% la 27%). Femeile, tinerii şi persoanele cu venituri mici sunt cele mai critice faţă de război. Dintre cei care susţin invazia, doar jumătate cred că războiul era necesar.

Kiev şi Harkov sunt cele mai vulnerabile la întreruperi de energie electrică

Compania energetică de stat din Ucraina, Ukrenergo, spune că alimentarea cu energie electrică este cea mai vulnerabilă în regiunile Kiev şi Harkov, după o campanie de atacuri cu rachete ruseşti împotriva infrastructurii energetice.

Un cetăţean american a murit recent în Ucraina

Un cetăţean american a murit recent în Ucraina, a confirmat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.
 
Acesta este cel de-al şaselea american care a murit în Ucraina de la invazia rusă din februarie. 
 

Rezumatul zilei anterioare

  • Rusia suferă pierderi grele în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, şi pregăteşte noi atacuri asupra infrastructurii energetice ucrainene 
  • Capitala Ucrainei se confruntă cu pene de curent majore din cauza atacurilor Rusiei asupra infrastructurii energetice.
  • Aproape 90% dintre cetăţeni cred că Ucraina va fi o „ţară membră UE foarte prosperă” în următorii ​​10 ani.
  • Ucraina este pregătită să negocieze cu viitorul preşedinte rus.
  • Imaginile din satelit arată peste 1.500 de morminte lângă Mariupolul ocupat de ruşi.
  • Sistemele de apărare antiaeriană NASAMS şi Aspide ajung în Ucraina

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici