Video Războiul din Ucraina, ziua a 99-a. Joe Biden anunţă asistenţă militară "semnificativă" pentru Ucraina / Forţele ruseşti au intrat în centrul oraşului industrial ucrainean Severodoneţk, pe care îl controlează în proporţie de două treimi / Merkel s-a „lepădat” de Putin / Zelenski: Rusia controlează 20% din Ucraina

Forţele ruseşti au intrat miercuri în centrul oraşului industrial ucrainean Severodoneţk, apropiindu-se tot mai mult de revendicarea un obiectiv cheie în ofensiva lor în regiunea Donbas, în estul Ucrainei. Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a anunţat, miercuri după-amiază, noul plan de asistenţă în materie de securitate pentru Ucraina, în valoare de 700 de milioane de dolari, urmând să fie livrate inclusiv sisteme de rachete avansate.

10998 afișări

UPDATE 10:30 Forţele armate ruse au lovit poziţii ale forţelor armate ucrainene în Zhovtneve (regiunea Lugansk)

Circa zece obuziere americane M777 au fost distruse. Victime în rândul ucrainienilor: 80 de morţi şi 50 de răniţi. 

UPDATE 19:40 Biroul de Stat pentru Investigaţii din Ucraina a anunţat joi că a încheiat o anchetă preliminară împotriva politicianului prorus Viktor Medvedciuk, aliat al lui Vladimir Putin

Omul politic este acuzat de trădare şi de încălcarea legilor războiului, fapte pentru care ar putea fi condamnat la 15 ani de închisoare.

UPDATE 16:10 Ocupanţii împuşcă voluntari şi oficiali ucraineni la Mariupol pentru refuzul lor de a coopera 

UPDATE 15:50  Ocupanţii au bombardat cu mortiere regiunea Cernihiv 

UPDATE 15:15 Suedia va transfera blindate şi ajutor financiar Ucrainei

Lista de echipamente va include: arme antitanc, rachete anti-navă, rachete antiaeriene. Valoarea totală a ajutorului este de 95 de milioane de euro. 
 

UPDATE 15:00 Zelenski: Rusia controlează 20% din Ucraina

Rusia ocupă în prezent aproximativ 20% din teritoriul ucrainean, a declarat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul unui discurs în legătură video către Parlamentul Luxemburg, spune agenţia UNIAN. Zelenski a adăugat că 2.603 de aşezări trebuie eliberate de forţele ruse.

UPDATE 14:40 Mănăstirea din Sviatogorsk lovită, 3 morţi

Mănăstirea Ortodoxă Sfânta Adormire din Sviatogorsk a fost lovită. În timpul bombardamentului, care a avut loc la 30 mai, „Arhimandritul Galaktion, călugărul Aristokliy şi sora Varvara au fost ucişi”. Alţi 3 călugări au fost răniţi, în timp ce numărul morţilor şi rănilor în rândul laicilor nu este cunoscut. Acest lucru a fost raportat de Hilarion, mitropolitul de Doneţk şi Mariupol. Mănăstirea istorică este a Bisericii Ortodoxe, care se află sub umbrela Patriarhiei Moscovei.

UPDATE 14:30 Ursula von der Leyen: Kievul trebuie să câştige şi Putin trebuie să eşueze

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Globsec 2022 Bratislava, a făcut un bilanţ al situaţiei din Ucraina.

„Uniunea noastră Europeană este alături de ei, vom face tot ce ne stă în putinţă pentru ca Ucraina să devină din nou arhitectul viitorului său. În primul rând: trebuie să sprijinim Kievul pentru a depăşi acest război. În al doilea rând: ucrainenii au nevoie de ajutor financiar şi, în al treilea rând, trebuie să-i însoţim pe drumul către UE. Ucraina trebuie să câştige acest război, iar Putin să depună mărturie pentru eşecul său”.

În ceea ce priveşte „intrarea Ucrainei în Uniunea Europeană, „nu este doar în interesul nostru strategic, ci este şi datoria noastră morală” „Dar viteza procesului de intrare va depinde de Ucraina şi de sprijinul pe care vrem să-i oferim. Trebuie respectate standardele şi condiţiile, fără scurtături”, a precizat von der Leyen.

Von der Leyen a abordat şi problema crizei alimentare: „Putin blochează exportul de cereale peste Marea Neagră şi este atroce să vedem cum privează în mod deliberat lumea de provizii de cereale”, deoarece „50% din Programul Alimentar Mondial vine din grâul ucrainean, de care avem nevoie disperată”.

UPDATE 14:00 Primarul din Mariupol: Oficial ucrainean executat de ruşi

„În raionul Mariupol, forţele de ocupaţie ruse ucid sau închid administratorii publici, funcţionari, voluntari ucraineni, pe oricine refuză să coopereze”, a scris pe Telegram, citându-l pe primarul Vadim Boichenko, relatează Ukrinform. Potrivit primarului, un funcţionar public a fost executat de un pluton de execuţie. În plus, instanţa DPR l-a condamnat pe primarul unui oraş la 10 ani de închisoare, zeci de voluntari sunt reţinuţi în Olenivka. „De asemenea, un judecător ucrainean aşteaptă sentinţa RPD şi a fost torturat”, a spus Boicenko.

UPDATE 13:30 Kremlin: Ucraina va suferi noi suferinţe din cauza armelor occidentale

„Rusia va atinge obiectivele operaţiunii sale speciale, dar aprovizionarea cu arme occidentale va provoca mai multă suferinţă Ucrainei”. Avertismentul a venit de la purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Continuarea livrărilor de arme către Kiev va aduce şi mai multă suferinţă Ucrainei însăşi, care este instrumentul ţărilor furnizoare”, a spus purtătorul de cuvânt.

UPDATE 13:10 Astăzi, o nouă întâlnire la nivelul UE privind sancţiunile împotriva Rusiei

Nouă întâlnire a ambasadorilor celor 27 de ţări membre (Coreper), convocată de preşedinţia franceză pentru astăzi la prânz. Reuniunea va avea loc la Luxemburg - unde are loc şi Consiliul Ministerial al Transporturilor - şi va avea pe masă cel de-al 6-lea pachet de sancţiuni europene. Scopul este de a putea găsi un compromis cu Ungaria privind dosarul embargoului petrolului, după noul veto impus ieri de Budapesta, tot împotriva includerii Patriarhului Kirill pe lista neagră.

UPDATE 13:00 Moscova: noile sancţiuni UE vor destabiliza pieţele

„Este foarte probabil ca decizia UE privind embargoul parţial al petrolului şi produselor petroliere ruseşti, precum şi interzicerea asigurărilor pentru navele comerciale ruseşti, să conducă la noi creşteri ale preţurilor, destabilizarea pieţelor energetice şi perturbarea lanţurilor de aprovizionare”, acuză Ministerul de Externe de la Moscova care, într-o declaraţie, a comentat rezultatele Consiliului European din 30-31 mai.

UPDATE 12:30 Ucraina: încă 60 de obuziere de 155 mm sosesc din Polonia

Polonia va vinde Ucrainei alte 60 de obuziere autopropulsate Krab de calibrul 155 mm, relatează site-ul de ştiri polonez Dzennik, preluat de agenţia Ukrinform.Contractul, în valoare de 3 miliarde de zloţi (puţin peste 653 de milioane de euro), reprezintă cea mai mare comandă de exporturi de arme primită vreodată din Polonia, în ultimii 20 de ani. Obuzierele vor fi produse la uzina Huta Stalowa Wola, care face parte din Grupul de armament polonez. În prezent, capacitatea de producţie a fabricii este de 20-30 de bucăţi pe an. Obuzierele vor fi livrate în următoarele luni. Până la sfârşitul lunii mai, Polonia a furnizat deja Ucrainei 18 obuziere autopropulsate Krab.

UPDATE 12:00 Şi Merkel s-a „lepădat” de Putin

UPDATE 10:30 Severodoneţk pică tot mai mult în mâinile ruşilor

UPDATE 10:00 Preşedintele Uniunii Africane din Rusia să se întâlnească cu Putin

Preşedintele Uniunii Africane, senegalezul Macky Sall, va merge astăzi în Rusia, pentru a se întâlni, mâine, cu preşedintele Vladimir Putin la Soci. Acest lucru a fost anunţat de biroul lui Sall printr-un comunicat de presă. Vizita „face parte din eforturile Preşedinţiei în exerciţiu a Uniunii de a contribui la un armistiţiu... şi de a debloca stocurile de cereale şi îngrăşăminte, a căror blocare afectează în special ţările africane”, se arată în comunicat.

UPDATE 09:30 Preşedintele Dumei: „SUA vor ca Ucraina nu să fie independentă, ci ca o colonie”

„Statele Unite nu au nevoie de o Ucraina independentă, pentru că vor să-şi facă propria colonie, să-şi stoarce toate resursele şi să le folosească pentru a slăbi Federaţia Rusă”, sunt cuvintele preşedintelui Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, Viacheslav Volodin, care pe canalul său Telegram a atacat acţiunile Statelor Unite.

UPDATE 09:10 243 de copii au murit până acum, potrivit lui Zelenski

Preşedintele ucrainean Zelenski a declarat că 243 de copii au murit până acum în războiul din Ucraina, iar numărul minorilor duşi cu forţa în Rusia ar ajunge la 200.000 (inclusiv orfani, copii însoţiţi de părinţi şi cei separaţi de familii).

Cei decedaţi au fost comemoraţi pe 1 iunie.

În oraşul Lviv, iniţiativa s-a intitulat „O călătorie care nu se va întâmpla niciodată”, folosindu-se autobuze şcolare goale şi jucării moi legate de scaune, pentru a-i simboliza pe micuţii morţi sub bombe.

UPDATE 09:00 Londra va furniza Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune

Marea Britanie a confirmat că va furniza Ucrainei sisteme de rachete M270 cu rază lungă de acţiune. Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat la CNN, afirmând că acest pas a fost „strâns coordonat” cu decizia statelor de a furniza Ucrainei sistemul HIMARS. Guvernul britanic a mai spus că armata ucraineană va fi instruită să folosească lansatoare de rachete în Marea Britanie, pentru a le maximiza eficienţa.

UPDATE 08:30 Kiev: două bărci ruseşti scufundate în Marea Neagră

Forţele armate ucrainene au anunţat că au scufundat două ambarcaţiuni de debarcare ruseşti în Marea Neagră, a afirmat comandamentul operaţional 'Sud' pe Facebook, precizând că este vorba de ambarcaţiuni militare ruseşti ascunse în estuarul Niprului gata să efectueze operaţiuni de sabotaj şi de recunoaştere. Potrivit aceleiaşi surse, ieri, apărătorii ucraineni distruseseră 3 depozite de muniţii ale pro-ruşilor din sud.

UPDATE 08:20 Ruşii controlează 2/3 din oraşul Severdoneţk

Forţele ruse controlează mai mult de două treimi din oraşul Severdoneţk, din estul Ucrainei, afirmă guvernatorul regional din Lugansk. Serhiy Gaidai a spus că un număr de civili se adăpostesc de bombardamentele ruseşti în interiorul unei fabrici chimice, în timp ce şeful administraţiei oraşului ucrainean, Oleksandr Striuk, a spus că forţele ucrainene deţin doar 20% din oraş, cel mai mare încă controlat de Kiev în regiunea Lugansk. Pierderea oraşului Severodoneţk „este puţin probabil să fie punctul central” al campaniei ruse din Donbass, a declarat un oficial occidental pentru ziarul britanic Guardian.

UPDATE 08:00 Stoltenberg: NATO s-a născut pregătit şi este hotărâtă să-şi apere aliaţii

„Statele Unite joacă un rol indispensabil în răspunsul la invazia rusă a Ucrainei”, dar NATO este, de asemenea, este „gata şi hotărâtă” să-şi apere aliaţii. Secretarul general Jens Stoltenberg a spus acest lucru la finalul întâlnirii de la Washington cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. „Sprijinul dumneavoastră pentru Ucraina face diferenţa pe câmpul de luptă în fiecare zi”, a spus oficialul.

Anunţul unui nou ajutor militar pentru Kiev, a comentat Stoltenberg, este „o demonstraţie a adevăratei conduceri”. „Sprijinul puternic garantat de NATO şi Aliaţi ajută la asigurarea faptului că agresiunea brutală a preşedintelui Putin nu va avea succes şi că Ucraina va învinge”.

UPDATE 07:30 „Riad este gata să crească producţia, dacă cea rusească scade”

Arabia Saudită este pregătită să crească producţia de petrol în cazul în care cea a Rusiei scădea substanţial din cauza sancţiunilor. Financial Times relatează acest lucru, citând unele surse, conform cărora Arabia Saudită este conştientă de riscurile actuale asociate cu noile sancţiuni împotriva Moscovei şi cu acordul dintre UE şi Marea Britanie de a interzice asigurarea navelor ruseşti care transportă petrol.

„Este conştientă de riscuri şi nu este în interesul său să piardă controlul preţurilor”, spun sursele, explicând schimbarea de poziţie a Arabiei Saudite, care a rezistat până acum solicitărilor, inclusiv celor americane, de creştere a producţiei.

Preşedintele Joe Biden ar putea vizita Arabia Saudită în perioada următoare.

UPDATE 07:00 Ruşii îşi abandonează morţii pe front

Forţele ruseşti au intrat miercuri în centrul oraşului industrial ucrainean Severodoneţk, apropiindu-se tot mai mult de revendicarea un obiectiv cheie în ofensiva lor în regiunea Donbas, în estul Ucrainei.

Dar, într-un impuls pentru Ucraina, Statele Unite au anunţat un nou pachet de arme în voloare 700 de milioane de dolari pentru Kiev, care va include sisteme avansate de rachete capabile să lovească ţinte aflate la o distanţă de până la 80 km.

Moscova a acuzat Statele Unite că adaugă "combustibil pe foc". Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că furnizarea lansatoarelor de rachete a ridicat riscul ca o "ţară terţă" să fie atrasă în conflict.

"Statele Unite vor sta alături de partenerii noştri ucraineni şi vor continua să furnizeze Ucrainei armament şi echipamente pentru a se apăra. Anunţ astăzi un nou pachet semnificativ de asistenţă în materie de securitate, pentru a furniza în timp util armatei ucrainene ajutor esenţial. Graţie finanţării suplimentare pentru Ucraina, aprobată în Congresul SUA cu o susţinere masivă, a ambelor partide, Statele Unite vor putea să furnizeze în continuare Ucrainei arme suplimentare, pentru a le folosi eficient în scopul respingerii atacurilor ruse", afirmă Joseph Biden, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Casei Albe şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

Preşedintele SUA a precizat că Ucraina va primi armament avansat, inclusiv sisteme de rachete HIMARS. "Vom continua să fim pe primul loc în lume din punctul de vedere al asistenţei istorice pentru a susţine lupta Ucrainei pentru libertate", a subliniat preşedintele SUA.

Colin Kahl, subsecretar american al Apărării, a declarat că Statele Unite vor furniza Ucrainei patru sisteme de rachete sofisticate, cu rază medie de acţiune, în eforturile de a bloca avansarea trupelor ruse în Donbas. Noul plan de asistenţă militară destinat Ucrainei are valoarea de 700 de milioane de dolari.

Întrebat dacă nu cumva armamentul ajunge prea târziu, în contextul în care armata rusă avansează rapid în estul şi sudul Ucrainei, Colin Kahl a apreciat că armele vor ajunge într-un moment "relevant" pentru a permite armatei ucrainene să continue lupta.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici