SIPRI: Rusia continuă să-şi sporească cheltuielile militare, în pofida sancţiunilor economice

Rusia s-a clasat pe al treilea loc în lume în ceea ce priveşte cheltuielile militare în 2016, în creştere cu 5,9% faţă de anul precedent, în pofida sancţiunilor economice şi nivelului scăzut al preţului petrolului, informează Institutul Internaţional de Studii pentru Pace din Stockholm (SIPRI).

731 afișări
Imaginea articolului SIPRI: Rusia continuă să-şi sporească cheltuielile militare, în pofida sancţiunilor economice

SIPRI: Rusia continuă să-şi sporească cheltuielile militare, în pofida sancţiunilor economice (Imagine: Hepta/ Arhiva Mediafax Foto)

Cheltuielile militare ale Rusiei s-au ridicat anul trecut la 69,2 miliarde de dolari, a comunicat institutul, care a precizat că "această creştere a cheltuielilor vine într-un moment în care economia rusă are probleme serioase din cauza preţurilor scăzute la petrol şi gaze naturale şi a sancţiunilor economice introduse în anul 2014", se afirmă în raportul dat publicităţii de SIPRI, citat de France 24.

Rusia a devansat Arabia Saudită, care s-a clasat pe poziţia a patra în anul 2016, după ce cheltuielile militare ale Riadului au scăzut cu 30% comparativ cu anul precedent.

Statele Unite au rămas pe primul loc, cu cheltuieli de 611 miliarde de dolari în anul 2016, cu 1,7% peste nivelul din 2015, iar China şi-a păstrat locul al doilea, cu 215 miliarde de dolari, după o creştere de 5,4%.

Cheltuielile militare totale ale statelor din Europa Centrală au crescut cu 2,4% în anul 2016, însă cele mai multe state NATO alocă pentru apărare semnificativ sub nivelul asumat de 2% din PIB. Singurele state NATO din Europa care îndeplinesc acest obiectiv sunt Estonia, Grecia şi Franţa.

"Creşterea cheltuielilor de către cele mai multe ţări din Europa Centrală poate fi parţial atribuită percepţiei că Rusia reprezintă o ameninţare tot mai mare", a declarat Siemon Wezeman, un cercetător din cadrul SIPRI, care a precizat că bugetul militar al Rusiei se ridică la doar 27% din cheltuielile totale pentru apărare alocate de statele NATO.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici