Războiul din Ucraina, ziua 294. UE a transferat Ucrainei încă 500 de milioane de euro / Autorităţile ucrainene au descoperit o presupusă "cameră de tortură pentru copii" / Alarma a sunat la 5.55 în Kiev, însoţită de explozii puternice / Drone iraniene peste capitala Ucrainei / Scholz spune că Putin nu şi-a îndeplinit niciun obiectiv

  • Moscova nu va accepta pretenţiile teritoriale ale Kiveului doar ca să facă pe plac celor care îşi doresc pacea
  • Oraşul Bakhmut s-a transformat într-un coşmar pentru locuitorii săi din cauza bombardamentelor zilnice
  • Belarus efectuează în secret exerciţii militare, fapt ce stârneşte îngrijorarea administraţiei preşedintelui Zelenski
4499 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 294. UE a transferat Ucrainei încă 500 de milioane de euro / Autorităţile ucrainene au descoperit o presupusă "cameră de tortură pentru copii" / Alarma a sunat la 5.55 în Kiev, însoţită de explozii puternice / Drone iraniene peste capitala Ucrainei / Scholz spune că Putin nu şi-a îndeplinit niciun obiectiv

UPDATE 22:45 Descinderi la bisericile ortodoxe din Ucraina

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat miercuri că a efectuat percheziţii în spaţii aparţinând unei ramuri a Bisericii Ortodoxe Ucrainene din nouă regiuni - găsind paşapoarte ruseşti, literatură propagandistă şi "permise ale ocupanţilor", scrie CNN.

UPDATE 21:00 Autorităţile ucrainene au descoperit o presupusă "cameră de tortură pentru copii"

Lubinets, comisarul ucrainean pentru drepturile omului, a declarat, conform Sky News, că încăperea în care forţele ruse ar fi deţinut şi torturat copii a fost descoperită pe 14 decembrie.

Denumită "celula copiilor", cei aflaţi în cameră au fost supuşi la abuzuri psihologice de către trupele ruseşti, potrivit mărturiilor localnicilor.

De asemenea, copiilor li s-a dat puţină apă şi aproape deloc mâncare, a declarat Lubinets.

UPDATE 19:30 Olaf Scholz propune reluarea cooperării cu Rusia după război

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a propus reluarea cooperării comerciale cu Rusia după eventuala încheiere a războiului din Ucraina, dar Administraţia de la Moscova a respins propunerea liderului de la Berlin.

UPDATE 18:30 UE a transferat Ucrainei încă 500 de milioane de euro 

Uniunea Europeană a transferat, miercuri, Ucrainei încă 500 de milioane de euro, în cadrul liniei de creditare pentru susţinere financiară în contextul războiului, anunţă Comisia Europeană, citată de postul german NTV.

Prin transferarea noii tranşe de 500 de milioane de euro, asistenţa macrofinanciară acordată de Uniunea Europeană până acum atinge 7,2 miliarde de euro, potrivit Comisiei Europene.

În 2023, Uniunea Europeană va acorda Ucrainei asistenţă financiară de 18 miliarde de euro, pentru acoperirea nevoilor curente ale instituţiilor, pentru plata salariaţilor din sectorul de stat şi a pensiilor.

Creditele pentru Ucraina sunt contractate de Uniunea Europeană de pe pieţele internaţionale, iar dobânzile sunt suportate din bugetul comunitar.

UPDATE 16:30 Poporul ucrainean a primit cel mai important premiu al UE pentru drepturile omului

Premiul Saharov a fost acordat de UE în luna octombrie „poporului curajos al Ucrainei".

Miercuri, acesta a fost înmânat reprezentanţilor poporului. Iulia Pajevska, fondatoarea unităţii de evacuare medicală Angels of Taira, activistul pentru drepturile omului Oleksandra Matviichuk şi Ivan Fedorov, primarul oraşului ocupat Melitopol, au fost prezenţi pentru a primi premiul în cadrul unei ceremonii solemne desfăşurate miercuri la Strasbourg, în Franţa.

UPDATE 15:00 Van Damme a strigat „Slava Ukraini”

UPDATE 14:20 64 de soldaţi şi un american, eliberaţi de Moscova

Un nou schimb de prizonieri între Rusia şi Ucraina. „64 de militari ai Forţelor Armate ale Ucrainei, care au luptat în sectoarele Doneţk şi Lugansk, în special au participat la apărarea lui Bahmut, se întorc acasă. Sunt ofiţeri, soldaţi şi sergenţi, eroii noştri, a raportat şeful biroului preşedintelui ucrainean, Andri Yermak, pe Telegram. „Am reuşit să eliberăm şi un cetăţean american care ne ajuta poporul, Murekezi Suedi”, a scris Yermak, „în plus, trupurile a 4 morţi au fost returnate”.

UPDATE 14:00 Unicef: 7 milioane de copii ucraineni fără surse de căldură sunt în pericol

Potrivit Unicef, „copiii ucraineni nu numai că se confruntă cu frig extrem, temperaturi de iarnă care pot scădea sub 20 de grade în ţară, dar nici nu pot profita de oportunităţile de învăţare online, care sunt singurul mijloc de acces la educaţie pentru mulţi dintre ei şi multe şcoli sunt deteriorate sau distruse”. Dincolo de ameninţarea imediată pe care o reprezintă condiţiile de frig, „copiii sunt, de asemenea, lipsiţi de oportunităţile de a învăţa sau de a păstra legătura cu prietenii şi familia, punându-şi în pericol sănătatea fizică şi psihică”, a spus directorul executiv al Unicef, Catherine Russell.

În prezent, 40% din capacitatea de generare a energiei a Ucrainei a fost distrusă şi, în ciuda reparaţiilor în curs, sistemul energetic al Ucrainei a reuşit să acopere doar 70% din cerere în timpul vârfului de consum din 28 noiembrie, potrivit Oficiului Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare. (OCHA). În prezent, Unicef ​​spune că are nevoie de 1,1 miliarde de dolari, pentru a satisface nevoile imediate şi pe termen lung a 9,4 milioane de oameni.

UPDATE 13:40 Kremlin: Sistemele Patriot trimise de SUA sunt ţinte legitime

Sistemele antiaeriene Patriot, dacă sunt trimise de Statele Unite în Ucraina, aşa cum cere Kievul cu insistenţă, vor deveni ţinte legitime ale forţelor armate ruse. Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

UPDATE 13:20 Putin se va întâlni cu şefii regiunilor anexate până la sfârşitul anului

Preşedintele rus Valdimir Putin plănuieşte să se întâlnească cu şefii noilor regiuni anexate Rusiei până la sfârşitul acestui an, le-a comunicat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, scrie T.ass „Întâlnirea este programată”, a spus Peskov, dar a refuzat să ofere o dată anume.

UPDATE 13:00 Peskov: fără armistiţiu în Ucraina de Crăciun sau de Revelion

Niciun armistiţiu de Crăciun sau Anul Nou în Ucraina nu este pe agenda Rusiei, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după cum a raportat Tass.

UPDATE 12:30 Scholz: Putin nu şi-a atins niciun obiectiv

Putin „nu a atins niciun obiectiv” în Ucraina şi „acest lucru arată că a calculat greşit crezând că Kievul şi Occidentul nu vor putea răspunde provocărilor războiului”. Acest lucru a declarat cancelarul german, Olaf Scholz, vorbind în Parlament înainte de summitul şefilor de stat şi de guvern din UE.

UPDATE 12:00 Un om a fost ucis în atacurile ruseşti asupra Hersonului

O persoană a murit şi una a fost rănită în atacul rusesc de ieri asupra regiunii Herson, a anunţat şeful adjunct al biroului ucrainean, Kirilo Timoscenko, folosind Telegram. Doi răniţi au fost înregistraţi în regiunea Doneţk.

UPDATE 11:10 Răzbunarea ruşilor pentru Ryazan

UPDATE 10:20 Consilierul lui Zelenski: ne temem de o ofensivă rusă pentru ianuarie

Trupele Federaţiei Ruse sunt pe cale să declanşeze o altă ofensivă majoră împotriva Ucraine, susţine Oleksij Arestovych, consilier al preşedintelui ucrainean, într-un interviu cu programul „Fejghin Live”. Potrivit lui Arestovich, rezerviştii ruşi ar putea fi adunaţi în ianuarie şi februarie, în anumite zone de frontieră, pentru a demara ofensiva. „Acestea sunt cu adevărat unităţi pregătite pentru luptă”, afirmă oficialul.

UPDATE 10:00 13 drone iraniene au fost doborâte

Numărul de drone kamikaze ruseşti doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană deasupra Kievului şi în alte regiuni adiacente capitalei, în această dimineaţă, a crescut la 13, a anunţat administraţia oraşului Kiev pe Telegram. Acestea sunt avioane fără pilot de fabricaţie iraniană. Dronele kamikaze lansate în această dimineaţă au venit de pe coasta de est a Mării Azov, a anunţat Forţele Aeriene Ucrainene pe Telegram. Alarma în capitală a încetat, dar există teama unui nou val de atacuri.

UPDATE 09:30 Atacurile ruseşti şi asupra oraşelor din sud

Forţele ruse au bombardat puternic oraşele Nikopol şi Marhanets din regiunea Dnipropetrovsk, sudul Ucrainei, aseară. „Ruşii au atacat districtul Nikopol toată noaptea cu sisteme de lansare multiple Grad şi Uragan şi artilerie grea – a scris şeful administraţiei militare regionale, Valentin Reznichenko -. Inamicul a vizat două oraşe, Nikopol şi Marhanets. Peste 50 de obuze au fost trase în zone rezidenţiale”. În Nikopol, au fost avariate şi o conductă de gaz, unele linii de transport ale energiei electrice şi mai multe case. În prezent, nu există ştiri despre victime.

UPDATE 09:00 Plafonul UE la preţul energiei

UPDATE 08:30 Tancurile cu care NATO vrea să i se opună Rusiei, aduse în România

UPDATE 08:20 Kiev, atacul rusesc a fost lansat cu drone iraniene

Kiev, capitala Ucrainei, şi regiunea înconjurătoare au fost atacate de cel puţin 10 drone iraniene lansate de forţele ruse, a scris pe Telegram de primarul Kievului, Vitali Klitschko.

UPDATE 08:10 Piese de schimb din Maroc pentru Ucraina

UPDATE 08:00 Macron: Rusia ar trebui să oprească atacurile civile şi infrastructura

„Războiul Rusiei în Ucraina a provocat prea multă suferinţă. Împreună cu Cambodgia, solicităm Rusiei să oprească imediat bombardamentele şi atacurile asupra populaţiilor civile şi a infrastructurii. Parteneri internaţionali, alăturaţi-vă nouă în acest apel”, a scris pe Twitter preşedintele francez Emmanuel Macron.

UPDATe 07:50 SUA, 5 cetăţeni ruşi şi 2 americani acuzaţi de contrabandă militară

Departamentul de Justiţie a acuzat cinci cetăţeni ruşi şi doi cetăţeni americani de conspiraţie,încălcânf sancţiunile SUA prin introducerea ilegală de echipamente fabricate din SUA către armata rusă. Cele şapte persoane - Yevgeniy Grinin, Aleksey Ippolitov, Boris Livshits, Svetlana Skvortsova, Vadim Konoshchenok, Alexey Brayman şi Vadim Yermolenko - „au procurat, cumpărat şi expediat ilegal milioane de dolari în tehnologii militare şi sensibile”, se arată în rechizitoriu.

UPDATE 07: 40 Explozii puternice la Kiev, în zori

Explozii puternice au fost auzite la Kiev, la primele ore ale zilei de miercuri, după ce sirenele raidului aerian au tras un semnal de alarmă la ora locală 5:55. Încă nu este clar dacă au fost atinse ţinte din oraş.

UPDATE 07:30 Alarma antiaeriană la Kiev

Alarma antiaeriană a fost auzită la Kiev, în zorii zilei de azi, scrie agenţia rusă Ria Novosti, invocând administraţia militară a oraşului. Potrivit datelor, alarma la Kiev a fost trasă la ora 5.55 (6.55, ora Moscovei).

UPDATE 07:00 Comandanţii ruşi, dispuşi să dea nucleara

UPDATE 06:10 Parlamentul ucrainean aprobă acordul care permite lansarea producţiei de Bayraktar în Ucraina

Rada Supremă din Ucraina a ratificat acordul privind cooperarea Turcia-Ucraina în domeniul tehnologiilor înalte, aviaţiei şi industriilor spaţiale, a declarat deputatul Oleksii Honcharenko. Documentul va permite construirea unei fabrici în Ucraina pentru a produce drone turceşti Bayraktar.

UPDATE 02:31 Ucraina îşi sabotează singură planurile de integrare europeană

Rada Supremă a aprobat un proiect de lege privind Curtea Constituţională care ar putea da o lovitură perspectivelor de integrare europeană ale Ucrainei şi ar putea permite preşedintelui să controleze pe deplin instanţa, susţin experţii în drept.

„Prin votul pentru acest proiect de lege, nu numai că perturbaţi integrarea europeană, ci şi permiteţi uzurparea puterii”, a declarat Mykhailo Zhernakov, şeful think-tank-ului juridic Dejure, adresându-se parlamentarilor.

Rezumatul zilei

  • Opt vase încărcate cu grâne au reuşit să parasească porturile din regiunea Odesa.
  • Italia va sprijini logistic cu echipamente militare Ucraina atât timp cât va fi necesar şi până când pacea va fi înfăptuită.
  • Peste 70 de ţări şi instituţii au donat peste un miliard de euro ca Ucraina să poată menţine în funcţiune serviciile esenţiale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici