Războiul din Ucraina, ziua 202. Scholz, discuţie cu Putin despre Ucraina / Olena Zelenska va fi prezentă la discursul despre starea Uniunii Europene / Militarii ruşi, rămaşi fără muniţie, negociază cu militarii ucraineni pentru predare / Forţele armate ale Ucrainei au eliberat peste 6.000 de kilometri pătraţi în Est şi în Sud

  • Militarii ruşi, rămaşi fără muniţie, negociază cu militarii ucraineni
  • Generalul-maior Dmytro Marchenko a declarat că forţele ucrainene au eliberat 13 comunităţi din sudul Ucrainei.
  • Rusia începe evacuarea civililor din regiunea Belgorod, în zona frontierei cu Ucraina
  • Zelenski: Forţele armate ale Ucrainei au eliberat peste 6.000 de kilometri pătraţi în Est şi în Sud, de la începutul lunii septembrie
  • Statul Major al Forţelor Armate al Ucrainei a raportat pe 12 septembrie că comandamentul militar al Rusiei a suspendat trimiterea de noi unităţi în Ucraina şi că un număr mare de voluntari refuză, de asemenea, să lupte în armata Rusiei.
37307 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 202. Scholz, discuţie cu Putin despre Ucraina / Olena Zelenska va fi prezentă la discursul despre starea Uniunii Europene / Militarii ruşi, rămaşi fără muniţie, negociază cu militarii ucraineni pentru predare / Forţele armate ale Ucrainei au eliberat peste 6.000 de kilometri pătraţi în Est şi în Sud

Hepta

UPDATE 22:50 Oficial occidental: E prea devreme să se spună că avansul Ucrainei e punct de cotitură în război 

UPDATE 21:10  Olaf Scholz a vorbit cu Vladimir Putin la telefon

Conversaţia a durat o oră şi jumătate Cancelarul german Olaf Scholz a purtat conversaţii telefonice cu preşedintele rus Vladimir Putin, relatează Reuters care îl citează pe purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Hebestreit.

 
Aceasta este prima conversaţie dintre cei doi lideri în multe săptămâni şi a durat până la 90 de minute, precizează agenţia.
 
Potrivit Agenţiei Germane de Presă (DPA), Scholz a insistat să se ajungă cât mai curând la o soluţie diplomatică a crizei ucrainene printr-o încetare imediată a focului şi retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean.
 
În cadrul discuţiilor, au fost abordate şi problemele asigurării securităţii la centrala nucleară de la Zaporojie şi a exportului de cereale ucrainene din porturile Mării Negre. 
 

UPDATE 20:00 Olena Zelenska va fi prezentă la discursul despre starea Uniunii Europene, susţinut de Ursula von der Leyen

„Sunt încântată să o salut pe Prima Doamnă Olena Zelenska, invitata mea de onoare pentru discursul de mâine (miercuri - n.r.) privind starea Uniunii. Curajul poporului ucrainean a emoţionat şi inspirat lumea întreagă. Europa va fi alături de voi la fiecare pas. Vom rămâne împreună”, a scris preşedinta Comisiei Europene, marţi seara, pe Twitter. 
 

UPDATE 16:30 Ucraina susţine că a doborât o dronă iraniană folosită de Rusia

Armata ucraineană a anunţat marţi, pentru prima dată, că forţele sale au doborât o dronă furnizată de Iran şi folosită de Rusia pe câmpul de luptă din estul ţării. 
 

UPDATE 15:10 Londra exclude Rusia de pe lista cu invitaţi la înmormântarea Reginei

Rusia a fost, în mod nesurprinzător, exclusă, la ordinul guvernului britanic, de la invitaţiile la înmormântarea solemnă de stat a Reginei Elisabeta a II-a, programată la Londra luni, 19 septembrie. Informaţia aparţine unor surse bine informate citate de BBC. Moscova este pusă pe index pentru războiul din Ucraina, la fel ca aliatul său - Belarus, dar şi cu Birmania, sancţionată după ultima lovitură de stat militară. În schimb, Iranul este invitat, dar doar la nivel de ambasador. La înmormântare este de aşteptat să participe aproximativ 500 de demnitari străini, inclusiv şefi de state sau de guverne, în frunte cu Joe Biden.

UPDATE 15:00 Rusia susţine că nu ia în calcul mobilizarea generală, pe fondul crizei de pe frontul din Ucraina

UPDATE 14:00 Camere ale groazei, descoperite după plecarea ruşilor

UPDATE 13:30 Marin: cu sprijinul nostru, Ucraina va câştiga războiul

„Chiar şi în cea mai întunecată oră există speranţă. Cu sprijinul nostru, Ucraina va câştiga războiul, nu există alternativă. În inimile noastre, ucrainenii au câştigat deja. Sunt curajoşi şi nu renunţă. Contraofensiva ucraineană face progrese rapide, Rusia este acum nevoită să se retragă din multe teritorii şi împreună am răspuns agresiunii ruse prin sancţiuni şi oferind Ucrainei sprijin militar şi financiar”, a declarat prim-ministrul finlandez Sanna Marin, în discursul său la Parlamentul European de la Strasbourg.

UPDATE 13:00 Kiev, 53.300 de soldaţi ruşi ucişi de la începutul războiului

Aproximativ 53.300 de soldaţi ruşi au fost ucişi în Ucraina de la începutul invaziei, potrivit armatei de la Kiev. În actualizarea sa cu privire la pierderile suferite de Moscova până acum, armata ucraineană indică că mai sunt 244 de avioane, 213 elicoptere şi 904 drone doborâte. Ukrinform o raportează. În plus, forţele de la Kiev susţin că au distrus 2.175 de tancuri ruseşti, 1.279 de sisteme de artilerie, 4.662 de transportoare blindate de trupe, 15 nave şi 233 de rachete de croazieră.

UPDATE 12:30 Bombe ruseşti în Doneţk, 5 civili ucişi

Cinci civili au murit şi alţi 10 au fost răniţi ieri în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, din cauza bombardamentelor ruseşti: a anunţat şeful administraţiei militare regionale, Pavlo Kirilenko, pe Telegram, scrie Ukrinform. „Pe 12 septembrie, ruşii au ucis cinci civili în regiunea Doneţk: trei în Vuhledar, unul în Heorhiyivka şi unul în Slovyansk. Alte zece persoane au fost rănite”, a scris acesta.

UPDATE 12:00 9 atacuri asupra forţelor ruseşti în ultimele 24 de ore

Armata ucraineană a lansat nouă atacuri împotriva forţelor ruse în ultimele 24 de ore, iar acestea din urmă au lansat 38: a anunţat în această dimineaţă Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei în actualizarea sa zilnică, potrivit Ukrinform. În special, ruşii au lansat două atacuri cu rachete, 25 de lovituri aeriene şi 11 atacuri cu sisteme de lansare multiplă de rachete (Mlrs) împotriva ţintelor militare şi civile de pe teritoriul ucrainean.

UPDATE 11:40 Zelenski: Ruşii sunt disperaţi, de aceea atacă civilii

De la începutul contraofensivei din septembrie, armata ucraineană a eliberat aproximativ 6.000 de kilometri din teritoriul pe care ruşii îl ocupaseră, a subliniat preşedintele Volodimir Zelenski, în videoclipul său obişnuit de seară. „Şi continuăm să avansăm”, a adăugat el. Liderul de la Kiev i-a numit pe ruşi „disperaţi”: „Nu pot face nimic eroilor noştri de pe câmpul de luptă şi de aceea Rusia îşi îndreaptă atacurile laşi asupra infrastructurii civile. Este un semn de disperare”.

Chiar şi în ceea ce priveşte infrastructurile energetice, potrivit preşedintelui ucrainean, „Rusia încearcă să ne împiedice să direcţionăm capacitatea Ucrainei de a stabiliza situaţia din Europa. Exporturile noastre de energie electrică sunt ceea ce Rusia se teme foarte mult în acest moment. Pentru că putem rupe planurile ruseşti de a goli buzunarele europenilor în această iarnă din cauza preţurilor nebuneşti la energie”.

UPDATE 11:20 Guvernatorul ucrainean al Doneţk: cel puţin o persoană ucisă în Sloviansk

Pavlo Kirilenko, guvernatorul ucrainean al Doneţk, relatează că „în Sloviansk, cel puţin o persoană a fost ucisă şi una a fost rănită în urma bombardamentelor. Oraşul Hostre, din comunitatea Kurakhivska, a fost lovit de incendiu, din fericire nimeni nu a fost rănit. Avdiivka a fost supusă unor bombardamente masive în zori câteva zile la rând. Nu au fost victime astăzi. Trei persoane au fost rănite în bombardamentul nocturn de la Toretsk şi cel puţin patru case au fost avariate”. Mai multe clădiri au fost avariate în urma atacurilor.

UPDATE 11:00 Putin este furios

UPDATE 10:30 Ucraina nu mai are locuri de cazare pentru prizonierii ruşi

UPDATE 10:00 Ruşii, lăsaţi de japonezi fără muzică

UPDATE 09:00 Blinken: Ruşii menţin forţe armate semnificative în Ucraina

Statele Unite consideră că Rusia menţine forţe armate semnificative în Ucraina, în ciuda contraofensivei armatei de la Kiev, a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în timpul unei conferinţe de presă la Mexico City. „Ruşii menţin forţe foarte importante în Ucraina, precum şi echipamente, arme şi muniţii”, a comentat şeful diplomaţiei de la Washington, potrivit căruia este prea devreme pentru a prezice rezultatul contraofensivei ucrainene.

UPDATE 08:00 Cine este generalul rus demis de Moscova după 16 zile

UPDATE 07:00 Dansator de operă ucis în luptă lângă Doneţk

Ucraineanul Oleksandr Şapoval, un dansator al Operei Naţionale din Ucraina, a fost ucis în luptă. Şapoval, un solist de balet, a fost ucis lângă Maiorske, în regiunea Doneţk, pe 12 septembrie. Anunţul a fost făcut pe Facebook de Valentina Samcenko, director adjunct al mass-media Ukraina Moloda.

UPDATE 5:17 - Rusia continuă să bombardeze regiunea Sumy cu artilerie grea.

Rusia a atacat comunitatea Esman din regiunea Sumi de 18 ori cu artilerie cu ţevi şi de alte 17 ori cu foc de mortar pe 12 septembrie, a declarat guvernatorul regiunii Sumi, Dmytro Zhyvytskyi. Au fost, de asemenea, şase lovituri asupra comunităţii Shalyhynska cu arme autopropulsate, a spus Zhyvytskyi. Nu au fost raportate victime.

UPDATE 3:34-Bulgaria discută despre trimiterea de pachete medicale pentru 35.000 de soldaţi ucraineni.

În timpul unei întâlniri cu ambasadorii din Marea Britanie şi Ucraina din 12 septembrie, viceministrul bulgar al apărării, Teodora Genchovska, a declarat că guvernul bulgar este în proces de a conveni asupra donaţiei a 350 de pachete medicale pentru 35.000 de soldaţi ucraineni.

UPDATE 2:33- Statul Major: Rusia a încetat să mai trimită noi unităţi în Ucraina.

Statul Major al Forţelor Armate al Ucrainei a raportat pe 12 septembrie că comandamentul militar al Rusiei a suspendat trimiterea de noi unităţi în Ucraina şi că un număr mare de voluntari refuză, de asemenea, să lupte în armata Rusiei.

UPDATE 01:00 - Rusia începe evacuarea civililor din regiunea Belgorod, în zona frontierei cu Ucraina

Guvernatorul Vyacheslav Gladkov a ordonat locuitorilor din satele Juravlivka şi Nehotiivka să-şi părăsească gospodăriile.

Trupele ucrainene sunt în Kozacha Lopan, chiar peste graniţă, în teritoriul recent eliberat al Ucrainei.

UPDATE 00:00 - Zelenski: Forţele armate ale Ucrainei au eliberat peste 6.000 de kilometri pătraţi în Est şi în Sud, de la începutul lunii septembrie

În discursul său video de seară din 12 septembrie, preşedintele ucrainean Zelenski a mai spus că trupele ucrainene continuă să avanseze.

 

 

Ruşii caută modalităţi de a se preda din cauza contraofensivei ucrainene, transmite Comandamentul Operaţional Sud

Unităţile ruse din regiunea Harkov caută modalităţi de a contacta unităţile ucrainene pentru a negocia o capitulare, a raportat Comandamentul Operaţional Pivden (Sud).

Unităţile inamice care încep să se regrupeze caută modalităţi de a ajunge la unităţile noastre pentru a conduce aşa-zisele negocieri cu privire la posibilitatea de a depune armele şi de a trece la egida dreptului internaţional umanitar”.

„Continuăm să avansăm, iar progresul este destul de convingător. Acest lucru nu afectează doar retragerea geografică a poziţiilor inamice: are şi un efect psihologic.

Analiştii de la Institutul pentru Studiul Războiului spun că apărătorii Ucrainei au recuperat rapid aproape întreg teritoriul din Oblastul Harkov.

Sursa - Pravda Ucraina

Sursa: Natalia Humeniuk, şefa centrului de presă al Comandamentului Operaţional Pivden (Sud), la emisiunea Espreso

 

 

Militarii ruşi, rămaşi fără muniţie, negociază cu militarii ucraineni

Trupele ruse de pe malul drept al Niprului din apropiere de Herson au rămas fără muniţie şi nu au condiţii de reaprovizionare, după ce armata Ucrainei a lovit podurile de pe Nipru, din zonă.

Ruşii negociază cu forţele ucrainene pentru a se retrage cu armamentul asupra lor. 

 

 

Generalul-maior Dmytro Marchenko a declarat că forţele ucrainene au eliberat 13 comunităţi din sudul Ucrainei.

Marchenko: Trupele ucrainene avansează cu 12 kilometri spre sud şi eliberează încă 500 de kilometri pătraţi.

Marchenko a mai spus că forţele ruse au primit instrucţiuni de la Moscova ca să poarte discuţii cu forţele ucrainene care avansează în direcţia Sud.

Statul Major General ucrainean: Armata Ucrainei a respins şase atacuri ruseşti în ultimele 24 de ore

Forţele ucrainene au respins cu succes atacurile din apropierea localităţilor Novomykhailivka, Marinka, Krasnohorivka, Bakhmut, Mykolaivka Druha şi Maiorsk, a informat Statul Major al Ucrainei pe 12 septembrie.

UPDATE 11:20 Guvernatorul ucrainean al Doneţk: cel puţin o persoană ucisă în Sloviansk

Pavlo Kirilenko, guvernatorul ucrainean al Doneţk, relatează că „în Sloviansk, cel puţin o persoană a fost ucisă şi una a fost rănită în urma bombardamentelor. Oraşul Hostre, din comunitatea Kurakhivska, a fost lovit de incendiu, din fericire nimeni nu a fost rănit. Avdiivka a fost supusă unor bombardamente masive în zori câteva zile la rând. Nu au fost victime astăzi. Trei persoane au fost rănite în bombardamentul nocturn de la Toretsk şi cel puţin patru case au fost avariate”. Mai multe clădiri au fost avariate în urma atacurilor.

UPDATE 11:00 Putin este furios

UPDATE 10:30 Ucraina nu mai are locuri de cazare pentru prizonierii ruşi

UPDATE 10:00 Ruşii, lăsaţi de japonezi fără muzică

UPDATE 09:00 Blinken: Ruşii menţin forţe armate semnificative în Ucraina

Statele Unite consideră că Rusia menţine forţe armate semnificative în Ucraina, în ciuda contraofensivei armatei de la Kiev, a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în timpul unei conferinţe de presă la Mexico City. „Ruşii menţin forţe foarte importante în Ucraina, precum şi echipamente, arme şi muniţii”, a comentat şeful diplomaţiei de la Washington, potrivit căruia este prea devreme pentru a prezice rezultatul contraofensivei ucrainene.

UPDATE 08:00 Cine este generalul rus demis de Moscova după 16 zile

UPDATE 07:00 Dansator de operă ucis în luptă lângă Doneţk

Ucraineanul Oleksandr Şapoval, un dansator al Operei Naţionale din Ucraina, a fost ucis în luptă. Şapoval, un solist de balet, a fost ucis lângă Maiorske, în regiunea Doneţk, pe 12 septembrie. Anunţul a fost făcut pe Facebook de Valentina Samcenko, director adjunct al mass-media Ukraina Moloda.

UPDATE 5:17 - Rusia continuă să bombardeze regiunea Sumy cu artilerie grea.

Rusia a atacat comunitatea Esman din regiunea Sumi de 18 ori cu artilerie cu ţevi şi de alte 17 ori cu foc de mortar pe 12 septembrie, a declarat guvernatorul regiunii Sumi, Dmytro Zhyvytskyi. Au fost, de asemenea, şase lovituri asupra comunităţii Shalyhynska cu arme autopropulsate, a spus Zhyvytskyi. Nu au fost raportate victime.

UPDATE 3:34-Bulgaria discută despre trimiterea de pachete medicale pentru 35.000 de soldaţi ucraineni.

În timpul unei întâlniri cu ambasadorii din Marea Britanie şi Ucraina din 12 septembrie, viceministrul bulgar al apărării, Teodora Genchovska, a declarat că guvernul bulgar este în proces de a conveni asupra donaţiei a 350 de pachete medicale pentru 35.000 de soldaţi ucraineni.

UPDATE 2:33- Statul Major: Rusia a încetat să mai trimită noi unităţi în Ucraina.

Statul Major al Forţelor Armate al Ucrainei a raportat pe 12 septembrie că comandamentul militar al Rusiei a suspendat trimiterea de noi unităţi în Ucraina şi că un număr mare de voluntari refuză, de asemenea, să lupte în armata Rusiei.

UPDATE 01:00 - Rusia începe evacuarea civililor din regiunea Belgorod, în zona frontierei cu Ucraina

Guvernatorul Vyacheslav Gladkov a ordonat locuitorilor din satele Juravlivka şi Nehotiivka să-şi părăsească gospodăriile.

Trupele ucrainene sunt în Kozacha Lopan, chiar peste graniţă, în teritoriul recent eliberat al Ucrainei.

UPDATE 00:00 - Zelenski: Forţele armate ale Ucrainei au eliberat peste 6.000 de kilometri pătraţi în Est şi în Sud, de la începutul lunii septembrie

În discursul său video de seară din 12 septembrie, preşedintele ucrainean Zelenski a mai spus că trupele ucrainene continuă să avanseze.

 

 

Ruşii caută modalităţi de a se preda din cauza contraofensivei ucrainene, transmite Comandamentul Operaţional Sud

Unităţile ruse din regiunea Harkov caută modalităţi de a contacta unităţile ucrainene pentru a negocia o capitulare, a raportat Comandamentul Operaţional Pivden (Sud).

Unităţile inamice care încep să se regrupeze caută modalităţi de a ajunge la unităţile noastre pentru a conduce aşa-zisele negocieri cu privire la posibilitatea de a depune armele şi de a trece la egida dreptului internaţional umanitar”.

„Continuăm să avansăm, iar progresul este destul de convingător. Acest lucru nu afectează doar retragerea geografică a poziţiilor inamice: are şi un efect psihologic.

Analiştii de la Institutul pentru Studiul Războiului spun că apărătorii Ucrainei au recuperat rapid aproape întreg teritoriul din Oblastul Harkov.

Sursa - Pravda Ucraina

Sursa: Natalia Humeniuk, şefa centrului de presă al Comandamentului Operaţional Pivden (Sud), la emisiunea Espreso

 

 

Militarii ruşi, rămaşi fără muniţie, negociază cu militarii ucraineni

Trupele ruse de pe malul drept al Niprului din apropiere de Herson au rămas fără muniţie şi nu au condiţii de reaprovizionare, după ce armata Ucrainei a lovit podurile de pe Nipru, din zonă.

Ruşii negociază cu forţele ucrainene pentru a se retrage cu armamentul asupra lor. 

 

 

Generalul-maior Dmytro Marchenko a declarat că forţele ucrainene au eliberat 13 comunităţi din sudul Ucrainei.

Marchenko: Trupele ucrainene avansează cu 12 kilometri spre sud şi eliberează încă 500 de kilometri pătraţi.

Marchenko a mai spus că forţele ruse au primit instrucţiuni de la Moscova ca să poarte discuţii cu forţele ucrainene care avansează în direcţia Sud.

Statul Major General ucrainean: Armata Ucrainei a respins şase atacuri ruseşti în ultimele 24 de ore

Forţele ucrainene au respins cu succes atacurile din apropierea localităţilor Novomykhailivka, Marinka, Krasnohorivka, Bakhmut, Mykolaivka Druha şi Maiorsk, a informat Statul Major al Ucrainei pe 12 septembrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici