Războiul din Ucraina, ziua a 83-a. Ultimii militari ucraineni de la Azovstal cedează controlul Rusiei. Rachetele lui Putin au aterizat la 15 kilometri de graniţa cu Polonia. Cel puţin nouă morţi în urma unui atac rus asupra unei localităţi ucrainene

  • Misiunea militarilor ucraineni de apărare a ultimului bastion din oraşul Mariupol s-a încheiat
  • Trupele ucrainene au respins armata rusă la Harkov şi au avansat până la graniţa cu Rusia
  • Preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski este mulţumit de cum se prezintă armata sa pe câmpul de luptă
  • Nouă civili au fost ucişi în urma raidurilor ruseşti din regiunea Doneţk
20530 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua a 83-a. Ultimii militari ucraineni de la Azovstal cedează controlul Rusiei. Rachetele lui Putin au aterizat la 15 kilometri de graniţa cu Polonia. Cel puţin nouă morţi în urma unui atac rus asupra unei localităţi ucrainene

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 23:30 

Ocupanţii au trecut în defensivă pe toată porţiunea de la Kherson la Harkov, a declarat Oleksiy Arestovych.

Aceştia încearcă să ajungă în zone care sunt mai uşor de apărat. În principal, acestea sunt dealuri, aşezări şi limite naturale, cum ar fi râuri, râpe.

Invadatorii au bombardat astăzi 45 de localităţi din Donbas. Ruşii au distrus şi avariat 36 de clădiri rezidenţiale, 6 întreprinderi industriale şi agricole, un supermarket, o şcoală sportivă, un cămin şi o farmacie.

Ca urmare a acestui bombardament, 8 civili au fost ucişi şi 4 răniţi, inclusiv un copil de 8 ani.

UPDATE Scholz şi Zelenski vor o soluţie negociată care să permită retragerea trupelor ruse din Ucraina

"Cancelarul Olaf Scholz a vorbit din nou prin telefon astăzi, în cadrul contactelor constante, cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Cancelarul şi preşedintele Ucrainei au avut un schimb de opinii despre actuala situaţie militară şi umanitară din Ucraina. Au fost de acord că orice soluţie negociată între Ucraina şi Rusia trebuie să realizeze încheierea atacurilor Rusiei şi retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei", anunţă Guvernul de la Berlin, potrivit unui comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de MEDIAFAX.

"Cancelarul german şi preşedintele ucrainean au discutat şi despre posibilităţi suplimentare de susţinere a Ucrainei şi au stabilit să menţină contactele strânse", subliniază Guvernul Germaniei.

UPDATE Cel puţin opt morţi în urma unui atac rus asupra unei localităţi ucrainene

Armata rusă a atacat cu rachete localitatea Desna, situată la 60 de kilometri nord de Kiev, în regiunea Cernigău, a declarat Oleksandr Ivcenko, purtătorul de cuvânt al filialei regionale a Ministerului ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă.

Bilanţul preliminar al raidului aerian este de opt morţi în 12 răniţi, au anunţat marţi după-amiază autorităţile locale.

"Războiul nu s-a încheiat, nu a părăsit regiunea noastră", a declarat Viaceslav Ceaus, guvernatorul regiunii Cernigău.

UPDATE Procurorul general al Rusiei a cerut instanţei supreme să recunoască regimentul ucrainean Azov drept "organizaţie teroristă", a relatat agenţia de ştiri Interfax, citând site-ul Ministerului rus al Justiţiei.

Curtea Supremă a Rusiei urmează să audieze cazul pe 26 mai, potrivit Interfax.

UPDATE Germania este deschisă la ideea de a confisca activele statului rus pentru a reconstrui Ucraina, a declarat ministrul german de finanţe Christian Lindner pentru ziarul german Handelsblatt.

UPDATE 15:00 Apel telefonic Scholz-Zelensky: o soluţie se poate doar cu retragerea Rusiei

Un nou apel telefonic între cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, spune purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit. Ucraina rămâne fermă pe poziţii: este vizată retragerea Rusiei.

UPDATE 14:00 Moscova: „Activele îngheţate pentru a reconstrui Ucraina? Un jaf"

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a numit „un furt” posibilul transfer al bunurilor ruseşti îngheţate în Ucraina şi utilizarea acestora pentru reconstrucţia ţării.

UPDATE 13:30 Moscova: „Kievul s-a retras de la negocieri”

„Negocierile nu continuă, Ucraina s-a retras efectiv din procesul de negociere”. Adjunctul ministrului rus de externe, Andrei Rudenko, a declarat pentru TASS, argumentând că nu a sosit niciun răspuns la propunerea de tratat de pace prezentată de Rusia de la Kiev.

UPDATE 13:20 Moscova: „O încărcătură de arme occidentale distruse la Lvov”

Purtătorul de cuvânt al Apărării ruse, Igor Konaşenkov, a declarat că rachetele de croazieră Kalibr lansate din mare au distrus un transport de arme occidentale destinate forţelor de la Kiev, care se afla într-o gară din regiunea Lvov. Alte rachete, a explicat purtătorul de cuvânt, au lovit un tronson de cale ferată de lângă Merefa, în regiunea Harkov, care a fost folosit pentru transportul de arme americane. „Rachetele aeriene de precizie ale Forţelor Aerospaţiale Ruse au lovit două puncte de control şi un centru de comunicaţii, inclusiv cele operate de Brigada 30 Mecanizată în zona Bakhmut, precum şi 28 de zone de concentrare a trupelor şi echipamentelor militare ale forţelor armate ucrainene. şi două depozite de rachete şi artilerie lângă Vuhledar şi Kostiantynivka în Republica Populară Doneţk ”, a spus Konaşenkov.

UPDATE 13:00 Vicepremier: „Vom schimba soldaţii Azovstal cu prizonieri ruşi”

„Operaţiunea umanitară privind Azovstal continuă”, oţelăria Mariupol de unde au fost evacuaţi ieri militarii azoveni răniţi. Conform a ceea ce scrie vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk pe canalul ei Telegram, „în interesul de a salva vieţi, 52 dintre bărbaţii noştri grav răniţi au fost evacuaţi ieri. După ce condiţiile lor vor fi stabilizate, le vom schimba cu prizonieri de război ruşi. Vereshchuk a adăugat că „lucrăm la următorii paşi ai operaţiunii umanitare. Dacă Dumnezeu vrea, totul va fi bine”.

UPDATE 12:50 Podoliak: „Victoria Rusiei? Cu preţul a 30.000 de soldaţi morţi”

Victoria Rusiei? Costul este de 30.000 de soldaţi ruşi ucişi. Consilierul preşedinţiei ucrainene, Mikhailo Podoliak, comentând astfel tonul triumfalis al purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Fără îndoială, „victoria Rusiei”, care include sancţiuni, dispreţ internaţional, izolare totală, iahturi deturnate şi lupte pentru satele din regiunea Harkov, nu va face decât să crească. Peskov trebuie să ştie că costul definirii cuvântului „victorie” este de 30.000 de ruşi morţi”, a scris el pe Twitter, în timp ce Kievul estimează că 27.900 de soldaţi ruşi au fost ucişi acum în Ucraina.

UPDATE 12:30 Scholz se opune călătoriei la Kiev „doar pentru a fi fotografiat”

Olaf Scholz nu va merge la Kiev până nu va fi sigur că are lucruri concrete de rezolvat, a declarat cancelarul german, la RTL. „Nu mă voi alătura unui grup de oameni care intră şi ieşesc pentru o fotografie scurtă. Dar dacă o voi face, este pentru că acestea sunt lucruri foarte concrete”, a spus el, răspunzând la întrebările telespectatorilor. Annalena Baerbock a fost primul membru al guvernului german care a călătorit la Kiev de la începutul invaziei ruse.

Pentru o vreme, Scholz a refuzat să facă personal o vizită în Ucraina, deoarece autorităţile de la Kiev au anulat o călătorie a preşedintelui german Frank-Walter Steinmeier. La începutul lunii mai, Steinmeier a vorbit telefonic cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, întâlnire considerată a fi o soluţie pentru tensiunile din trecut.

UPDATE 12:00 Moscova cere o anchetă independentă asupra masacrului de la Bucea

Moscova consideră că este necesară o anchetă independentă şi imparţială pentru a clarifica situaţia cu privire la tragedia de la Bucea: a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, referindu-se la oraşul ucrainean în care trupele ruse sunt suspectate că ar fi comis crime de război.

UPDATE 11:40 Ruşii, decimaţi pe front

UPDATE 11:30 Cât îi costă războiul pe ruşi

UPDATE 11:20 Are loc evacuarea militarilor din oţelăria Azovstal

UPDATE 11:00 Guvernatorul din Chenihiv: Morţi şi răniţi într-un atac cu rachetă asupra Desnei

La primele ore ale zilei de astăzi, ruşii au lansat un atac cu rachete asupra oraşului Desna, din regiunea Cernihiv, provocând morţi şi răniţi, scrie pe Telegram de Viacheslav Chaus, guvernatorul regiunii de nord a Ucrainei.

De asemenea, Dmitro Zhivyiski, guvernatorul regiunii Sumî, din nord-estul Ucrainei, a informat pe Telegram un atac cu rachete asupra oraşului Okhtyrka. Cinci rachete - a scris el - au lovit structurile civile provocând multe daune. Unele depozite au luat foc, în timp ce unda de şoc a deteriorat uşa din faţă a unei clădiri cu două etaje, prinzând înăuntru nişte oameni. Multe case particulare au fost lovite, precum şi un azil, deja bombardat în primele zile de război. Cel puţin 5 persoane au fost rănite în atacul de astăzi asupra oraşului, a relatat el pe Telegram.

UPDATE 10:40 Iran, gata să contribuie la medierea cu Rusia

Autorităţile iraniene sunt pregătite să medieze în conflictul dintre Moscova şi Kiev, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Teheranului, Said Khatibzadeh, a declarat agenţiei ruse Ria Novosti. „Vom putea contribui (la soluţionarea conflictului dintre Ucraina şi Rusia) în măsura în care este posibil şi în măsura în care ambele părţi sunt pregătite”, a spus Khatibzadeh, „Republica Islamică Iran, dacă vrea Dumnezeu, va începe o nouă runda eforturilor sale” de a rezolva conflictul. 

UPDATE 10:30 Propaganda lui Putin, spartă de un fost colonel rus, care admite problemele Rusiei pe frontul din Ucraina

UPDATE 10:00 Rusia: Moscova, nou bombardament ucrainean asupra regiunii Kursk

Regiunea Kursk, aflat la graniţa cu Ucraina, a fost lovită de un nou bombardament al forţelor de la Kiev, care a lovit satul Alekseeva, a informat Roman Starovolt, guvernatorul regiunii, pe Telegram. Starovolt a spus că aşezarea a fost lovită cu „arme de calibru mare” şi că 3 case şi o clădire de şcoală au fost avariate. Atacul a fost respins de o contraofensivă rusă, a adăugat guvernatorul.

UPDATE 09:30 SUA: apel telefonic între Blinken şi ministrul de externe al Qatarului

Secretarul de stat american Anthony Blinken a discutat despre Afganistan, Iran şi Ucraina într-o conversaţie telefonică cu viceprim-ministrul şi ministrul de externe al Qatarului, Mohammed bin Abdul Rahman Al Thani. În timpul conversaţiei, Blinken „şi-a exprimat cele mai profunde condoleanţe pentru moartea tragică a unei femei americane de origine palestiniană”, şi anume Shirin Abu Akhla, jurnalistă la postul de televiziune din Qatar, Al Jazeera.

UPDATE 09:15 Japonia confirmă acordul de asistenţă financiară pentru Ucraina

Japonia îşi reînnoieşte acordul cu Ucraina pentru un împrumut de 13 miliarde de yeni, echivalentul a 100 de milioane de dolari, oferind asistenţă financiară suplimentară ţării afectate de o gravă criză economică după invazia decisă de Rusia. Fondul va fi cofinanţat cu Banca Mondială şi încorporat în bugetul Kievului, transmite Agenţia Naţională pentru Cooperare Internaţională (JICA), iar Ucraina nu va folosi fondurile în scopuri militare.

Acordul a fost semnat în cadrul unei întâlniri online între directorul JICA, Akihiko Tanaka, şi ministrul ucrainean de finanţe, Sergii Marchenko. „Invazia şi criza umanitară sunt cele mai mari provocări ale acestui secol pentru ordinea internaţională şi valorile democratice”, a spus Tanaka, în timpul ceremoniei virtuale. Acordul face parte integrantă dintr-un plan anunţat în aprilie anul trecut de premierul japonez Fumio Kishida, care prevede împrumuturi financiare pentru Ucraina de până la 300 de milioane de dolari.

UPDATE 09:00 53 de soldaţi răniţi evacuaţi din Azovstal au ajuns la Novoazovsk

53 de soldaţi răniţi evacuaţi peste noapte din oţelăria Azovstal au ajuns în oraşul Novoazovsk, controlat de ruşi, la aproximativ 50 de kilometri de Mariupol. Militarii au fost duşi la spital. Alţi 211 luptători evacuaţi din fabrică vor fi duşi la Olenivka, prin coridoare umanitare, şi schimbaţi acolo cu prizonierii de război ruşi, a declarat Ministerul Apărării de la Kiev. În siderurgie au mai rămas luptători, nu este clar câţi anume.

UPDATE 08:30 Marea Britanie: Moscova creşte utilizarea bombardamentelor fără discernământ

Forţele armate ale Moscovei „se bazează din ce în ce mai mult pe bombardamentele de artilerie fără discernământ, probabil din cauza capacităţii limitate de a dobândi ţinte şi a reticenţei de a risca să zboare constant avioane de luptă deasupra propriilor linii”, relevă cel mai recent buletin de informaţii militare britanice.

UPDATE 08:00 Unicef: din cauza războiului, 600 de mii de copii vor suferi de foame

Creşterea recentă a preţurilor alimentelor creează o criză severă a malnutriţiei copiilor, creşte numărul copiilor înfometaţi şi fac ca cele mai eficiente tratamente să fie foarte scumpe, a avertizat astăzi UNICEF. Potrivit organizaţiei internaţionale, malnutriţia extremă era deja în creştere, dar situaţia a fost agravată de războiul din Ucraina şi de consecinţele grave pe care acesta le are asupra securităţii alimentare, în condiţiile în care atât Ucraina, cât şi Rusia se numără printre cei mai mari producători mondiali de cereale, iar câteva ţări sărace sunt dependente în mod deosebit de aceste importuri.

Pe lângă creşterea foametei, situaţia actuală va duce la o creştere a preţului alimentelor terapeutice gata de consum, produse utilizate în mod obişnuit pentru a răspunde situaţiilor de urgenţă. Costul acestor tratamente - o pastă bogată în nutrienţi ambalată în pungi mici - va creşte cu 16% în următoarele şase luni, potrivit proiecţiilor UNICEF, cel mai mare distribuitor din lume. Agenţia avertizează că, dacă finanţarea nu este extinsă, aproximativ 600.000 de copii ar putea să nu aibă acces la astfel de tratamente. „Pentru milioane de copii în fiecare an, aceste plicuri cu pastă terapeutică fac diferenţa între viaţă şi moarte”, a declarat Catherine Russell, directorul executiv al agenţiei ONU pentru copii, într-un comunicat.

UPDATE 07:30 Regiunea Kiev are din nou apă

Toate comunităţile din regiunea Kiev şi-au recâştigat accesul la apă, a fost anunţat de autorităţile locale, citate de Kyiv Independent. Doar unele case din Hostomel sunt fără apă din cauza lipsei de electricitate, explică şeful administraţiei militare regionale, Oleksandr Pavliuk.

UPDATE 07:00 Rachete ruseşti la o bază militară la 15 km de graniţa cu Polonia

O bază militară ucraineană aflată la aproximativ 15 kilometri de graniţa cu Polonia a fost vizată la primele ore ale zilei de astăzi de un atac cu rachete ruseşti. Acest lucru a fost anunţat de Maksym Kozytsky, şeful administraţiei militare regionale din Lviv. O sursă CNN a raportat că a văzut apărarea antiaeriană aprinsă în direcţia instalaţiei militare Yavoriv, ​​la aproximativ 40 de kilometri distanţă de oraşul din care s-au auzit explozii. Yavoriv a fost vizat de cel puţin trei ori de la începutul războiului. Peste 30 de persoane au fost ucise în primul atac din 13 martie. Locurile din Lvov au fost, de asemenea, lovite de atacuri cu rachete ruseşti de la începutul invaziei, inclusiv o fabrică de piese de avioane, un depozit de combustibil şi mai multe substaţii electrice.

UPDATE 05:30 SUA pregăteşte un pachet de 11 miliarde de dolari pentru a răspunde riscului de foamete la nivel mondial.

UPDATE 04:30 

UE va ajuta Ucraina să exporte cereale prin intermediul "coridoarelor de solidaritate", susţine  Josep Borrell, purtător de cuvânt al UE.

"Instalaţiile de depozitare ale Ucrainei sunt acum pline, dar nu pot exporta aceste cereale. Acestea trebuie să elibereze capacitatea de stocare pentru a accepta următoarea recoltă. Prin urmare, lucrăm pentru a ajuta la transportul acestor cereale cu trenurile prin coridoarele de solidaritate", a declarat Borrell.

UPDATE 03:00 

Cancelarul german Scholz nu vede niciun semn de încetare a războiului din Ucraina în curând şi avertizează asupra unei escaladări.

"Din păcate, încă nu vedem semnele unei conştientizări ridicate a faptului că acest război trebuie să înceteze cât mai curând posibil", a declarat Scholz în cadrul emisiunii RTL Direkt.

UPDATE 02:00 

"Prin menţinerea poziţiilor la Azovstal, au împiedicat inamicul să deplaseze un grup de până la 17 grupuri tactice de batalioane (aproximativ 20.000 de oameni) în alte direcţii. Astfel, ei au împiedicat punerea în aplicare a unui plan de a captura rapid Zaporizhzhya, de a ajunge la graniţa administrativă a regiunilor Doneţk şi Zaporizhzhya şi de a crea condiţii pentru încercuirea grupării JFO", a raportat Statul Major General.

UPDATE 01:13 Franţa anunţă că va apăra Finlanda şi Suedia în cazul unui atac militar

Franţa va apăra Finlanda şi Suedia în cazul oricărei agresiuni militare, a anunţat luni seară Administraţia Emmanuel Macron, în contextul în care Rusia a criticat deciziile celor două ţări nordice de a cere aderarea la NATO.

UPDATE 00:10 Joe Biden aprobă trimiterea a sute de militari în Somalia, inversând o decizie a lui Donald Trump 

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a emis luni seară un ordin pentru mobilizarea a sute de militari americani în Somalia, pentru operaţiuni antiteroriste, anulând astfel decizia fostului preşedinte Donald Trump privind retragerea trupelor din această ţară, informează agenţia The Associated Press.

Rezumatul zilei

  • Orchestra Kalush din Ucraina s-a întors acasă după victoria emoţionantă la Eurovision iar membrii trupei au convenit să vândă trofeul pentru a susţine efortul de război al ţării lor
  • Vladimir Putin a declarat că nu există nicio ameninţare pentru Rusia dacă Suedia şi Finlanda se alătură NATO
  • Miniştrii de externe ai UE au eşuat în efortul lor de a face presiuni asupra Ungariei să-şi ridice vetoul asupra embargoului petrolier impus Rusiei
  • McDonald's îşi vinde toate restaurantele din Rusia
  • Renault îşi va vinde pachetul majoritar de acţiuni deţinut la producătorul de automobile Autovaz unui institut de ştiinţă rus, se pare, pentru doar o rublă, cu opţiunea a-l răscumpăra în şase ani

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici