Războiul din Ucraina, ziua a 52-a. Explozii în zona Kiev. Rusia spune că a doborât un avion ucrainean SU-25 în apropierea oraşului Izyum din regiunea Harkov. Oraşul Mariupol va fi complet închis pentru intrare şi ieşire. Ucraina este pregătită să discute cu Rusia

  • Cadavrele a peste 900 de civili au fost descoperite în regiunea care înconjoară capitala ucraineană după retragerea Rusiei, majoritatea împuşcaţi mortal, a declarat vineri poliţia, un indiciu că multe persoane au fost "pur şi simplu executate".
  • Între 2.500 şi 3.000 de soldaţi ucraineni au murit până acum în timpul războiului, potrivit preşedintelui Volodimir Zelenski
  • Moscova continuă pregătirile pentru o nouă ofensivă în estul Ucrainei
  • Exploziile puternice au lovit capitala Ucrainei, Kiev, precum şi oraşul Lviv, situat în vestul ţării, potrivit oficialilor ucraineni. Nu se ştie ce locuri au fost atacate şi nici dacă au existat victime
15495 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua a 52-a. Explozii în zona Kiev.  Rusia spune că a doborât un avion ucrainean SU-25 în apropierea oraşului Izyum din regiunea Harkov. Oraşul Mariupol va fi complet închis pentru intrare şi ieşire. Ucraina este pregătită să discute cu Rusia

UPDATE 23:40 Bloomberg: Roman Abramovici a vizitat Kievul pentru a relua discuţiile de pace dintre Ucraina şi Rusia, care au ajuns recent într-un impas

Agenţia de presă, citând surse informate, relatează că Abramovici, un mediator informal între Kiev şi Moscova, s-a întâlnit deja cu negociatorii ucraineni. Nu se cunoaşte ce decizie s-a luat. 

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost, de asemenea, sceptic cu privire la cursul discuţiilor, acuzând Ucraina că se retrage din acordurile de la Istanbul.

Deocamdată, situaţia pe frontul de est pare fără schimbare. Potrivit rapoartelor militare, Rusia se pregăteşte pentru cea mai mare ofensivă din Donbas. Iar Vladimir Zelensky continuă să ceară sprijinul Occidentului. 

UPDATE 23:31 

Zelenski: Orice persoană din Ucraina are dreptul la propria locuinţă, la propria casă sau la propriul apartament. Această afirmaţie îi include pe toţi cei ale căror case au fost distruse de ocupanţi precum şi toţi cei care au stat la coadă mulţi ani pentru a primi un cămin. Oamenii noştri merită să trăiască într-un mediu modern. Nu am absolut nicio îndoială că vom putea nu numai să restaurăm ce este distrus, ci şi să redăm şansa celor care le-a fost încălcat dreptul de a deţine o locuinţă.

UPDATE 23:12 Ororile războiului în imagini: un nou cimitir s-a ridicat în Irpin

UPDATE 23:00 Proteste anti-război în Berlin

Participanţii au militat pentru impunerea unui embargo asupra aprovizionării cu petrol şi gaze din Rusia. Totodată, au solictat ca Ucraina să primească echipamente militare moderne pentru a se apăra eficient.

UPDATE 22:00 Ucraina este pregătită să discute cu Rusia problema refuzului de aderare la NATO şi statutul Crimeei, dar numai după încetarea ostilităţilor şi retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean. Acest lucru a fost declarat de preşedintele Volodymyr Zelensky într-un interviu acordat presei online.

UPDATE 20:00 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că eliminarea luptătorilor ucraineni din oraşul portuar Mariupol din sudul ţării va pune capăt discuţiilor cu Rusia.

UPDATE 19:00 Ocupanţii ruşi au distrus Оkhtyrka: aproape toate clădirile rezidenţiale nu sunt potrivite pentru viaţă, primarul Pavel Kuzmenko.

Potrivit acestuia, 25-30% au pagube de la bombardarea directă, nu există ferestre, uşi şi balcoane. 70-75% din case sunt „lovite” de frig. Din cauza lipsei de alimentare cu căldură, radiatoarele şi conductele de alimentare cu apă au îngheţat.

UPDATE 18:00 Un consilier al preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că armele din Europa întârzie „prea mult".

UPDATE 17:00 Rusia intenţionează să restricţioneze accesul la Mariupol începând de luni, spun oficialii oraşului. Există informaţii potrivit cărora oraşul Mariupol va fi complet închis pentru intrare şi ieşire începând de luni, ceea ce ar putea împiedica alte evacuări umanitare, anunţă BBC.

UPDATE 16:00 O persoană a murit şi 18 sunt rănite în urma unui atac cu rachete în regiunea Harkov, anunţă pompierii ucraineni, potrivit Sky News.

UPDATE 12:00 Rusia a distrus clădirile de producţie ale unei uzine de vehicule blindate din capitala ucraineană Kiev şi o unitate de reparaţii militare din oraşul Mykolaiv, a declarat sâmbătă agenţia de ştiri Interfax, care a citat Ministerul rus al Apărării.

Loviturile au fost efectuate cu arme de înaltă precizie cu rază lungă de acţiune, a precizat acesta.

De asemenea, Rusia a doborât un avion ucrainean SU-25 în apropierea oraşului Izyum din regiunea Harkov din estul Ucrainei, a adăugat Interfax, citând Ministerul rus al Apărării.

UPDATE 

  • Exploziile puternice au lovit capitala Ucrainei, Kiev, precum şi oraşul Lviv, situat în vestul ţării, potrivit oficialilor ucraineni. Nu se ştie ce locuri au fost atacate şi nici dacă au existat victime
  • Rusia avertizează în mod oficial asupra unor "consecinţe imprevizibile" dacă SUA şi aliaţii continuă să furnizeze arme Ucrainei
  • Preşedintele Ucrainei spune că între 2.500 şi 3.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în război până acum şi că până la 10.000 au fost răniţi
  • Oficialii americani spun că nava de război rusă Moskva a fost lovită de două rachete ucrainene Neptune şi că au existat victime ruseşti când nava s-a scufundat. Rusia spune că un incendiu la bord a cauzat scufundarea navei
  • ONU estimează că 4.633 de victime civile au fost înregistrate oficial în Ucraina de la începutul războiului, dar a adăugat că este posibil ca numărul acestora să fie mult mai mare.

UPDATE 9:30 Vitali Klitschko, primarul Kievului, a declarat că salvatorii lucrează la locul exploziilor de la periferia oraşului.

Explozii au fost raportate în oraş şi în jurul acestuia pe parcursul nopţii, în ciuda faptului că trupele ruseşti s-au retras din nordul Ucrainei.

Cea mai recentă explozie a avut loc în cartierul Darnytskyi din sud-estul Kievului, a declarat primarul pe Telegram.

Numărul persoanelor rănite este încă în curs de confirmare, a adăugat el.

UPDATE 7:30 Explozii au fost auzite la primele ore ale zilei de sâmbătă în capitala Ucrainei, Kiev, şi în oraşul Lviv din vestul ţării, a relatat presa locală.

Sirenele de alarmă aeriană au fost declanşate în cea mai mare parte a Ucrainei sâmbătă dimineaţa.

UPDATE 06:00 Mai multe sirene de raid aerian pe teritoriul Ucrainei au fost raportate în ultima oră, în capitala Kiev, precum şi în regiunile centrale şi vestice ale ţării, inclusiv în Rivne, Lviv, Ivano-Frankivsk, Volyn, Khmelnytsky, Vinnytsia, Zhytomyr, scrie The Guardian.

UPDATE 04:00 Prim-ministrul Ucrainei şi alţi oficiali vor merge în SUA săptămâna următoare

Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal şi înalţi oficiali ucraineni din domeniul finanţelor vor vizita Washingtonul săptămâna viitoare, în timpul reuniunilor de primăvară ale Fondului Monetar Internaţional şi ale Băncii Mondiale, au declarat vineri surse familiare cu aceste planuri.

UPDATE 03:00 Între 2.500 şi 3.000 de soldaţi ucraineni au murit până acum în timpul războiului, potrivit preşedintelui Volodimir Zelenski.

De asemenea, preşedintele ucrainean a declarat vineri pentru CNN că alţi 10.000 de soldaţi au fost răniţi.

UPDATE 02:30 În discursul său zilnic, preşedintele ucrainean a cerut un sprijin militar suplimentar din partea "coaliţiei anti-război" şi sancţiuni suplimentare şi "mai distructive" împotriva Rusiei, potrivit Sky News.

"Cu cât mai mult şi mai repede vom primi toate armele pe care le-am cerut, cu atât mai puternică va fi poziţia noastră şi cu atât mai repede va veni pacea", a spus el.

"Cu cât mai mult şi mai repede vom primi sprijinul financiar pe care l-am solicitat, cu atât mai repede va fi pace".

"Cu cât mai repede lumea democratică va recunoaşte că embargoul petrolier împotriva Rusiei şi blocarea completă a sectorului său bancar sunt paşi necesari spre pace, cu atât mai repede se va încheia războiul".

UPDATE 00:45 Soţia lui Viktor Medvedciuk acuză că serviciile de securitate ucrainene l-au bătut.

Cifra stridentă a apărut la scurt timp după ce Ministerul rus al Apărării a promis că va intensifica atacurile cu rachete asupra Kievului ca răspuns la presupusele atacuri ale Ucrainei asupra teritoriului rusesc. Acest avertisment ameninţător a urmat pierderii uluitoare a navei amiral a Moscovei în Marea Neagră, despre care un înalt oficial american din domeniul apărării a declarat vineri că a fost într-adevăr lovită de cel puţin o rachetă ucraineană, potrivit AP.

Pe fondul ameninţărilor sale, Moscova continuă pregătirile pentru o nouă ofensivă în estul Ucrainei. Luptele continuă, de asemenea, în oraşul portuar Mariupol, din sudul ţării, care a fost lovit, unde localnicii au raportat că au văzut trupe ruseşti dezgropând cadavre. În oraşul Harkov din nord-estul ţării, bombardarea unei zone rezidenţiale a ucis şapte persoane, inclusiv un copil de 7 luni, şi a rănit 34, potrivit guvernatorului regional Oleh Sinehubov.

Rezumatul zilei 51 de război în Ucraina

  • Preşedintele ucrainean Zelenski i-a cerut lui Joe Biden să pună pe lista neagră a statelor care sponsorizează terorismul, măsură pe care Statele Unite nu au luat-o nici măcar în timpul Războiului Rece
  • Ceremonie la Sevastopol în memoria navei Moskva. La slujbă a participat şi un preot ortodox
  • Pentagonul are indicii clare că nava rusească a fost doborâtă de proiectilele ucrainenilor
  • O duzină de instalaţii militare ucrainene au fost lovite de rachete ruseşti, a informat ministerul rus al apărării
  • Zelenski avertizează că Rusia ar putea apela la arme chimice şi nucleare
  • Franţa îşi redeschide oficial ambasada de la Kiev
  • Moscova a oprit producţia la uzina Uralvagonzavod, a anunţat Departamentul General de Informaţii al Ministerului Apărării de la Kiev, conform căruia, de la începutul războiului, uzina a trebuit să se confrunte cu o lipsă de fonduri şi cu o lipsă de piese de schimb
  • Peste 5 milioane de oameni au fugit din Ucraina de la începutul invaziei ruse
  • Rusia a folosit avioane de luptă-bombă cu rază lungă de acţiune pentru prima dată de când invazia a început să atace oraşul-port Mariupol
  • Letonia, prin vocea preşedintelui ţării, consideră genocid ceea ce au comis ruşii în Ucraina
  • Trupele ruseşti din zona Doneţk se concentrează asupra încercărilor de capturare a oraşelor Popasna şi Rubezhnoye, a anunţat armata ucraineană în ultimul său raport operaţional
  • Director CIA: Ameninţarea Rusiei de a folosi arme nucleare nu poate fi ignorată
  • Ucrainenii ar trebui să fie mândri că au supravieţuit 50 de zile sub atacul rusesc, este de părere Volodimir Zelenski
  • Explozii puternice au fost auzite la primele ore ale zilei de vineri în capitala Ucrainei, Kiev, şi în oraşul Herson din sudul ţării
  • Ultima mare rafinărie de petrol din Ucraina a fost distrusă. Potrivit canalelor ucrainene Telegram, rusii au lovit ultima rafinărie din Ivano-Frankivsk
  • Nava amiral a flotei ruseşti din Marea Neagră s-a scufundat joi după ce a fost grav avariată în cel mai recent eşec al invaziei Moscovei

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici