Video FOTO Profesorii, protest la Palatul Parlamentului. Dascălii ameninţă că închid şcolile din 12 iunie

Aproximativ 200 de profesori protestează, la ora transmiterii ştirii, în faţa Palatului Parlamentului, nemulţumiţi de salariile din învăţământ. Sindicaliştii spun că e posibil ca dascălii să închidă şcolile începând cu 12 iunie.

1286 afișări

"Ne aflăm în faţa Parlamentului deoarece astăzi (miercuri-n.r.) au programat să finalizeze discuţiile pe legea salarizării, urmând ca săptămâna viitoare să intre în plen. Nu ne-am înţeles la discuţii, învăţământul a rămas în continuare în ultima treime, maximul care poate fi atins pe o scară de la 1 la 12 este 2,6, iar profesorul debutant are undeva în jur de 1,6 sau 1,7. Din păcate şi această guvernare lasă învăţământul în derizortiu, motiv pentru care astăzi Colegiul Liderilor a hotărât ca săptămâna viitoare să lanseze un referendum şi dacă vom obţine feedbackul de la colegii noştri, începând cu 12 iunie, vom închide şcolile", a declarat, pentru MEDIAFAX, Constantin Rada, secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Practic, este vorba de ultima săptămână de şcoală a elevilor şi este posibil, spun sindicaliştii, ca profesorii să nu încheie situaţiile şcolare.

"Nu ne dorim lucrul ăsta ne dorim ca parlamentarii să înţeleagă să situeze învăţământul acolo unde îi este locul. Am solicitat Guvernului, partidelor politice, Parlamentului ca învăţământul să fie catalogat cu un salariu având un coeficient echivalentul a 35 la sută din salariul preşedintelui, salariul maxim şi de acolo să eşalonăm în jos", a completat Rada.

Sindicaliştii recunosc faptul că în legea salarizării sunt prevăzute măriri şi de sută la sută, însă spun că, în decurs de cinci ani de zile, aceste majorări nu vor modifica de fapt nimic, deoarece, la ora actuală, salariul maxim în învăţământ este 22% din salariul preşedintelui şi peste cinci ani, va fi de 23%, deci practic aceasta este adevărata creştere, de trei procente.

Totodată, nu este exclusă şi boicotarea examenelor naţionale.

Potrivit draftului legii salarizării, angajaţii din educaţie ar urma să primească, până în 2022, măriri de salariu de peste 100%. Cei care vor beneficia cel mai mult de creşteri vor fi cadrele didactice din învăţământul preuniversitar.

Un profesor cu studii superioare de lungă durată şi cu gradul didactic I are, în momentul de faţă, un salariu de aproximativ 2.500 de lei. La anul, în 2018, acesta va ajunge să câştige cu 50% în plus, adică, peste 3.700 de lei, urmând ca până în 2022 să se ajungă la un salariu de bază cuprins între 4.300 şi 5.500, în funcţie de vechimea în învăţământ.

Potrivit legii salarizării, un învăţător sau educator cu gradul I didactic va primi până în 2022 un salariu mărit cu peste 100%. Mai exact, dacă acum primeşte lunar aproximativ 2.000 de lei, în 2018, va câştiga cu 50% în plus, adică puţin peste 3.000 de lei. Iar în 2022, în funcţie de numărul anilor petrecuţi în sistemul de educaţie, învăţătorii vor primi un salariul cuprins între 4.000 şi 4.400 de lei, lunar.

Potrivit draftului proiectului de lege, acestor sume li se adaugă sporurile şi vechimea, ce pot ajunge, cumulate, până la 95%, în funcţie de specificul fiecărei meserii şi vechimea în munca a angajatului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici