LIVE TEXT  Video Războiul din Ucraina, ziua 136. Ruşii pregătesc noi atacuri / Armele occidentale ajută la apărare, dar majoritatea militarilor ucraineni nu sunt instruiţi cum să le folosească. Ruşii încearcă să înconjoare regiunea Donbas. Zelenski l-a demis pe ambasadorul Kievului în Germania

  • Occidentul este profund îngrijorat de blocada comercială în care se găseşte Ucraina din cauza războiului
  • Ţările care depind de cerealele ucrainene vor suferi efectele crizei alimentare
  • Armata ucraineană respinge asalturile brutale ale Rusiei, dar suferă pierderi considerabile
  • Linia frontului s-a mutat pe direcţia Siversk şi ambele forţe combatante se bombardează reciproc
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis sâmbătă pe ambasadorul Kievului în Germania, dar şi pe alţi ambasadori din mai multe ţări.
10443 afișări

UPDATE 22:00 Consiliul Herson a cerut din nou locuitorilor din regiunea ocupată să plece cât mai curând posibil, pentru că se pregăteşte ofensiva forţelor armate.

Dacă acest lucru nu este posibil, oamenii trebuie să pregătească un adăpost. Yuriy Sobolevskyi, primul vicepreşedinte al Consiliului Oblastului Herson, a anunţat acest lucru în emisiunea teletonului.

UPDATE 21:00 Ruşii distrug câmpurile de grâu din sudul Ucrainei

Autorităţile ucrainene acuză invadatorii #ruşi că au ars în mod deliberat lanurile de grâu din sudul ţării.
 
Ruşii nu doar fură, ci şi distrug cerealele ucrainene, provocând astfel o ameninţare de foamete.

UPDATE 20:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis sâmbătă pe ambasadorul Kievului în Germania. 

Totodată, au fost înlăturaţi din funcţii alţi ambasadori din Europa şi Asia, potrivit site-ului prezidenţial.

Decretul prezidenţial privind demiterile nu oferă explicaţii. Documentul anunţă demiterea ambasadorilor Ucrainei în Germania, India, Republica Cehă, Norvegia şi Ungaria.

UPDATE 19:00 Inamicul continuă să bombardeze zonele rezidenţiale din Harkov: Anchetatorii identifică consecinţele atrocităţilor militare ale invadatorilor ruşi.

UPDATE 17:00 Şase civili au fost răniţi în urma unui bombardament major al Harkovului de către ocupanţi

Cinci femei în vârstă de 55, 40, 57, 43, 64 de ani şi o fetiţă de 12 ani au fost rănite în urma bombardamentelor. 
 
Unul dintre obuze a lovit o casă cu două etaje, ceea ce a dus la demolarea acesteia. Casele vecine au fost avariate. 
 
Prima investigaţie este în curs de desfăşurare, iar datele sunt în curs de verificare. Procurorii de la Procuratura Districtului Slobidskiy din Harkov şi colaboratori ai Parchetului inspectează locul incidentului. Departamentul de poliţie nr. 1 al Procuraturii Districtului Kharkevsky din regiunea Kharkevskiy.

UPDATE 14:50  Ruşii au tras şase rachete S-300 în Nikolaev

UPDATE 14:00 Ruşii au lansat bombardamente în estul Ucrainei 

Rusia a lansat sâmbătă bombardamente asupra regiunii ucrainene Doneţk, din estul Ucrainei, a anunţat guvernatorului regiunii, citat de The Guardian. 
 

UPDATE 12:20 Mii de recruţi ucraineni sunt antrenaţi în Marea Britanie 

 
Noii soldaţi, care operează în grupuri de aproximativ 200 de persoane, au sosit din Ucraina pentru a participa la un program de pregătire oferit de soldaţii britanici.
 
Având în vedere că timpul este o prioritate, recruţii ucraineni sunt transformaţi în infanterişti într-un ritm mult mai rapid decât orice recrut britanic pe timp de pace.
 
În mod normal, soldaţilor din Marea Britanie le ia şase luni pentru a trece de antrenamentul de bază al infanteriei, dar ucrainenii sunt pregătiţi să parcurgă cursul în câteva săptămâni.
 
Ei se vor întoarce apoi acasă pentru a lupta împotriva forţelor invadatoare ale Rusiei. 

UPDATE 10:15 Sunt explozii în Chornobaivka, lângă aeroport

UPDATE 8:40 Rusia adună forţe de rezervă în apropiere de Ucraina pentru o viitoare ofensivă 

Rusia mută forţe de rezervă din întreaga ţară şi le adună în apropierea Ucrainei pentru viitoare operaţiuni ofensive, au anunţat sâmbătă serviciile de informaţii militare britanice.
 
O mare parte din noile unităţi de infanterie ruseşti folosesc ca mijloc de transport vehicule blindate MT-LB, a transmis Ministerul britanic al Apărării într-un buletin periodic.
 
Între timp, Ucraina şi-a îndemnat aliaţii să trimită mai multe arme în timp ce forţele sale se consolidează, în speranţa de a bloca înaintarea militară a Rusiei în regiunea Donbas din estul ţării.
 

UPDATE 7:30 Ruşii continuă atacurile asupra civililor şi zonelor rezidenţiale

4 atacuri în Druzhkivka. Au fost avariate spitalul, Palatul Culturii, clădiri rezidenţiale şi un loc de joacă pentru copii.

În Slovyansk, un obuz a lovit o casă. Proprietarul a fost prins sub dărâmături, iar salvatorii încearcă să-l scoată.

În Chasoviy Yar, ruşii au bombardat o gară: câteva persoane au fost rănite.

În oraşul Hirnyk, s-au înregistrat 2 răniţi şi au fost avariate 4 blocuri şi o benzinărie. Liniile electrice au fost parţial secţionate.

Un om a fost ucis în Semigry.

UPDATE 04:00 Banca Estoniei pune la vânzare o monedă de 2 euro dedicată Ucrainei

Designul monedei a fost dezvoltat de refugiata ucraineană Daria Titova, care studiază la Academia Estonă de Arte. Preţul acestuia este de 18 euro. Au fost emise în total 40.000 de astfel de monede.

Fondurile strânse din vânzare vor fi transferate ca ajutor Ucrainei.

UPDATE 03:00 SUA vor furniza Ucrainei încă 4 sisteme de rachete. Noul pachet de asistenţă se ridică la 400 mil. dolari 

Administraţia preşedintelui american Joe Biden va furniza Ucrainei încă patru sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate - HIMARS, în cadrul celui mai recent pachet de asistenţă pentru securitate, potrivit unui oficial de rang înalt din domeniul apărării, relatează CNN.

UPDATE 02:00 Papa Francisc intenţionează să viziteze Ucraina

Vizita este de aşteptat să aibă loc în luna august, anunţă secretarul pentru Relaţii cu Statele Vaticanului, Paul Richard. Cu acest prilej, Francisc speră să se întâlnească şi cu patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril.

UPDATE 01:00 Un oficial ucrainean avertizează că situaţia umanitară din Severodonetsk va deveni "catastrofală"

Situaţia umanitară din oraşul Severodonetsk, din estul Ucrainei, va deveni "catastrofală" în viitorul apropiat, potrivit lui Oleksandr Striuk, şeful administraţiei militare a oraşului, citat de CNN.

UPDATE 00:00 SUA şi Turcia vor ajuta la reconstruirea Harkovului

Peste 3.500 de clădiri au fost avariate sau distruse în oraş ca urmare a invaziei pe scară largă a Federaţiei Ruse.

Rezumatul zilei

  • Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken s-a adresat Rusiei direct la reuniunea miniştrilor de externe G20 şi a cerut Moscovei să permită Ucrainei reluarea comerţului cu cereale
  • Miniştrii de externe ai G20 au cerut încetarea războiului şi a blocadei comerciale din Ucraina
  • Preşedintele Vladimir Putin a declarat că sancţiunile continue împotriva Rusiei ar putea duce la creşteri „catastrofale” ale preţurilor la energie pentru consumatorii europeni
  • Rusia avertizează Lituania şi Uniunea Europeană că s-ar putea confrunta cu „măsuri dure” dacă nu se reia tranzitul mărfurilor către şi dinspre exclava rusă Kaliningrad

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici