Video GALERIE FOTO Lacul Ciric, poluat de substanţele cu care s-au degivrat aeronavele la Aeroportul Iaşi

Lacul Ciric din Iaşi a fost poluat de substanţele cu care reprezentanţii Aeroportului din oraş curăţă pista şi degivrează avioanele, poluarea fiind confirmată de Apele Române, care recoltează probe, atât din lac cât şi din canalizarea în care s-au scurs substanţele.

3463 afișări

Reprezentanţii Apelor Române recoltează probe din lacul Ciric şi din canalizare de trei zile, în vreme ce reprezentanţii Aeroportului Iaşi spun că au respectat toate protocoalele când au folosit substanţele pentru degivrare, ei dând vina pe încălzirea bruscă a vremii pentru această situaţie.

Despre deversările în Lacul Ciric III s-a aflat la sfârşitul săptămânii trecute, când pe reţelele de socializare au apărut imagini în care se vedea cum în acumularea din zona Veneţia din Iaşi, se scurge apă plină de mizerie şi spumă printr-o gură de canalizare. Lacul Ciric este în administrarea unui om de afaceri din Iaşi, care deţine şi o piscină pe mal şi care a investit importante sume de bani în amenajarea ecosistemului.

„Pune în pericol mediul şi investiţia. Canalul ăsta ajunge în lacul aflat în administrarea noastră”, a declarat, joi, presei, Alex Costea, administratorul lacului.

Întrebat cum şi de unde ajung acele substanţe în lacul Ciric, acesta a declarat jurnaliştilor că totul vine de la Aeroport.

„Este rigola care preia apele pluviale ce ajung pe suprafaţa pistei. Nu ştiu cum au fost ele gândite, mie nu mi se pare tocmai în regulă ca bazându-te pe faptul că este doar apă de ploaie. Vara se spălă pista cu apă cu detergent, iarna se fac deszăpeziri cu substanţe pentru deszăpeziri, tot iarna se fac degivrări la avioane. Toată apa asta amestecată cu apele pluviale este preluată de rigola asta şi ajunge aici în lac. Nu ştiu dacă locul acestor ape este într-un lac cu un ecosistem. Noi am investit toţi banii pe care îi aveam şi ne-am şi îndatorat pe o perioadă lungă de timp ca să facem un proiect, ca să facem un ecosistem să meargă, să fie un proiect frumos pentru oraşul ăsta”, a mai declarat Alex Costea jurnaliştilor.

Situaţia a fost observată chiar şi de cei care trec prin zonă zilnic, care spun că dacă în mod normal prin acea gură de canalizare curge foarte rar apă, în ultimele zile debitul a crescut, iar apa era murdară şi plină de spumă.

Încă de sămbătă noapte s-au recoltat probe atât din canalizare, cât şi din lac, de către cei de la Apele Române, dar şi de către cei de la Garda de Mediu, fiind prelevate probe chiar şi de zece ori pe zi, iar verificările continuă. Rezultatele însă sunt clare: substanţele au poluat lacul.

„Prin aceste prelevări evaluăm impactul deversărilor, dar şi modul prin care modul acvatic îşi revine după măsurile luate de Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad. Sursa poluării a fost identificată. În incinta Aeroportului s-au efectuat lucrări de dezgheţare a avioanelor cu soluţie de glicol iar pentru combaterea poleiului de pe platformele betonate s-a utilizat uree tehnică. Apele rezultate din topirea zăpezii din incina aeroportului, ce antrenează aceste soluţii sunt colectate de reţeaua de canalizare a apelor pluviale a Aeroportului, ajungând ulterior în acumularea Ciric III”, a declarat Andreea Poenaru, purtător de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad.

Reprezentanţii Aeroportului Iaşi dau vina pe schimbările bruşte de temperatură pentru întreaga situaţie, declarţnd că toate substanţele au fost folosite în cantităţi normale pentru operaţiunile de degivrare a aeronavelor şi a infrastructurii de mişcare şi că acum situaţia este sub control.

„Nu avem o staţie de epurare şi chiar dacă am avea acest lucru nu ne-ar fi ajutat cu nimic. În schimb există un sistem amplasat pe circuitul apelor pluviale, pe zona platformei aeroportului, precum şi un sistem de filtrare a acestor substanţe poluante în zona pistei, folosite doar în condiţii de îngheţ. Din cauza temperaturilor scăzute practic procesul de disoluţie a substanţelor folosite pentru degivrarea aeronavelor şi a infrastructurii de mişcare a fost imposibilă, însă, recent, cum vremea s-a încălzit brusc, topirea accelerată a zăpezii contaminate a dus, practic, la deversarea întregii cantităţi de apă în bazin”, a declarat Elena Troia, purtător de cuvânt al Aeroportului Iaşi.

În funcţie de nivelul de poluare, Aeroportul Iaşi va primi avertisment sau chiar amendă. Pentru a remedia situaţia creată, cei de la Apele Române au făcut mai multe copci în stratul de gheaţă de pe acumularea Ciric III şi au diluat apa cu ajutorul acumulărilor din amonte.

La ora transmiterii acestei ştiri nu au fost observate cazuri de peşti morţi în apele îngheţate ale lacului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici