Video Războiul din Ucraina, ziua 391. Discuţiile oficiale Putin-Xi Jinping s-au terminat cu o declaraţie comună / Ce spune Kremlinul despre planul de pace propus de China / Casa Albă nu vede cu ochi buni ce s-a întâmplat la Moscova / Premierul japonez Fumio Kishida a fost la Bucea / O gruparea partizană anti-Putin revendică incendiul de la sediul FSB din Rostov

  • China nu furnizează armament Rusiei, conform serviciului de informaţii ucrainean
  • Avdiivka ar putea deveni în curând „al doilea Bahmut” din cauza asediului neîncetat al ruşilor
  • Ucraina a primit tancuri Leopard de la Norvegia
  • Statele Unite anunţă un nou pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 350 de milioane de dolari şi va consta în echipamente militare
7824 afișări

UPDATE 23:00 Casa Albă: Putin are probleme în război, un armistiţiu l-ar ajuta

Putin „are dificultăţi de resurse de război, o încetare a focului ar îngheţa linia frontului, oferindu-i timp şi oportunitatea de a se regrupa”, a reiterat purtătorul de cuvânt al consiliului de securitate naţională al SUA, John Kirby.

UPDATE 22:10 SUA nu vede speranţă la sfârşitul războiului

Până acum, Casa Albă nu a auzit nimic de la Putin şi Xi care să facă SUA să creadă că războiul din Ucraina se va termina în curând, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby.

UPDATE 22:05 Casa Albă: Xi şi Putin vor ca lumea să joace după regulile lor

Rusia şi China „vreau să vadă restul lumii jucând după propriile reguli”, mai degrabă decât conform Cartei ONU şi dreptului internaţional. Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, John Kirby, a spus acest lucru în timpul unui briefing la Casa Albă. Vorbind despre declaraţia comună publicată după summitul dintre Xi Jinping şi Vladimir Putin, Kirby a spus că pentru a respecta principiile Cartei ONU, aşa cum se indică în document, „Rusia trebuie să se retragă din toate teritoriile ocupate din Ucraina”.

UPDATE 22:00 Zelenski va participa online la G7 din Japonia în luna mai

Preşedintele ucrainean, în cadrul conferinţei de presă de la Kiev cu premierul japonez Fumio Kishida, a anunţat că va participa prin link video la summitul G7 care va avea loc la Hiroshima, în mai.

UPDATE 21:00 SUA vrea sancţiuni împotriva companiilor chineze care ajută Moscova

Administraţia americană a plasat cinci companii chineze pe o „listă neagră”, pentru furnizarea de arme Rusiei, consemnează Washington Post, citând Departamentul de Trezorerie. Washingtonul ar dori să lovească acele companii chineze care îl ajută pe preşedintele rus Vladimir Putin în războiul său de invazie în Ucraina.

UPDATE 20:00 Aşteptările lui Zelenski

UPDATE 19:30 Putin-Xi, nu există câştigători într-un război nuclear

Rusia şi China cred că nu pot exista câştigători într-un război nuclear şi, prin urmare, un astfel de conflict nu trebuie purtat niciodată. Acest lucru se poate citi în declaraţia comună semnată la Kremlin de preşedinţii Xi Jinping şi Vladimir Putin, în care Rusia şi China, printre altele, se declară „îngrijorate de riscurile care decurg din planul Aukus pentru construcţia de submarine nucleare” între SUA, Marea Britanie şi Australia. 

UPDATE 19:00 Şoigu: din ce în ce mai aproape de confruntarea nucleară

După declaraţiile Regatului Unit cu privire la furnizarea de muniţie cu uraniu sărăcit Ucrainei, „suntem din ce în ce mai aproape de o confruntare nucleară”. Acest lucru a fost declarat de ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu.

UPDATE 18:50 Putin: Rusia va trebui să reacţioneze la utilizarea armelor cu uraniu

Rusia va fi obligată să reacţioneze la aprovizionarea occidentală cu muniţii cu uraniu, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin. „Ei încearcă să lupte cu acest conflict nu numai în teorie până la ultimul ucrainean, ci şi în practică: Occidentul începe să folosească arme cu elemente nucleare”.

UPDAET 18:30 Lavrov: cu armele cu uraniu sărăcit se va termina prost pentru Londra

Dacă Marea Britanie ar furniza muniţie cu uraniu sărăcit Ucrainei, „nu există nicio îndoială că se va termina prost” pentru Londra, a declarat de ministrul rus de externe Serghei Lavrov, într-un interviu acordat televiziunii Rossiya-1, citat de Tass. „Nu aş fi surprins de această evoluţie, dacă această (predare) chiar are loc, dar nu există nicio îndoială că se va termina prost pentru ei”, a spus Lavrov. „Nu am auzit de aceste provizii, dar nu m-ar mira nimic, pentru că şi-au pierdut complet simţul direcţiei în ceea ce priveşte acţiunile lor şi cum subminează stabilitatea strategică în întreaga lume”, a spus el.

UPDATE 18:20 Putin: Planul de pace chinez ar putea fi baza unui acord

Planul de pace al Chinei poate fi luat ca bază pentru un acord de pace în Ucraina atunci când Occidentul şi Kievul sunt pregătite, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit RIA Novosti.

UPDAET 18:10 Xi-Putin, declaraţie comună

Preşedintele chinez Xi Jinping şi omologul rus Vladimir Putin au semnat o declaraţie comună la Kremlin „cu privire la aprofundarea parteneriatului strategic cuprinzător de coordonare al celor două ţări pentru noua eră”, subliniind că criza ucraineană „ar trebui rezolvată prin pace”. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, Hua Chunying, a scris pe Twitter.

UPDATE 18:00 Kremlin: Putin ar putea merge la Beijing anul acesta

Vizita preşedintelui rus, Vladimir Putin, în China este posibilă în acest an, dar încă nu există date. Iuri Uşakov, consilierul diplomatic al Kremlinului, a declarat reporterilor. „S-a discutat şi cred că există posibilitatea unei călătorii la Beijing anul acesta”, a spus Ushakov după ce liderul chinez Xi Jinping, aflat în vizită la Moscova, l-a invitat pe Putin în China. Xi se află într-o vizită de stat la Moscova până mâine. A fost prima sa călătorie în străinătate de când a fost reales pentru al treilea mandat în funcţia de şef al statului. Ieri, preşedintele chinez a avut o întâlnire informală şi o cină cu Putin, care au fost urmate de discuţii oficiale astăzi.

UPDATE 17:40 Kremlin, despre posibile discuţii Xi-Zelenski 

Orice conversaţie telefonică între preşedintele chinez Xi Jinping şi preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski este puţin probabil să aibă loc între astăzi şi mâine, a declarat jurnaliştilor de consilierul prezidenţial rus Iuri Uşakov, amintind că liderul chinez este acum angajat în vizita sa la Moscova. „Nu cred că va exista nicio conversaţie cu Kievul azi sau mâine”, a spus Uşakov. Financial Times, citând o sursă, a scris că Xi l-ar putea suna pe Zelenski după misiunea sa la Moscova.

UPDATE 17:20 Kremlinul: Planul de pace al Chinei are respectul nostru

Planul de pace chinez pentru rezolvarea situaţiei din Ucraina „este respectat de Moscova, în timp ce Occidentul este iritat”. Consilierul preşedintelui rus, Iuri Uşakov, a declarat reporterilor, potrivit Ria Novosti.

UPDATE 17:15 Putin s-a îndrăgostit de moneda chinezească: vom promova plăţile în yuani cu ţările terţe

Rusia vrea să „folosească yuanul chinezesc în plăţi cu ţări din Asia, Africa şi America Latină”. Preşedintele Vladimir Putin a spus acest lucru în timpul unei întâlniri cu omologul său chinez Xi Jinping. „Sunt sigur – a subliniat Putin – că aceste forme de plată vor fi dezvoltate între Rusia şi parteneri şi colegi din ţări terţe”, relatează agenţia RIA Novosti.

UPDATE Kiev: ruşii bombardează Chasiv Yar, clădiri avariate, chiar şi o şcoală

Trupele ruse au bombardat Khasiv Yar în regiunea Doneţk, distrugând mai multe clădiri, susţine postul public ucrainean, citându-l pe Serhii Chaus, şeful administraţiei militare a oraşului. „Pe 21 martie, armata rusă a bombardat Chasiv Yar lângă Bahmut. În urma bombardamentelor, au fost avariate peste două duzini de clădiri: peste 10 conace private şi o şcoală”, scrie Suspilne. Şeful biroului preşedintelui ucrainean, Andri Iermak, a scris anterior despre atac: „Ruşii au bombardat oraşul Chasiv Yar. O casă parţial distrusă. Teroarea oraşelor continuă. Singura cale de ieşire este victoria”, a spus el pe Telegram.

UPDATE 17:00 Putin: Nu am programată o discuţie cu Biden

Preşedintele rus Vladimir Putin nu plănuieşte să poarte discuţii cu omologul său american Joe Biden, după ce a vorbit cu liderul chinez Xi Jinping. Consilierul preşedintelui rus, Iuri Uşakov, a declarat reporterilor, afirmând că „ştiu doar că o astfel de întâlnire nu este prevăzută”. 

UPDATE 16:50 Putin: Parametrii conductei Forza Siberia 2 au fost conveniţi cu China

„Practic toţi parametrii” au fost conveniţi între Rusia şi China pentru construcţia conductei Forza of Siberia 2 pentru exportul de gaz rusesc în China, care se va adăuga la Forza of Siberia 1, deja funcţională. Aşa a afirmat preşedintele rus Vladimir Putin, citat de agenţiile ruse.

UPDATE 16:40 Putin: Schimb de opinii sincer şi semnificativ cu Xi

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat în timpul discuţiilor de format mic cu preşedintele chinez Xi Jinping „a avut loc un schimb de opinii foarte substanţial şi sincer cu privire la perspectivele de dezvoltare în continuare a legăturilor ruso-chineze şi de consolidare a coordonării pe scena mondială”. Ria Novosti o relatează.

UPDATE 16:35 Kiev: 15 copii deportaţi în Rusia s-au întors în Ucraina

Autorităţile de la Kiev au anunţat că au reuşit să aducă înapoi 15 copii care fuseseră deportaţi în Rusia. Minorii s-au întors împreună cu mamele sau tutorii lor, a anunţat pe Telegram comisarul Parlamentului ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineţ, explicând că copiii provin din zone ale regiunilor Harkiv şi Herson, ocupate la începutul invaziei. În prezent, a adăugat el, un total de 308 minori au fost aduşi înapoi în Ucraina din Rusia. Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin şi a comisarului rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, sub acuzaţia de crime de război pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni în Rusia. Potrivit Kievului, peste 16.000 de copii au fost luaţi din zonele ocupate şi duşi în Rusia, unde sunt adesea daţi spre adopţie.

UPDATE 16:30 S-a închis cel mai apreciat restaurant rusesc

UPDATE 16:10 Premierul japonez la Bucea: Revoltat de cruzime

„Sunt revoltat de cruzime. Reprezint cetăţenii japonezi şi exprim condoleanţe celor care şi-au pierdut viaţa”, a declarat premierul japonez, Fumio Kishida, care a vizitat o biserică din oraşul Bucea, de lângă Kiev, în misiunea-surpriză avută în Ucraina. Kishida a depus flori la Biserica Bucea, care a devenit un simbol al atrocităţilor ruse împotriva civililor din Ucraina, şi a adus un omagiu victimelor.

UPDATE 16:00 Gruparea partizană anti-Putin revendică incendiul de la sediul FSB din Rostov

Un grup de partizani ruşi numit Chyorny Most (Podul Negru) a revendicat incendiul izbucnit pe 16 martie trecut la sediul Serviciului Federal de Securitate Rus (FSB) din orasul Rostov, lângă graniţa cu Ucraina, în care patru persoane a murit. Într-o postare Telegram preluată de Radio Europa Liberă, grupul a precizat că a fost „un co-autor” al episodului, contribuind la pregătirea şi implementarea acestuia. Chyorny Most se defineşte ca o mişcare de gherilă împotriva preşedintelui Vladimir Putin şi agresiune împotriva Ucrainei.

UPDATE 15:30 Stoltenberg: Mă aştept ca 2% din PIB să fie ţinta minimă

„La summit-ul de la Vilnius, mă aştept ca liderii să fie de acord că 2% din PIB este minimum pentru cheltuielile pentru apărare”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.


UPDATE 15:10 New York Times: drone chinezeşti la Moscova pentru peste 12 milioane de dolari

China a vândut Rusiei drone şi componente în valoare de peste 12 milioane de dolari de la începutul invaziei sale în Ucraina, relatează The New York Times, citând date oficiale ale vamale ruseşti furnizate de o companie terţă. În total, la Moscova sunt aproximativ 70 de furnizori chinezi, iar printre aceştia se numără şi o companie cu filială în Italia. „Este dificil de determinat dacă dronele chineze conţin tehnologie americană care ar încălca reglementările SUA sau dacă sunt legale”, scrie NYT, menţionând că transporturile „au sosit adesea prin intermediari şi exportatori mici”.

UPDATE 14:55 Ucraina primeşte o tranşă de 1,5 miliarde de euro de la UE 

 
Ucraina a primit încă o tranşă de 1,5 miliarde de euro din pachetul de ajutor de 18 miliarde de euro al Uniunii Europene, a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, marţi. 
 
„Sprijinul nostru ajută Ucraina să funcţioneze în timp ce (se) apără”, a scris von der Leyen. „Împreună, scriem viitorul european al Ucrainei”.
 

UPDATE 14:50 Ucraina respinge avansul rusesc în centrul Bahmutului 

UPDATE 14:40 Vladimir Putin a declarat că a avut timp să discute cu Xi Jinping despre problemele internaţionale actuale şi relaţiile bilaterale

UPDATE 14:30 Putin şi Xi discută despre „planul de reglementare” al Chinei pentru războiul din Ucraina

 
În timpul părţii informale a discuţiilor, Vladimir Putin şi Xi Jinping au discutat despre un „plan” chinez de soluţionare a războiului din Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.
 
„Nu voi da estimări, să aşteptăm declaraţii pentru mass-media”, a spus Peskov. Potrivit lui Peskov, partea oficială a negocierilor va avea loc după ora 16:00, la Kremlin.
 
Xi Jinping a numit Beijingul şi Moscova „mari puteri vecine” şi „parteneri strategici” în timpul unei întâlniri cu prim-ministrul Mihail Mishustin, spunând că China va avea „prioritate” relaţiilor cu Rusia.
 
Xi a declarat că premierul chinez Li Qiang „va continua să acorde prioritate parteneriatului strategic cuprinzător dintre China şi Rusia”, adăugând că „suntem mari puteri vecine şi parteneri strategici cuprinzătoare”. 
 

UPDATE 14:20 Xi Jinping a ajuns la Kremlin, unde este aşteptat de Vladimir Putin

UPDATE 14:00 Toţi oficialii de la Kremlin aşteaptă sosirea lui Xi

 
Alexander Novak, Elvira Nabiullina, Denis Manturov, Yuri Trutnev şi Yuri Ushakov aşteaptă începerea negocierilor între liderii Rusiei şi Chinei.
 

UPDATE 13:00 Kievul pregăteşte o ofensivă, ale cărei direcţii principale vor fi Lugansk şi regiunea Zaporojie, principalul obiectiv fiind întreruperea comunicării terestre a Rusiei cu Crimeea, scrie Bild, citând un oficial NATO 

UPDATE 12:00 Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a sosit la Kiev

 Interesant este că el a fost singurul lider G7 care nu vizitase încă Ucraina după invazia rusă. Este pentru prima dată de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial când şeful guvernului japonez vizitează o ţară în care au loc ostilităţi militare. 
 

UPDATE 11:30 Xi Jinping, întâlnire astăzi şi mâine cu membrii Partidului Comunist al Federaţiei Ruse, a declarat Zyuganov pentru RIA Novosti 

 
Xi Jinping declară că l-a invitat pe Putin să viziteze China anul acesta.

UPDATE 11:00 Statul Major General anunţă că Rusia a pierdut 166.570 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

UPDATE 10:00 Ucraina anunţă distrugerea a "mai multor" rachete de croazieră ruseşti în timp ce erau transportate pe calea ferată către flota rusă din Marea Neagră în Crimeea.

 

UPDATE 9:00 Vladimir Putin şi preşedintele chinez Xi Jinping vor ţine discuţii oficiale la Marele Palat al Kremlinului

În a doua zi principală a vizitei de stat a liderului chinez la Moscova, liderii celor două ţări au conturat un program încărcat de lucru. Kremlinul se aşteaptă ca preşedintele Republicii Populare Chineze şi preşedintele Rusiei să discute despre energie, cooperare militaro-tehnică, comerţ şi cooperare economică.

UPDATE 8:00 Rachete de croazieră ruseşti distruse în explozia din Crimeea, afirmă Ucraina

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că o explozie produsă în oraşul Djankoi din Crimeea a distrus rachete de croazieră ruseşti destinate flotei Moscovei din Marea Neagră.
 

UPDATE 7:30 Statul Major General: Rusia a lansat nouă rachete şi 21 de lovituri aeriene în ultima zi

UPDATE 04:00 Autorităţile ruse nu ştiu cum să clasifice rolul grupului de mercenari Wagner în război

Fondatorul Wagner Group, Yevgeny Prigozhin, menţine pârghia politică şi influenţa regională, în ciuda dezacordurilor sale publice cu Ministerul Apărării, potrivit The Institute for the Study of War.

UPDATE 03:00 Bombardamente ruse în regiunea Sumi

Ruşii au bombardat masiv, sol-aer, regiunea Sumi. Din fericire, nu au fost raportate victime, deşi pagubele materiale sunt însemnate.

UPDATE 02:00 Ungaria a respins declaraţia comună a UE asupra mandatului de arestare al CPI pt Putin

Ungaria a împiedicat statele membre ale Uniunii Europene să elibereze o declaraţie comună privind mandatul de arestare al Curţii Penale Internaţionale (CPI) împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, a informat Bloomberg, citând surse aflate la curent.

UPDATE 01:50 Blinken: Vizita lui Xi la Moscova oferă „acoperire diplomatică” pentru crimele ruseşti din Ucraina

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că vizita preşedintelui chinez Xi Jinping la Moscova indică dorinţa Beijingului de a oferi acoperire diplomatică atrocităţilor din Ucraina comise de Rusia.

Kievul pregăteşte o ofensivă, ale cărei direcţii principale vor fi Lugansk şi regiunea Zaporojie, principalul obiectiv fiind întreruperea comunicării terestre a Rusiei cu Crimeea, scrie Bild, citând un oficial NATO 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici